• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 11 вересня

Україна очікує посилення карантину (читайте, коли це станеться та які саме обмеження чекати); як змінилися правила врахування премій в розрахунок відпускних; які зміни готуються щодо подання даних про бенефіціарів; а ще – новоприйняті закони та збільшення облікової ставки НБУ до 8,5%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 11 вересня

Осінній локдаун: коли та з якими умовами він може настати?
6 вересня стало відомо, що МОЗ подало клопотання Кабміну щодо переведення України в «жовту» зону карантину. За очікуваннями відбутися воно мало вже цього понеділка, 13 вересня. Проте згодом в Уряді повідомили, що їм знадобиться приблизно тиждень для розробки нових правил карантину в «жовтих» і «червоних» зонах. І лише через сім днів після затвердження такої постанови Україна перейде в «жовту» зону.

Які карантинні умови та обмеження діятимуть під час нового локдауну – наразі чітко не встановлено. Але:

  • як повідомив головний санлікар І. Кузін, у МОЗ уже працюють над новими правилами карантину. На відміну від попередніх, новий локдаун (якщо його введуть) буде менш жорстким. Зокрема, бізнесу можуть дозволити працювати, а українцям не доведеться відмовлятися від відвідування ресторанів. Водночас Кузін анонсував заходи з контролю маскового режиму;
  • зареєстровано проєкт постанови ВРУ №6002 про особливості поширення на вакцинованих осіб обмежень, встановлених з метою протидії COVID-19. Пропонується під час локдауну дозволити працювати підприємствам, де вакциновано 80% працівників. Також всі заклади мають залишитись відкритими для щеплених відвідувачів та клієнтів. Більше подробиць у новині.

 

Правила врахування премій в розрахунок відпускних: що знову змінилося?
Нагадаємо, що 4 вересня набрала чинності постанова КМУ №917 «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Нею вносяться зміни до Порядку №100, зокрема, щодо врахування премій при розрахунку середньої зарплати.

Змін небагато, але вони потребують окремого коментаря та роз’яснень – читайте їх за посиланням.

 

У Раді – нові зміни щодо подання даних про бенефіціарів
По-перше, Рада може продовжити подання відомостей про бенефіціарів. До порядку денного 6 сесії ВРУ було включено законопроєкт №5807, яким пропонується відтермінувати строк для повідомлення держреєстратору інформації про бенефіціара до 11 липня 2022 року. Проте минулого сесійного тижня цей законопроєкт так і не розглядали, а наступний розпочнеться 20 вересня.

По-друге, за недостовірну інформацію про бенефіціарів хочуть штрафувати аж до 51 тис. грн. На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6003 щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичних осіб. Зокрема, за недостовірність даних про бенефіціарів на юрособу буде накладатися штраф у розмірі від 17000 до 51000 грн.

 

Які ще новації пропонують нардепи та міністерства?

  1. Господарський кодекс планують скасувати. На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6013. Ним передбачається запровадження перехідного періоду на 7 років для поступового перетворення «підприємств» у традиційні форми господарських товариств із дотриманням принципу співмірного та передбачуваного втручання в права засновників таких юридичних осіб без покладання на них надмірного тягаря з виконання положень Закону.
  2. Визначення розміру мінімальної зарплати по-новому – ще один варіант. Депутати Ю. Тимошенко та М. Цимбалюк зареєстрували у ВРУ альтернативний законопроєкт №5857-1. Ним пропонується затвердити розмір мінімальної зарплати на рівні не нижче очікуваного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; оновити складові зарплати, які не враховуються для визначення мінімального розміру; встановити мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) у розмірі, не меншому від МЗП тощо.
  3. Порядок проведення індексації грошових доходів населення підкоригують. Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким пропонує внести зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Зокрема, визначити механізм підтримки купівельної спроможності винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами «Дія Сіті» працівникам та гіг-спеціалістам.

 

Ще три закони, прийняті ВРУ минулого тижня

  1. Тепер без ідентифікації можна переказувати 5 тис грн, а не 4999 грн. Нагадаємо, що зараз без ідентифікації можна відправити лише 4999 грн, оскільки в законодавстві прописано суму до 5 тис. грн без слова «включно». Проте 9 вересня ВРУ прийняла законопроєкт №5559, яким уточнено цей момент.
  2. Легалізація ринку криптовалют. ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №3637. Ним передбачено комплексне врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з обігом віртуальних активів в Україні, визначено права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів, засади державної політики у сфері обігу віртуальних активів.
  3. Індексувати пенсії будуть по-новому. За прийнятим у І читанні законопроєктом №4668, з 1 січня 2022 року дата щорічної індексації пенсій буде 1 березня.

