• Посилання скопійовано

Що почитати на початку осені: 12 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Продовження карантину до 1 жовтня та посилення правил в'їзду в Україну; норми тривалості робочого часу на 2022 рік; оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки; нові кваліфіковані ЕЦП ДПС для відправлення квитанцій та початок дії змін до порядку блокування ПН/РК тощо. Щоб поміж цим не пропустити чогось важливого та цікавого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Що почитати на початку осені: 12 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

1) Працівник захворів і повідомив про видання е-лікарняного: алгоритм дій роботодавця

34 тис. переглядів

У ФСС зауважують, що е-лікарняні є підставою для отримання допомог від Фонду, а також оплати перших п’яти днів лікування хвороб або травм своїх співробітників, які здійснюють роботодавці. При цьому роботодавець має перевірити наявність е-лікарняного в кабінеті ПФУ. Для роботодавців він має бути доступний відразу після відкриття. І ця інформація дає можливість роботодавцю правильно відобразити інформацію в Табелі обліку робочого часу.

 

 2) З 5 серпня Україна через «Дельту» посилила правила в'їзду: що змінилося?

26 тис. переглядів

Через поширення «дельта»–варіанту коронавірусу Україна посилила правила в'їзду. Нові вимоги торкнулися як іноземців, так і громадян України з 5 серпня 2021 року. Громадяни, які виїхали за кордон до 4 серпня, повертаються в Україну безперешкодно. Про нюанси перетину кордону невакцинованих осіб читайте тут (19 тис. переглядів).

 

3) З 10 серпня діють оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки

21 тис. переглядів

Мінфін затвердив чергові зміни до НП(С)БО та до інших нормативних актів, що стосуються бухгалтерського обліку. Зокрема, у первинному документі реквізит «одиниця виміру господарської операції» слід буде вказувати у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках. У формі Балансу та ф. №2-мс змінили код КОАТТУ на КАТОТТГ. Ці зміни почали діяти з 10 серпня.

 

4) З 21 серпня – нові кваліфіковані ЕЦП ДПС для відправлення квитанцій

16 тис. переглядів

Для обміну електронними документами з контролюючими органами з використанням Єдиного вікна е-звітності та Е-кабінету з 21 серпня ДПС застосовує нові кваліфіковані ЕЦП.

 

5) Як виплачують 2000 грн на дітей для підготовки до навчального року

16 тис. переглядів

6 серпня набрала чинності Постанова КМУ №803, якою запроваджено виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 2000 грн на дітей з багатодітних малозабезпечених сімей для підготовки до навчального року.

 

6) З 4 серпня діють зміни до порядку блокування ПН/РК

15 тис. переглядів

Постановою КМУ від 28.07.2021 р. №774 внесено зміни до п. 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Стосуються вони формули для визначення загального податкового навантаження (D= S/T, а саме показника T).

 

7) З 1 серпня – нові обов'язкові реквізити фіскальних чеків: подробиці від ДПС

14 тис. переглядів

Зміни до форми та змісту розрахункових документів (чеків РРО/ПРРО) стосуються обов’язкової наявності в них відображення найменування суб’єкта господарювання; зазначення валюти операції; найменування платіжної системи; QR-коду (за наявності).

 

8) Увага! Норми тривалості робочого часу на 2022 рік

13 тис. переглядів

Оскільки всі питання щодо сфери праці та зайнятості населення з 2020 року передано Мінекономіки, то саме воно надало роз'яснення щодо норм тривалості робочого часу на наступний, 2022 рік. Традиційно — з прикладом розрахунку такої норми, розрахованої за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю. Згідно з розрахунком у 2022 році будемо працювати 249 к.дн, а відпочивати – 116 к.дн.

 

9) Індексація не буде враховуватися до розміру мінзарплати

13 тис. переглядів

18 серпня Уряд ухвалив законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці». Зокрема, ним пропонується внести зміни до КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати.

 

10) Як правильно оформити копію або витяг з кадрового документа?

11 тис. переглядів

Що таке копія або витяг з кадрового документа? Що таке дублікат кадрового документа? Як оформити копію наказу про звільнення? Чи можна видати замість копії витяг з наказу про звільнення? Ми розповіли в окремій статті.

 

11) Паперові трудові книжки під час електронного трудового обліку: поради роботодавцям

11 тис. переглядів

Вести паперові трудові книжки вже не обов’язково. Але старі у багатьох роботодавців ще зберігаються. Та й у працівників залишилось право вимагати ведення паперових трудових книжок . Покажемо, як зараз це треба робити.

 

12) Карантин продовжили до 1 жовтня: рішення Уряду

9 тис. переглядів

14 серпня офіційно опублікована та набрала чинності Постанова №855. Нею Кабмін продовжив карантин в Україні до 1 жовтня 2021 року. Які обмеження діють в цей період – читайте тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»