• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 29 травня

Вся Україна знову у «жовтій» зоні; єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ можуть зробити щомісячною (але вже з 2022 року); у червні зарплату треба буде індексувати в межах 2270 грн; фінзвітність підприємств стала відкритою; а ще – затверджено порядок застосування штрафів до суб’єктів ЗЕД та Порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 29 травня

З 25 травня вся Україна – у «жовтій» зоні!
За даними МОЗ, станом на 30 травня всі регіони України, а також м. Київ – в «жовтій» зоні.

Водночас в деяких регіонах показники вже частково відповідають «зеленій» зоні карантину. У Києві, Закарпатській, Полтавській та Хмельницькій областях відсоток від епідпорогу становить менше 50%, а у Києві, Вінницькій, Івано-Франківській, Кіровоградський, Луганській, Одеській та Херсонській областях коефіцієнт виявлення випадків інфікування менше 5%.

Вся Україна може перейти в «зелену» зону, якщо не менше 13 регіонів будуть показувати менше 50% від епідпорогу захворюваності на грип та ГРВІ, а коефіцієнт виявлення інфікування COVID-19 по всій країні буде менше 5%. Про це читайте тут.

 

Як індексувати зарплату у червні?
У червні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн.

Коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, у червні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у січні 2021 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями червень та жовтень 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ може стати щомісячною (але з 2022 року!)
27 травня ПФУ вдруге оприлюднив законопроєкт зі змінами до ПКУ з метою коригування звітного періоду для єдиної звітності роботодавців та податкових агентів (з квартального на щомісячний). За оновленим варіантом, норми закону мають запрацювати з 1 січня 2022 року.

Водночас Д. Гетманцев повідомив, що ДПС разом з ПФУ доопрацювали алгоритми прийняття єдиної звітності для приймання та обробки єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ з урахуванням різних способів такого подання. Відповідно змінювати саму форму поки ніхто не планує.

 

Уряд планує погасити борг із виплати карантинних допомог
24 травня Президент В. Зеленський доручив визначити чіткі терміни виплати фінансової допомоги у зв’язку з карантином.

І ось 27 травня Мінсоцполітики оприлюднило проєкт змін до постанови КМУ щодо виплат по 8000 грн ФОПам та найманим працівникам з червоної зони. За ним, зі загального фонду державного бюджету пропонується виділити ще 1,4 млрд гривень.

Сподіваємося, що постанову приймуть під час найближчого засідання КМУ та ПФУ швидко зможе розрахуватися з ФОПами та працівниками.

 

Фінансова звітність підприємств стала відкритою
На порталі відкритих даних з'явився новий сервіс щодо фінансової звітності компаній. Ця інформація є відкритою. Більше – у новині.

Також нагадаємо, що незабаром і ДПС також почне публікувати фінзвітність у формі відкритих даних.

 

ДПСУ підкоригує порядок формування плану-графіка перевірок
На сайті ДПСУ оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків». Ним передбачено:

  • зміну назви територіального органу ДПС «Офіс великих платників податків ДПС» на «міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків»;
  • нові редакції додатків 1, 2, 3 до Порядку;
  • удосконалення критеріїв ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

Перелік усіх змін можна завантажити тут.

 

Штрафи у ЗЕД: кого каратимуть податківці?
Постановою від 26.05.2021 р. №524  Кабмін затвердив порядок застосування ДПС заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства. Зокрема, такий штраф буде становити від 25 до 50% від суми операцій.

Про те, кому чекати на штраф від ДПС за порушення валютного законодавства, читайте в аналітиці від редакції.

 

Затверджено Порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку
Мінфін наказом від 23.03.2021 р. №166 затвердив Порядок ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок. Зокрема, Порядком врегульовано:

  • ведення єдиної картки платників за платниками, включеними до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;
  • отримання, опрацювання та відображення в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС інформації Казначейства про рух коштів на єдиному рахунку;
  • повернення коштів з єдиного рахунка платникам, яких не можна ідентифікувати та/або які не включені до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 30.05.2021 р. не опублікований.

 

Що ще нового в ДПСУ?

  1. Порядки використання РРО та ПРРО змінять. ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до порядків застосування РРО. Зокрема, має бути скасовано обов’язок забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня.
  2. В Україні зменшилася кількість податкових боржників. Згідно з оновленим у травні переліком від ДПС, в Україні налічується 478 830 підприємств та підприємців, які мають податковий борг. З березня їх кількість зменшилася на понад 147 тисяч.
  3. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 19.05.2021 р.). До оновленої версії 1.29.12.0 додано нові версії запиту та відомостей з ДРФО про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також форми статзвітів №51-пас, №4-сг та №37-сг.

