• Посилання скопійовано

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

23 важливі зміни та події, які очікують бухгалтерів і українців у жовтні 2021 року

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у жовтні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за серпень 2021 р. становив  99,8%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації. Тому у жовтні всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами на рівні липня 2021 року. Як саме треба було індексувати у липні, ми розповідали тут.

Більше про нюанси індексації зарплати у жовтні (на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

2) З 1 жовтня – нові довідники податкових пільг

ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові довідники податкових пільг — №105/1 та №105/2 (станом на 01.10.2021 р.). Ознайомитись з ними можна на нашому порталі в розділі «Довідники».

 

3) З 1 жовтня з Довідника умовних кодів причин коригування виключать три коди

24 вересня ДПСУ на своєму сайті розмістила оновлений Довідник умовних кодів причин коригування.

У переліку й надалі міститься 12 умовних кодів. Проте з 1 жовтня 2021 року з нього буде виключено такі три коди:

  • 302 – Усунення неоднозначностей;
  • 303 – Зменшення обсягу при нульовій кількості;
  • 304 – Зменшення кількості при нульовому обсягу.

 

4) Нові вимоги до реквізитів у фіскальному чеку РРО з 1 жовтня

Наказом Мінфіну від 08.06.2021 р. №329 було внесено зміни до Положення про форму і зміст розрахункових документів. У зв’язку з цим до 1 жовтня 2021 року РРО мають бути доопрацьовані для можливості відображення у касових чеках значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. Що зміниться з 1 жовтня - читайте у статті від редакції.

 

5) Платників, включених до плану-графіка податкових перевірок у ІІ кварталі, можуть почати перевіряти з 1 жовтня

І податківці вже готуються до цих перевірок. Так, станом на 22 вересня 2021 року ДПСУ оновила перші два розділи плану-графіка перевірок, які стосуються юросіб та фінустанов, постійних представництв та представництв нерезидентів. Згідно з оновленими даними, цього року податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб.

 

6) З 1 жовтня діють нові рекомендації щодо податкових перевірок платників

ДПСУ затвердила нові Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів Державної податкової служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків.

 

7) З 1 жовтня в Україні повноцінно запрацюють е-лікарняні

За словами Радуцького, з 1 жовтня оформлення усіх лікарняних буде відбуватись винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я. Крім того,  з 1 жовтня змінились правила складання та видачі е-лікарняних. МОЗ внесено низку змін до нормативних актів, що стосуються видачі електронних листків непрацездатності, а також ведення їх реєстру.

Всі новини на тему е-лікарняних читайте за посиланням.

 

8) З 1 жовтня пенсіонерам у віці 75-80 років будуть додатково виплачувати 400 грн

З 1 жовтня відбудеться встановлення виплати до 400 грн особам, яким виповнилося від 75 до 80 років. Раніше планувалося, що такі виплати почнуться з 1 липня, однак Уряд вирішив відкласти виплати на кінець року. Про це ми раніше повідомляли тут і тут.

 

9) З 1 жовтня змінилися правила оформлення ТТН

Запроваджуються зміни порядку оформлення ТТН. Зокрема, при її оформленні вантажовідправник буде зобов’язаний вказувати транспортний засіб та його параметри. Але форму та правила її заповнення Уряд поки не змінив. Про це читайте тут і в коментарі від нашого юриста.

 

10) З 1 жовтня запрацюють штрафи за руйнування доріг перевантаженим транспортом

Набирає чинності Закон №1582-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю». Документ має на меті недопущення руйнування автомобільних доріг, покращення стану безпеки дорожнього руху, зменшення кількості ДТП і збереження життя та здоров’я людей. Зокрема, закон запроваджує адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, серед іншого, в автоматичному режимі. Більше тут.

 

11) З 1 жовтня буде посилено відповідальність за перевантажені фури

Законом №1534-ІХ передбачається автоматична фіксація порушень габаритно-вагових параметрів. А також підвищення відповідальності автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм. Ці правила діятимуть з 1 жовтня 2021 року.