 

Що нового у ДПСУ?
1. Для Facebook і Google затвердять окрему декларацію з ПДВ. ДПС розробила проєкт наказу Мінфіну, яким будуть затверджені:

  • форма спрощеної податкової декларації з ПДВ;
  • форма уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • Порядок заповнення і подання спрощеної податкової звітності з ПДВ.

2. Подаєте за один квартал звітну, уточнюючу та довідкову єдину звітність – як їх нумерувати? Податківці пояснили, що нумерація єдиної звітності здійснюється у хронологічному порядку незалежно від її типу («Звітний», «Звітний новий», «Звітний» як «Довідковий», «Уточнюючий») в межах одного кварталу та не продовжується в наступних.

3. Інтернет-банкінг, еквайринг, податкові накладні та РРО. Тема РРО не втрачає актуальності, особливо для фізосіб–підприємців. Наразі знову маємо декілька свіжих ІПК на тему застосування РРО при розрахунках платіжними картками, через інтернет-банкінг та при поштовій торгівлі. Коментар до них читайте тут.

 

Нюанси відкриття та видачі е-лікарняних
Насамперед зверніть увагу, що з 7 вересня лікарняні вже не можна відкривати дистанційно. Це передбачено змінами до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, та Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Крім того, ПФУ обіцяє вирішити проблему з е-лікарняними для новоприйнятих працівників (але поки навіть проєкту немає).
А ФСС розповів, в який момент е-лікарняні вважаються виданими: до 1 жовтня е-лікарняний буде підставою для призначення матеріального забезпечення через 5 днів після його закриття.

 

Статистична звітність-2022: з'явилися проєкти табеля та альбома форм
На сайті Держстату оприлюднено проєкти:

 

Новації щодо часу роботи та відпочинку водіїв: аналіз змін
Мінінфраструктури наказом від 24.06.2021 р. №337 затвердило зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів. Про це ми писали тут.

Що тепер вважається робочим часом водія? Яка різниця між часом відпочинку та перервою? Як обліковується робочий час та час, коли водій не працював? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за серпень – 99,8%. За даними Держстату, споживчі ціни в серпні 2021 р. порівняно з липнем 2021 р. знизилися на 0,2%, з початку року зросли на 6,2%.
  2. НБУ збільшив облікову ставку до 8,5%. Нацбанк ухвалив рішення збільшити з 10 вересня 2021 року розмір облікової ставки з 8% до 8,5% річних. На думку регулятора, посилення монетарної політики сприятиме утриманню під контролем інфляційних очікувань і поверненню інфляції на траєкторію стійкого сповільнення до цілі 5%, досягнення якої прогнозується в 2022 році.
  3. Гетманцев хоче збільшити термін зберігання податкової та фінзвітності. На думку голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцева, термін зберігання податкової та фінансової звітності потрібно привести до міжнародних стандартів і збільшити до 5 років.
  4. Держпраці здійснює перевірки на підставі інформації від ДПС. На сьогодні ДПС проводить аналіз діяльності понад 140 тис. платників податків зі сфери торгівлі та послуг. Результати у розрізі окремих платників, що працюють з ймовірними ризиками використання незадекларованої праці, найближчим часом будуть надані Держпраці. Про це повідомляють самі податківці.

РРО для юр. осіб 2021. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-3 помилки в роботі з РРО у юр. осіб 2021», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 20 вересня. Як оприбуткувати готівку в робочий і неробочий час підприємства, як правильно встановити ліміт каси та терміни здачі виручки в банк, а також розберемо чи потрібно реєструвати КОРО або РК.
  • 21 вересня. Кого торкнулися зміни фіскального чека у 2021 році, яка відповідальність за неправильну форму чек РРО/ПРРО, а також, як видати фіскальний чек передоплату/постоплату або оплату частинами.
  • 22 вересня. У чому головна різниця між РРО та програмним РРО, а також розглянемо, як зареєструвати ПРРО та електронний ключ для касира.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»