 

Не пропустіть! Сьогодні останній день сплати податків за квітень
Нагадуємо, що 31 травня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за квітень 2021 року, а саме:

  • податку на додану вартість;
  • акцизного податку;
  • плати за землю;
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та магістральними трубопроводами.

Увага! Хоча карантин діє до 30 червня, штрафи за несплату ПДВ, ренти та акцизу можуть застосовуватися. Тому краще сплачувати ці податки своєчасно.

 

Депутати пропонують знизити ПДВ на соціально значущі продукти
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №5425-2. Ним пропонується встановити ставку ПДВ у розмірі 14% за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість, за переліком, затвердженим КМУ. Наразі перелік містить десять позицій (серед них – гречана крупа, цукор, борошно, молоко, масло і яйця), але може бути змінений.

 

Як змінять процедуру вирішення індивідуальних трудових спорів?
24 травня у ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №5555, яким передбачено удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів. Ним, зокрема:

  • визначено на законодавчому рівні предмет та сторони індивідуального трудового спору;
  • обмежено строк звернення працівника до суду;
  • скорочено строк (три місяці) для звернення роботодавця до суду.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Перехід від паперових до е-лікарняних триватиме до 1 вересня
Згідно з оприлюдненим 22 травня проєктом наказу МОЗ, впровадження електронних лікарняних розпочнеться з 1 червня 2021 року в пілотному форматі у 200 лікарнях, а в повному обсязі працюватиме з 1 вересня поточного року.

Щоправда, поки МОЗ не повідомить про те, що всі лікарі вже мають технічну можливість робити записи у відповідному Реєстрі в електронній системі охорони здоров’я, говорити про точну дату повної заміни паперових лікарняних на електронні зарано.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Працевлаштування іноземців. Мінекономіки розмістило для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні». Ним, зокрема, передбачається встановити оплату за видачу дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства у розмірі від 3 до 10 прожиткових мінімумів.
  2. Збільшення штрафів за недопуск Держекоінспекції до перевірок. Штраф за недопуск інспектора до перевірок становитиме 1,8 млн гривень для найбільших підприємств-забруднювачів та 600 тисяч гривень для підприємств з незначним ступенем ризику для довкілля. Наразі цей штраф становить 760 гривень. Це передбачено законопроєктом №3091.
  3. Підвищення допомоги при народженні дитини. 26 травня Кабмін схвалив проєкт Закону про підвищення суми виплати після народження дитини. Він передбачає підвищення виплат з бюджету після народження дитини з 1 січня 2022 року до 50 тисяч гривень: одноразово в розмірі 25%, решта суми – протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

 

Як отримати довідку про доходи на порталі «Дія»?
Тепер можна подати запит на отримання довідки на порталі «Дії». Для цього:

  • зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID;
  • оберіть період, за який хочете отримати інформацію;
  • надішліть запит;
  • очікуйте повідомлення про готовність довідки на електронну адресу.

Довідка формується до 30 хвилин. Докладніше – у новині.

 

Інші новини

  1. ПФУ опрацьовує заяви на призначення пенсій по-новому. Відтепер ПФУ опрацьовує заяви про призначення/перерахунки пенсій бек-офісами своїх територіальних органів в порядку черговості надходження таких заяв незалежно від того, де було прийнято заяву та де проживає пенсіонер. Більше про це тут.
  2. Відтепер грошові перекази через Приват24 можливі за номером телефону. ПриватБанк запустив грошові перекази за номером телефону у мобільному банку Приват24. Щоб переказати гроші за номером телефону, у мобільному Приват24 треба перейти до сервісів, натиснути «Переказ на картку» та у вікні, що з’явилося, вибрати одержувача з телефонної книги.
  3. АЗС зобов’язали  знизити ціни на пальне. Мінекономіки встановило середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 20,89 грн, а 1 літра бензину – 24,84 грн.

 

Насамкінець про приємне – вихідні у червні
У червні маємо кілька свят: Трійця (20 червня) та День Конституції (28 червня). Тож двічі по три дні поспіль будемо мати подовжені вихідні: з 19 по 21 червня та з 26 по 28 червня.

Загалом у червні календарних днів – 30, робочих – 20, а вихідних – 10. Більше читайте у новині.

В останній день місяця, 31 травня, наші колеги із 7eminar вирішили провести ще один БЕЗКОШТОВНИЙ ефір!

Приєднуйтеся об 11:00 на online-конференцію «Вибуховий коктейль змін: первинка, ПН/РК, відпустки».

Ірина Губіна, Сергій Дробоття та Світлана Лістрова розкажуть про:

  • ПН/РК: правила складання, виправлення помилок і реєстрації.
  • Первинні документи: нюанси підписання касових ордерів, актів, договорів.
  • Відпустки: оформлення, новації у розрахунку середньої зарплати.
  • Перехідні відпускні: оподаткування та особливості відображення в зарплатному звіті.

До зустрічі в ефірі!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»