• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 – 28 серпня

Як будуть переносити робочі дні у 2022 році (розпорядження КМУ); що хоче змінити Уряд у складових мінзарплати (деталі законопроєкту); скасування обов'язкових РРО та новий облік доходів для фізосіб-«єдинників (ще один свіжий законопроєкт). А ще – три роки тюрми за незаконне отримання карантинної допомоги та новий локдаун вже у листопаді (але це не точно!)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 – 28 серпня

Перенесення робочих днів – 2022: з’явилося розпорядження КМУ
У четвер, 26 серпня, Кабмін затвердив розпорядження №1004-р «Про перенесення робочих днів у 2022 році».

Зокрема, наступного року керівникам підприємств, установ та організацій, у яких встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, рекомендовано перенести робочі дні з:

  • понеділка, 7 березня, на суботу, 12 березня;
  • понеділка, 27 червня, на суботу, 2 липня.

Таким чином, у 2022 році ми двічі будемо мати довгі, чотириденні вихідні: з 5 по 8 березня, та з 25 по 28 червня.

 

Уряд хоче змінити складові мінзарплати: деталі законопроєкту
Як ми повідомляли раніше, 18 серпня КМУ було ухвалено законопроєкт щодо вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП №131.

А у середу, 25 серпня, на сайті ВРУ з'явився текст відповідного законопроєкту №5857. Зокрема, у ст. 3-1 Закону про оплату праці перепишуть складові, які не враховуються до мінзарплати. Ними будуть:

  • суми, на які підвищується оплата праці відповідно до ст. 100 КЗпП, – незалежно від способу встановлення такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо);
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника;
  • суми підвищення оплати праці за роботу в нічний час, роз’їзний характер робіт (це виключення діє й наразі);
  • оплата роботи в надурочний час (це виключення діє й наразі);
  • оплата за залучення до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • премії до святкових і ювілейних дат (це виключення діє й наразі);
  • сума індексації заробітної плати;
  • сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

Також будуть оновлені правила оплати праці на окремих видах робіт. Про це читайте тут.

 

Скасування обов'язкових РРО та новий облік доходів для фізосіб-«єдинників» (законопроєкт)
26 серпня «Слуги народу» зареєстрували на сайті ВРУ законопроєкт №5866 щодо створення умов для розвитку ФОПів та підвищення прозорості їх діяльності.

Зокрема, пропонується відновити право фізосіб-«єдинників»1-4 груп не застосовувати РРО. Але це буде стосуватися тільки тих товарів та послуг, вартість одиниці яких не перевищує 1 мінзарплати. (Зараз це 6000 грн, а з 1 січня буде 6500).

Також запропоновано ввести окремі види обліку доходів залежно від вартості товарів та послуг. Більше подробиць – у новині.

 

При платежах через систему «Клієнт-Банк» не потрібно застосовувати РРО
У червні 2021 року податківці видали декілька цікавих індивідуальних податкових консультацій на тему застосування РРО при отриманні безготівкових платежів.

У них йшлося і про еквайринг, і про оплату за допомогою «Приват24» або системи «Клієнт-Банк», і про роль 1 млн грн річного доходу у застосуванні РРО підприємцями-«єдинниками» тощо.

Про усі ці аспекти з аналізом і висновками – у матеріалі від редакції.

 

Що ще нового в ДПСУ?

  1. ДПС впроваджує Інтерактивну податкову карту України. Завдяки новому сервісу можна дізнатися актуальну інформацію щодо нарахованих та сплачених податків, а також податкового боргу у розрізі окремих регіонів. Інтерактивна податкова карта у тестовому режимі вже доступна користувачам на вебпорталі ДПС та у відкритій частині Електронного кабінету.
  2. В Україні збільшилася кількість податкових боржників (на 1315 осіб або 0,27%). Згідно з оновленим у серпні переліком від ДПСУ, в Україні налічується 490 535 підприємств та підприємців, які мають податковий борг. З липня їх кількість збільшилася на 1315.
  3. Які фінштрафи можуть застосовуватися під час карантину? Податківці нагадали особливості застосування штрафів за порушення податкового законодавства, вчинені протягом дії карантину.
  4. Чому фізособам-«єдинникам» слід вести облік своїх витрат? За позицією ДПС, за наявності у ФОПа документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю, сума донарахованих податків та штрафних санкцій може бути максимально зменшена.

