• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 18 вересня

Відсьогодні діють нові правила карантину; Уряд ухвалив проєкт Держбюджету-2022; Гетманцев розповів про зміни до податкової реформи; Мінфін змінив правила використання РРО та ПРРО, Порядок проведення трудових перевірок Держпраці скасували у суді

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 18 вересня

З 20 вересня змінилися правила карантину
У понеділок, 13 вересня, КМУ ухвалив зміни до своїх постанов щодо адаптивного карантину: від 09.12.2020 р. №1236 та від 29.06.2021 р. №677.

Через два дні, 15 вересня, постанову КМУ від 13.09.2021 р. №954 було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №178. Як зазначено у ній, чинності вона набирає 20 вересня 2021 року. Таким чином, відсьогодні вакциновані особи отримали низку привілеїв та зможуть уникнути жорстких обмежень під час посилення карантину. Зокрема, передбачено, що:

  • COVID-сертифікат матиме дві опції («жовтий» або «зелений») та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Більше про те, якими будуть нові внутрішні COVID-сертифікати, читайте тут;
  • у разі введення жовтої зони робота шкіл відбуватиметься в очному форматі, але лише тих, в яких у 80% педагогів є COVID-сертифікат;
  • обмеження жовтого рівня не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть COVID-сертифікати.

Більше про нові правила карантину читайте тут.

Крім того, як зазначив В. Ляшко, наступний крок після набрання чинності цих правил – комісія, рішенням якої і буде введена «жовта» зона. Про ситуацію в регіонах ми писали тут, а про посилення контролю за дотриманням обмежень ось тут.

 

Проєкт Держбюджету-2022: знайомимося з основними цифрами
15 вересня Уряд затвердив законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2022 рік». У Верховній Раді він зареєстрований під №6000.

Документом, зокрема, передбачено такі основні мінімуми:

–    мінімальна заробітна плата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 6500 гривень, з 1 жовтня – 6700 гривень (у 2021 році: з 1 січня - 6000 грн, з 1 грудня – 6500 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 39,26 гривні, з 1 жовтня – 40,46 гривні (у 2021 році: з 1 січня – 36,11 грн, з 1 грудня – 39,12 грн).

–    прожитковий мінімум на одну працездатну особу з розрахунку на місяць: 2481 грн з 1 січня; 2600 грн з 1 липня; 2684 грн з 1 грудня.

Більше показників дивіться у новині.

 

Законопроєкт про податкову реформу доопрацювали: чого чекати платникам податків?
На засіданні 17 вересня Комітет ВРУ з податкової політики ухвалив до другого читання текст законопроєкту №5600. Про доопрацьовані зміни розповів голова Комітету ВРУ Данило Гетманцев. Вони стосуються адміністрування податків, ПДВ, податку на прибуток, акцизу та ренти. Зокрема:

  • строк включення до податкового кредиту зареєстрованих ПН буде становити 366 кал. днів;
  • ДПС надається можливість під час перевірок здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію та відповідно використовувати такі записи як підставу для висновків акта перевірки;
  • збільшено строк не погашення боргу, як підстави звернення контролюючого органу до суду з 30 кал. днів до 240;
  • передбачено оподаткування операцій з продажу третього та більше об’єктів нерухомого майна за ставкою 18% від чистого доходу, тощо.

Весь перелік змін (а їх понад 50) дивіться тут.

 

Скасування обов'язкових РРО та нові ліміти для фізосіб-«єдинників»: новий законопроєкт
Нагадаємо, що «Слуги народу» 26 серпня зареєстрували законопроєкт №5866 щодо створення умов для розвитку ФОПів та підвищення прозорості їх діяльності. І ось 10 вересня було зареєстровано альтернативний варіант – законопроєкт №5866-1.

Ним, зокрема, пропонується відновити право фізосіб-«єдинників» 1-4 груп не застосовувати РРО щодо товарів та послуг, вартість одиниці яких не перевищує 1 мінзарплати, а також ввести окремі ліміти доходів для фізосіб-«єдинників» з найманими працівниками.

Більше – у новині.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Щодо спрощення працевлаштування іноземців. Законопроєктом №6045 пропонується скасувати обов’язкову виплату заробітної плати у розмірі не менше ніж десять (в окремих випадках – п’яти) мінімальних її значень. Крім того, забороняється стягнення плати суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, з громадян, яким надано зазначені послуги.
  2. Щодо підвищення розмірів пенсій у деяких випадках. Законопроєктом №6034 пропонується за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам збільшення пенсії за віком на 3%, але не більш як на 10% мінімального розміру пенсії за віком. А законопроєктом №6035 передбачено збільшення величини оцінки одного року страхового стажу.
  3. Щодо нових правил розрахунку мінімальної зарплати. У ВРУ зареєстровано ще один (вже третій) законопроєкт №5857-2 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці. Зокрема, пропонується розмір мінімальноі зарплати затверджувати на рівні не нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; та не нижчим за прогнозний фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

З 17 вересня змінено правила використання РРО та ПРРО
Наказом від 26.07.2021 р. №427 Мінфін затвердив зміни до деяких своїх нормативно-правових актів щодо застосування РРО та/або ПРРО. Зокрема:

  • скасовано обов’язок забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями;
  • обов’язок попереднього програмування РРО/ПРРО буде стосуватися лише підакцизних товарів;
  • новий (точніше зафіксований офіційно) обов’язок – суб'єкт господарювання зобов'язаний надати акти про видачу коштів та акти про скасування помилково проведеної операції через РРО контролюючим органам під час проведення перевірок тощо.

