• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 17 липня

З 13-го липня діє оновлена єдина звітність, а з 16-го – нова форма обліку доходів і витрат для фізосіб-«загальників» та «незалежників»; оприлюднено проєкт перенесення робочих днів у 2022 році; МОЗ не виключає локдаун восени, а ще – затверджено порядок видачі е-лікарняних та прийнято нові закони

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 17 липня

Оновлена єдина звітність діє з 13 липня, але подаємо її з III кварталу
У минулий вівторок набрав чинності Наказ Мінфіну №278, яким викладено у новій редакції Додаток 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Податківці наразі вважають, що за новою формою будемо звітувати вже з III кварталу 2021 року, а за ІІ квартал слід подавати ще стару форму. Про нюанси звітування за 2 квартал – читайте у роз’ясненні ДПС.

Також зверніть увагу, що:

  • за несвоєчасне подання єдиної звітності за І квартал, яке відбулось через некоректну роботу програмного забезпечення сервісу ДПС, адмінштрафу не буде. Про це видав лист комітет Гетманцева;
  • після отримання платником другої квитанції з повідомленням про внесення відомостей з єдиної звітності до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, ДПС може визнати її не прийнятою (підкатегорія 201.06 «ЗІР»).

 

З 16 липня діє нова форма обліку доходів і витрат для фізосіб-«загальників» та «незалежників»
Ми уже повідомляли, що Мінфін затвердив типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізособами - підприємцями і фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення.

Форма чинна з 16 липня (дата опублікування Наказу №261 в «Офіційному віснику» №54). Відповідно з цієї дати «стару» книгу обліку доходів та витрат вести вже буде неможливо.

Як заповнювати нову форму? Скільки зберігати та як виправляти помилки? Що робити зі «старими» книгами? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Два нагадування від податківців
По-перше, 19 липня (тобто сьогодні) – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IІ квартал. Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А за ІІ квартал 2021 р. сума ЄСВ становить вже 3960 грн. До того ж за червень вперше в поточному році потрібно буде сплачувати ЄСВ фізособам-«єдинникам» 1 групи.

По-друге, завтра, 20 липня – останній день для звітування за червень. Слід буде подати звітність з ПДВ, плати за землю, акцизу та ренти.

 

Як Україна готується до поширення дельта-штама та чи буде локдаун восени?
МОЗ не виключає ймовірність введення локдауну цієї осені. Проте наразі роблять все, щоб уникнути посилення карантину. Про це глава МОЗ Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю.

За його словами, в Україні є можливість не допустити нового локдауна. «І це не тільки дотримання протиепідемічних норм. Це і звернення до своїх старших родичів – батьків, дідусів, бабусь – щоби вони пішли і пріоритетно зробили щеплення проти коронавірусної хвороби», – зазначив Ляшко.

Він пояснив: якщо в Україні люди, старші 60 років, будуть вакциновані хоча б на 80%, то потенційне зростання кількості випадків для системи охорони здоров'я буде некритичним.

Також минулого тижня Кабмін вніс зміни до «ковідних сертифікатів». Термін дії цього документу становитиме 180 діб.

 

Отримали гроші на банківську картку – подайте декларацію про доходи!
ДПС у Дніпрпетровській області роз’яснила: якщо фізособа отримала дохід, в тому числі на банківську картку, не від податкового агента, то вона зобов’язана подати річну декларацію та сплатити податки. Більше – у новині.

 

Що ще нового у ДПСУ?

  1. ДПС взялася за боротьбу з псевдодавальницькими схемами з ПДВ. Податківцями зроблено висновок про нереальність операцій з виробництва готової продукції саме на давальницьких умовах та про фактичне її безоплатне постачання поза умов оформленого правочину;
  2. Як відбирають платників податків до плану-графіка перевірок? Податківці нагадали правила відбору платників податків до плану-графіка проведення документальних планових перевірок;
  3. В Україні зменшилася кількість податкових боржників. Згідно з оновленим у липні переліком від ДПСУ, в Україні налічується 489220 підприємств та підприємців, які мають податковий борг. З травня їх кількість зменшилася на 1721.