 

Єдина звітність та штрафи: два цікаві роз’яснення

  1. Навели помилковий ідентифікаційний код фізособи в єдиній звітності – чи буде штраф? У період карантину не застосовується фінштраф за помилковий ідентифікаційний код в єдиній звітності, але адмінштраф може бути. Тож виправити цю помилку треба якнайшвидше. Про те, як це зробити, читайте тут.
  2. ДПС не може штрафувати за несвоєчасне подання єдиної звітності через некоректну роботу сервісу. Суд став на бік платників податків через застосування адмінштрафів за несвоєчасне подання єдиної звітності в ті дні, коли сервіс ДПС працював некоректно. Більше – у коментарі від редакції.

 

COVID-19: що нового для бухгалтера?
По-перше, вже у листопаді можливий новий локдаун. Такі прогнози озвучив головний санлікар Ігор Кузін. Також МОЗ вкотре наголосило, що люди зі сертифікатами про вакцинацію зможуть відвідувати публічні місця навіть у разі локдауну.

По-друге, працівник має право відмовитись від вакцинації без наслідків з боку роботодавця. За роз'ясненням Мінекономіки, не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову.

По-третє, за незаконне отримання карантинної державної допомоги – 3 роки тюрми! Отримання карантинної допомоги у розмірі 8 тис. грн працівником, який не мав на неї права, навіть з умови погодження виплати з боку ПФУ, може привести до кримінальної відповідальності. Такий свіжий і невтішний судовий вирок ми прокоментували тут.

 

Порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність змінять
З 23 липня діє Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Згідно з ним, відомості про трудову діяльність працівника подаються страхувальником за працівників або самим працівником до ПФУ в е-формі. Про це ми писали тут.

І ось на сайті Профспілок з'явився текст проєкту постанови ПФУ щодо змін до Порядку №11-1. Ним планується ввести черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних, а також порядок подання сторінок трудових книжок. Докладніше – у цій новині.

 

Мінфін затвердив три УПК щодо контрольованих операцій та нерезидентів
Мінфін наказами від 20 серпня 2021 року затвердив Узагальнюючі податкові консультації щодо:

  • питань оподаткування доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів (Наказ №480). Аналіз цієї УПК читайте тут;
  • заповнення повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (Наказ №479). Наш коментар до цієї УПК тут;
  • тимчасового зупинення перебігу строків надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів щодо подання документації з трансфертного ціноутворення (Наказ №478). Докладно норми цієї УПК ми розглянули в аналітиці.

 

Інші новини

  1. Відтепер е-паспорта прирівняні до паперових. 23 серпня набрав чинності Закон №1368-IX, який закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів. Більше – у новині.
  2. Декретні до 1 жовтня виплачуватимуться за паперовими листками непрацездатності. За проєктом наказу МОЗ для окремих категорій листків непрацездатності та на допомогу по вагітності та пологах дату повного переходу на е-лікарняні планують перенести із 1 вересня на 1 жовтня 2021 року. Докладніше читайте тут.
  3. Що буде розслідувати Бюро економічної безпеки? Які кримінальні провадження передадуть в БЕБ та хто отримає право їх звідти забирати? Про це читайте тут.
  4. Мінекономіки знову знизило середню вартість бензину і дизпалива. Станом на 25 серпня встановлено середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 21,11 грн, а 1 літра бензину – 25,53 грн. Отже, середня ціна дизпалива знизилася на 53 копійок, а бензину зменшилася на 1,14 грн.
  5. День Української Державності буде вихідним. Президент вніс до ВРУ законопроєкт №5864 про визнання Дня Української Державності (28 липня) вихідним днем. У тому, що законопроект проголосують, у нас особисто сумнівів немає.

ЗЕД 2021. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ЗЕД 2021: нові обмеження, послуги, курсові різниці», яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 6 вересня. Як визначити місце поставки, скласти ПН при імпорті та експорті послуг, а також розберемо, як відобразити операцію в декларації з ПДВ.
  • 7 вересня. Розберемо, що таке монетарні та немонетарні статті балансу і на прикладах вивчимо, як порахувати курсові різниці при імпорті та експорті, а також розглянемо, які нюанси врахувати при відображенні імпортного ПДВ.
  • 8 вересня. Які обмеження по термінах розрахунків діють у 2021 році та що змінилося в процедурі покупки валюти - аналіз Постанови НБУ від 13.07.2021, а також розберемо, які штрафні санкції за порушення термінів розрахунків діють в період карантину.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»