• Посилання скопійовано

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

З початком літа починається спекотний сезон в роботі бухгалтерів, адже у розпалі сезон відпусток. А ще ж поміж тим постійно треба тримати руку на пульсі з усіма змінами через карантин, а також від податківців, нардепів і т.д. Якщо серед цих клопотів у вас з'явиться вільна хвилина, рекомендуємо почитати 12 найпопулярніших матеріалів редакції за травень. Цілком можливо, що ви пропустили щось важливе та цікаве, і от тепер зможете надолужити

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

1. Карантинні зони: з 25 травня вся Україна в «жовтій» зоні!

82 тис. переглядів, 14 коментарів

Щодня МОЗ публікує ознаки для визначення регіону зі значним поширенням COVID-19.  За ними, станом на 31 травня, всі регіони України та Київ – в «жовтій» зоні. Водночас в деяких регіонах показники частково відповідають «зеленій» зоні карантину. У Києві, Закарпатській, Полтавській та Хмельницькій областях відсоток від епідпорогу становить менше 50%, а у Києві, Вінницькій, Івано-Франківській, Кіровоградський, Луганській, Одеській та Херсонській областях – коефіцієнт виявлення випадків інфікування менше 5%.

 

2. Додаток 4ДФ: свіжі роз’яснення від ДПСУ

20 тис. переглядів, 43 коментарі

Час іде і з’являється все більше відповідей податківців на питання, які турбують тих, хто складає єдину звітність. Найсвіжіші та найбільш цікаві з них, які стосуються додатку 4ДФ, наведені в категорії 103.25 «ЗІР». Розглянули ми їх в окремій аналітиці.

 

3. 11 травня завершився термін подання податкової звітності за I квартал 2021 року

19 тис. переглядів, 12 коментарів

11 травня (перший робочий день після травневих свят) був граничним терміном подання податкової звітності за I квартал 2021 року, а також алкогольно-тютюнової звітності за квітень 2021 року

 

4. ПФУ перерахував 1 млрд грн карантинної допомоги ФОПам та працівникам

19 тис. переглядів, 376 коментарів

Станом на 14 травня, ПФУ перерахував 1 млрд грн карантинної допомоги ФОПам та працівникам з червоної зони. Щоправда, згодом повідомив, що вичерпав свій бюджет на виплати карантинних допомог. Наразі Мінсоцполітики підготувало проєкт змін до постанови щодо виплат по 8 тис. грн ФОПам та найманим працівникам з червоної зони. Зі загального фонду держбюджету пропонується виділити ще 1,4 млрд гривень для 165 тисяч українців

 

5. Гетманцев ініціював спрощення єдиної звітності

17 тис. переглядів, 92 коментарі

11 травня  Гетманцев повідомив про створення робочої групи за участі представників МФУ, ДПС, ПФУ, бухгалтерів, експертів для врегулювання питання щодо спрощення форми податкового розрахунку сум ПДФО та ЄСВ, порядку його заповнення. А уже 25 травня він зазначив, що ДПС разом з ПФУ доопрацювали алгоритми прийняття єдиної звітності для приймання та обробки єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ з урахуванням різних способів такого подання. Відповідно змінювати саму форму поки ніхто не планує.

 

6. З 21 травня діє оновлений порядок функціонування Е-кабінету

16 тис. переглядів, 10 коментарів

Мінфін затвердив зміни до Порядку функціонування Електронного кабінету. Зокрема, введені нові правила листування платника податків з ДПС через Електронний кабінет та обов'язок ДПС повідомляти про помилки у роботі Е-кабінету. Ці правила почали діяти з 21 травня

 

7. Виправлення помилок у додатку 4ДФ до єдиної звітності: нове роз'яснення ДПС

15 тис. переглядів, 21 коментар

ДПС навела правила заповнення уточнюючого додатку 4ДФ для виправлення помилок за І квартал 2021 та минулі періоди.

 

8. Зробили помилку в додатку №4ДФ: як її виправити?

12 тис. переглядів, 1 коментар

Київські податківці роз’яснили: для виключення з розділу І додатка №4ДФ одного помилкового рядка потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 10 указати «1»; для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи й у графі 10 указати «0»

 

9. Уряд схвалив законопроєкт зі змінами до ПКУ

12 тис. переглядів,8 коментарів

12 травня на засіданні Уряду схвалено законопроєкт зі змінами до ПКУ. Проте Уряд не підвищуватиме загальнодержавні податки. Зміни також не торкнуться ФОПів, малого та середнього бізнесу

 

10. Відпускні – 2021: все що треба знати

Сезон відпусток уже розпочато, тож у бухгалтерів додалося ще роботи. Ми запустили цикл статей, який допоможе правильно порахувати відпускні:

  • як визначати розрахунковий період та якими бувають розрахункові періоди? Читайте тут (11 тис. переглядів, 4 коментарі);
  • які періоди і виплати не враховуються під час розрахунку – у цій статті (12 тис. переглядів, 4 коментарі);
  • приклади розрахунку відпускних у різних випадках – дивіться тут (10 тис. переглядів, 12 коментарів);
  • як порахувати відпускні, якщо щорічна відпустка йде після декретної. Читайте тут (410 переглядів).

Всі новини на тему відпусток читайте за посиланням.

 

11. Нюанси заповнення додатка 1 до декларації з ПДВ

11 тис. переглядів, 10 коментарів

Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» наголосили, що таблиця 1.1 додатка 1 до декларації з ПДВ заповнюється у разі формування ПЗ на підставі податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації.

 

12. З 11 травня запити від Держфінмоніторингу надсилаються за новими правилами

11 тис. переглядів

Мінфін затвердив наказ щодо визначення порядку надання інформації на запит Держфінмоніторингу в межах моніторингу фінансових операцій клієнта. Суб'єктам первинного фінмоніторингу (а це наразі не лише аудитори, а й приватні бухгалтери та податкові консультанти) буде дуже корисно ознайомитися з цим документом.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»