 

Три закони, схвалені ВРУ минулого тижня

  1. Іноземні ІТ-спеціалісти зможуть віддалено вести бізнес в Україні. Верховна Рада прийняла в I читанні законопроєкт №5270, який дозволить врегулювати механізми оподаткування е-резидентів та створюватиме умови для дистанційної реєстрації е-резидентів як ФОП; ведення підприємницької діяльності в юрисдикції України; відкриття банківських рахунків онлайн; доступу до адмінпослуг із кваліфікованим електронним підписом.
  2. За контрабанду – мільйонні штрафи: ВРУ ухвалила за основу законопроєкт Зеленського №5420 щодо криміналізації контрабанди. Кримінальний кодекс хочуть доповнити новими статтями – контрабанда товарів, контрабанда підакцизних товарів та недостовірне декларування товарів. Більше подробиць – тут.
  3. Держпослуги без паперів запрацюють восени. За прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №5495, з осені 2021 року державні органи не матимуть права вимагати паперові документи для надання послуг, якщо ця інформація вже є в реєстрі.

 

Як у 2022 році планують переносити робочі дні?
СПО профспілок оприлюднило проєкт розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році». Переглянути його можна тут.

За ним, для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень, рекомендовано перенести у 2022 році:

  • робочий день з п'ятниці 7 березня на суботу 12 березня,
  • робочий день з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Це радять зробити для раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування 8 березня (Міжнародний жіночий день) та 28 червня (Дня конституції).

 

МОЗ затвердив порядок видачі е-лікарняних
Наказом від 17.06.2021 р. №1234 МОЗ затвердив Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності. За ним, листок непрацездатності формується в Реєстрі на підставі медичного висновку (медичних висновків) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Він вважається виданим з наступного дня після дати закриття листка непрацездатності.

Також у ФСС розповіли, які відмінності мають е-лікарняні. Наприклад, видача «довгих» медичних висновків може сповільнити отримання матеріального забезпечення від ФССУ, оскільки е-лікарняний стає підставою для нарахування допомоги лише після завершення його дії.

 

Три нові аналітики від редакції

  1. З 10 липня діє порядок надання відпустки при народженні дитини: як він працює? Ще у травні 2021 року у Законі про відпустки з’явилася відпустка, про яку давно говорили – відпустка при народженні. Та лише у липні було затверджено Порядок надання відпустки. Тож як та кому надається ця відпустка? Коли оплачуються відпускні? Про це читайте тут.
  2. Корпоративна картка на підприємстві і у ФОП: правила користування. Корпоративна картка – це інструмент, яким користується як великий, так і малий бізнес. Які правила використання цих карток діють зараз в Україні? Як бухгалтер має відображати в обліку операції за допомогою корпоративних карток? Читайте у статті.
  3. Електронні лікарняні: новації для роботодавців і працівників. Про електронні листки непрацездатності ми вже писали досить багато і докладно. Але час минає, відбуваються зміни у нормативних актах, тож знання доводиться коригувати – і нам, і вам. Давайте подивимось, які правила оформлення і оплати лікарняних та декретних діють у липні 2021 року. А також те, яких змін очікувати найближчим часом.

 

Інші новини

  1. НБУ зняв частину валютних обмежень. Так, з 20 липня бізнес зможе купувати іноземну валюту в межах ліміту в 100 тис. євро (в еквіваленті) на день без наявності підстав та зобов’язань та без подання до банку підтвердних документів.
  2. Президент підписав закони про «нульове декларування». Закон №1539 передбачає у період з 1 вересня 2021 р. по 1 вересня 2022 р. проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізосіб та сплату збору за підсумками такого декларування. Також підписано Закон про зміни до КпАП, КК та КПК для стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян.
  3. Депутати запропонували новий варіант врегулювання праці домашніх працівників. Законопроєктом №5695-1 пропонується доповнити КЗпП новою главою ХІ-А. Також пропонується звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ та передбачити добровільну учать таких працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

РРО у ФОП для різних видів бізнесу. Реєструйтеся
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО у ФОП 2021: 5 кроків до роботи без помилок», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 26 липня. Яка інформація щодо застосування РРО актуальна на цей час, а також коли РРО стає обов'язковим для Вашого ФОП.
  • 27 липня. Порівняємо в чому головна різниця між РРО та програмним РРО, а також дізнаєтеся, які помилки найчастіше всього допускаються при роботі з ПРРО у 2021 році.
  • 28 липня. Визначимо, чи потрібно Вашому ФОП вести товарний облік, коли потрібно вносити в РРО (ПРРО) кількість товару, а також розглянемо, чи потрібно ФОПу на єдиному податку первинні документи і яка відповідальність може бути застосована за їх відсутність.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»