 

12) З 1 жовтня водії повинні їздити з увімкненими фарами

1 жовтня запрацювало правило щодо увімкнених фар на автомобілях. Водії відтепер повинні обов'язково вмикати ходові вогні за межами населених пунктів. Більше тут.

 

13) Тарифи на газ, електроенергію, тепло, субсидії: що зміниться з 1 жовтня?

У жовтні в Україні починається опалювальний сезон. За останній рік тарифи на комуналку зросли приблизно на 30%, а в уряді прогнозують зростання ще на третину. Про те, що зміниться з 1 жовтня, читайте у цій статті.

 

14) З 3 жовтня зміниться Технічний регламент безпечності іграшок

3 жовтня 2021 року набере чинності постанова КМУ від 31.03.2021 р. № 282, якою внесено зміни до Технічного регламенту безпечності іграшок. Переглянути їх можна тут.

 

15) З 6 жовтня діють оновлені правила розкриття банківської таємниці

5 жовтня 2021 року на сайті НБУ було офіційно опубліковано Постанову НБУ від 04.10.2021 р. № 98, яка містить оновлену редакцію глави 3 Правил № 267. Оскільки у постанові зазначено про набрання нею чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, то нова редакція Правил набирає чинності вже з 6 жовтня 2021 року. 

 

16) З 8 жовтня діятимуть оновлені Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Їх привели у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX. Зміни незначні та більше косметичні. Докладніше про них у новині.

 

17) До 10 жовтня (включно) слід проінформувати держреєстраторів про бенефіціарів

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням зі всіма особами, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. А подавати слід її з іншими документами протягом тьох місяців, починаючи з 11 липня. При цьому останнім днем для подання без штрафів буде 10 жовтня. Усі новини, статті на цю тему читайте тут.

 

18) 14 жовтня - вихідний святковий день - День захисника України

Цього місяця 14 жовтня припадає на четвер. При цьому Кабмін рекомендує перенести для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, робочий день з п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня. У такому разі будемо мати чотири вихідні дні поспіль – з 14 по 17 жовтня, з відпрацюванням у суботу 23 жовтня. Подробиці - за посиланням.

 

19) Контролюючі органи мають сформувати плани перевірок на 2022 рік до 15 жовтня

ДРСУ нагадала, що до 15 жовтня 2021 року необхідно визначити перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у 2022 році, та забезпечити внесення відомостей про таких суб’єктів господарювання до Інспекційного порталу. Ми ретельно стежимо за цим  і у разі появи планів перевірок повідомимо про це окремою новиною.

 

20) З 15 жовтня діятиме Порядок акредитації кваліфікаційних центрів 

Постановою КМУ від 22.09.2021 р. №986 затверджено Порядок акредитації кваліфікаційних центрів. Він визначає основні засади та механізм проведення процедури акредитації юридичних осіб, структурних або відокремлених підрозділів юридичних осіб, що мають намір набути статусу кваліфікаційного центру та здійснювати оцінювання і визнання результатів навчання осіб, зокрема здобутих шляхом неформальної чи інформальної освіти, присвоєння/підтвердження професійних кваліфікацій, визнавати в Україні відповідні професійні кваліфікації, здобуті в інших країнах. Крім того, суб’єктів, які здійснюють підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями відповідно до Порядку №340, буде визнано кваліфікаційними центрами.

 

21) 19 жовтня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за ІIІ квартал 2021 року

Наближається граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІІ квартал. Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А мінімальна сума ЄСВ, яку треба сплатити, становить 3960 грн.

 

22) 28 жовтня набере чинності Закон щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості

Законом від 02.02.2021 р. №1174-IX встановлено «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна. Також встановлюється обов’язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

 

23) А наприкінці місяця - не забудьте перевести годинники на «зимовий час»! 

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, в ніч з суботи на неділю 31 жовтня потрібно буде перевести на годину назад! 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»