Наказ набрав чинності 17 вересня (з дня опублікування в «Офіційному віснику» №72).

 

Мінфін проти продовження строку інформаційної кампанії про бенефіціарів
Ми вже писали, що незабаром ВРУ має розглянути законопроєкт №5807 щодо продовження строку подання інформації про бенефіціарів.

Проте, за позицією Мінфіну, запропоновані зміни не узгоджуються з міжнародними стандартами у сфері протидії відмиванню коштів, а його прийняття несе ризики для виділення Україні коштів в рамках макрофінансової допомоги ЄС.

Тож Мінфін не підтримує законопроєкт №5807 у запропонованій редакції. Тепер будемо чекати рішення щодо цього законопроєкту від профільного Комітету ВРУ.

 

Порядок проведення трудових перевірок Держпраці скасували
14.09.2021 року Шостим апеляційним адміністративним судом у справі №640/17424/19 скасована Постанова №823, якою затверджено порядок проведення інспектування у сфері праці та зайнятості населення.

Про те, які наслідки це матиме для тих, кого вже перевірили, та тих, кого перевіряють зараз, читайте в аналітичній статті від нашого юриста.

 

Оприлюднено плани перевірок ФСС на ІV кв. 2021 року
Станом на вечір 17 вересня, регіональні відділення ФСС у 16 областях оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV кв. 2021 року. Ознайомитися з ними можна тут.

 

ФСС відповів на поширені запитання щодо е-лікарняних
Уже з 1 жовтня електронні лікарняні повністю замінять своїх паперових попередників. З огляду на це, у Фонді продовжують відповідати на поширені питання:

  • як зрозуміти, отримав працівник невиробничу травму чи мав загальне захворювання, якщо йому створено е-лікарняний з причиною непрацездатності «1»?
  • коли в паперових лікарняних зазначено, що працівник мав травму невиробничого характеру, роботодавці запитують в співробітника пояснення. Чи потрібно це робити у випадку е-лікарняних?
  • якщо працівник має довготривале захворювання, то йому оплатять е-лікарняний лише після одужання?

 

Що нового у ДПС?
По-перше, з 8 вересня ДПС змінила алгоритм приймання та обробки акцизних накладних. Відбулись зміни в роботі програмного забезпечення з приймання та обробки акцизної накладної. Так, були внесені контрольні заходи щодо реєстрації акцизних накладних. Більше у новині.

По-друге, ДПС стежить за IP-адресами звітування платників. При проведенні однієї з перевірок податківці виявили, що підприємство подавало власну податкову звітність та податкову звітність підконтрольних підприємців з однієї IP-адреси.

По-третє, 30 вересня – останній день подання до ДПС Звіту про контрольовані операції за 2020 рік. У цій статті нагадуємо про основні моменти, на які потрібно звернути увагу при поданні цього звіту.

 

Інші новини

  1. Знайомимося зі строками подання звітів до Держстату у 2022 році. Держстат оприлюднив проєкт Календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2022 рік.
  2. Як Держпраці знаходить компанії, в яких працюють без офіційного працевлаштування? За словами в.о. голови Держпраці В. Сажієнка, дані для перевірок Держпраці отримує з інформаційних баз ДПС та ПФУ. При їхньому аналізі виявляються роботодавці, які з великою ймовірністю використовують незадекларованих працівників, і вносять їх до плану перевірок.
  3. Оновлено кабінет застрахованої особи на вебпорталі ПФУ. Зокрема, для застрахованих осіб, які аутентифіковані на вебпорталі за ЕЦП, надано можливість перегляду даних щодо їх тимчасової втрати працездатності.

ТОП-9 питань в бухгалтерії юр. осіб. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-9 проблемних питань в бухгалтерії юр. осіб», яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 27 вересня. Які зміни ще очікуються за відомостями по бенефіціарам, як після чергових змін в Порядку №100 враховувати премії, а також розберемо донарахування ПДВ при продажі товарів, послуг нижче собівартості та як визначити базу для нарахування ПДВ.
  • 28 вересня. Як визначити до якої категорії відноситься підприємство, чи потрібно вносити зміни в оформлення первинних документів у зв'язку з прийняттям нового ДСТУ, а також розберемо позицію ДПС, норми законодавства і практику подачі форми 20-ОПП юр. особами у 2021 році.
  • 29 вересня. Як карантин впливає на терміни давності для зберігання документів, коли дебіторську і кредиторську заборгованість можна списати з балансу, а також в яких випадках потрібно нараховувати ПДВ при списанні заборгованості.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»