• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 – 23 жовтня

«Червоних» зон стає все більше (вже 8!); перелік обов’язкової вакцинації будуть доповнювати; прийнято за основу проєкт Держбюджету-2022; оприлюднено проєкт плану комплексних перевірок на 2022 рік, а ДПС знову оновила план-графік перевірок юросіб на 2021 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 – 23 жовтня

Як змінилися карантинні зони за минулий тиждень?
За даними МОЗ, станом на 24 жовтня у «жовтій» зоні залишилися лише 4 області (Вінницька, Закарпатська, Кіровоградська та Полтавська). Більшість регіонів (Київ та 14 областей) відповідають «помаранчевій» зоні. Які саме – читайте у цій новині.

Водночас зростає кількість «червоних» зон: з 15 жовтня – Херсонська область, з 18 жовтня – Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська. Сумська область перейшла в цю зону з 23 жовтня, а з 26 жовтня до них приєднаються Миколаївська та Рівненська.

Також, за словами В. Кличка, незабаром до «червоної» зони потрапить і Київ. З огляду на це, постійна комісія з питань ТЕБ та НС КМДА вже затвердила перелік обмежень для жителів Києва у разі введення в столиці «червоної зони», а також правила роботи шкіл з 23 жовтня.

Щодо тотального локдауну, то як зазначив Д. Шмигаль, вводити його не планують.

 

Ще три важливі новини про карантин
По-перше, з минулого четверга, 21 жовтня, запрацювали нові правила регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів. З огляду на це, поліцейські зупинятимуть автобуси міжрегіонального сполучення та вибірково перевірятимуть у водіїв та пасажирів наявність сертифікатів вакцинації чи довідки про негативний результат тесту на COVID-19.

По-друге, перелік професій для обов’язкової вакцинації проти СOVID-19 будуть доповнювати. За словами головного санлікаря, список професій, для яких вакцинація стане обов'язковою, буде постійно оновлюватися. На сайті МОЗ з'явився проєкт змін до переліку.

По-третє, затверджено нові протиепідемічні заходи під час проведення масових заходів та для закладів громадського харчування. Переглянути їх можна тут і тут.

 

Держбюджет-2022 прийнято в першому читанні!
20 жовтня Верховна Рада прийняла за основу проєкт Постанови №6000-П «Про висновки та пропозиції до проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік». Це фактично означає підтримку проєкту Держбюджету-2022 в першому читанні. Кабміну доручено у двотижневий строк підготувати проєкт Бюджету-2022 до другого читання.

Нагадаємо, що наразі ним передбачено зростання:

  • мінімальної заробітної плати до 6500 грн з 1 січня; до 6700 грн – з 1 жовтня;
  • прожиткового мінімуму (загальний показник): з 1 січня – 2392 грн, з 1 липня – 2508 грн, з 1 грудня – 2589 грн.

 

Увага! З'явився проєкт плану комплексних перевірок на 2022 рік
19 жовтня оприлюднено проєкт Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік. Переглянути його можна:

  • на Інспекційному порталі;
  • завантажити у форматі .xlsx. Зверніть увагу: оновлення в проєкті комплексного плану не будуть відображатися в файлі для завантаження. Дані оновляться після затвердження комплексного плану.

За проєктом плану наступного року буде проведено 29916 перевірок підприємств та підприємців (це на 25030 більше ніж було у плані на 2021 рік).

Проте у разі виявлення помилкових даних до 15 листопада у вас є можливість відмовитися від такої перевірки.

Також зауважуємо, що на Інспекційному порталі опубліковано проєкти річних планів всіх контролюючих органів. Зокрема, Держпродспоживслужба планує провести 23271 перевірку, Держпраці - 17421, а Держслужба з НС - 54857 перевірок.

 

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб
Станом на 21 жовтня ДПСУ оновила перші два розділи плану-графіка перевірок, які стосуються юросіб та фінустанов, постійних представництв та представництв нерезидентів (завантажити).

Згідно з планом, цього року податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб. Тобто кількість перевірок не змінилася, якщо порівнювати з варіантом графіку, оновленим у вересні.

Крім того, ДПС з Держпраці починають нову хвилю перевірок – щодо дотримання законодавства про працю роботодавцями з працівниками-нерезидентами. Більше про це тут.

 

Що ще нового у податківців?

  1. Форми декларацій з місцевих податків та зборів планують оновити. На офіційному вебпорталі ДПС розміщено проєкти наказів Мінфіну щодо оновлення форм декларацій з місцевих податків та зборів. Які зміни передбачаються – ми розповіли тут.
  2. Оновлено Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 188 моделей.
  3. Рішення ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ будемо оскаржувати за новим порядком. Мінфін виклав у новій редакції Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу.

 

Яка статистична та фінансова звітність буде електронною у 2022 році?
Держстат доповнив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році. Cтаном на 24.10.2021 р. Перелік налічує загалом 38 форм (27 статзвітів та 11 фінзвітів).

 

Ще більше підприємств хочуть звільнити від інформування про бенефіціарів та щорічного підтвердження
У ВРУ зареєстровано альтернативний законопроєкт №6131-2 щодо вдосконалення інституту зазначення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи.

Ним, зокрема, передбачається виключити обов’язок щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.

 

Два нові роз’яснення щодо е-лікарняних

  1. Коли е-лікарняний по вагітності та пологах можна брати до оплати? Е-лікарняні по вагітності та пологах часто не змінюють свій статус на «готовий до сплати». У такому випадку потрібно орієнтуватись на дати. Якщо після дати створення пройшло сім днів, з е-лікарняним можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим». Про це тут.
  2. Чи потрібна суміснику копія листка непрацездатності? У ст. 31 Закону № 1105 зазначається, що у разі роботи за сумісництвом, підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, який засвідчує установа охорони здоров’я, що його видає. Як бути з цією нормою з 01.10.2021 р., коли Україна перейшла на електронні листки непрацездатності – читайте тут.

 

Свіжі аналітики від редакції

  1. Бухгалтер та маляр не можуть мати однакову мінімальну зарплату. При встановленні розміру окладу різних посад треба враховувати кваліфікацію працівників. Тобто повинні бути міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів тарифних ставок (посадових окладів). Недодержання цієї умови ВС визнав недодержанням мінімальних державних гарантій з оплати праці.
  2. Керівник ТОВ/ТДВ – що змінилося з серпня 2021 року? Незважаючи на начебто відому процедуру оформлення трудових відносин з керівниками ТОВ/ТДВ, питання про неї продовжують виникати. Чи можна найняти керівника за договором ЦПХ? А можна і нерезидента-керівника перевести на договір ЦПХ та що буде з дозволом на працевлаштування? Читайте у цій статті.
  3. Декларація з ПДВ – покрокове заповнення. Форма декларації з ПДВ регулярно змінюється, як і правила оподаткування ПДВ тих чи інших операцій або ж навіть узагалі системи адміністрування податку. Тому важливо періодично оновлювати знання про порядок заповнення декларації, щоб не упустити нічого важливого у цьому вихорі змін. Зробити це ви можете тут.

 

Інші новини

  1. НБУ зберіг облікову ставку на рівні 8,5%. Нацбанк ухвалив рішення щодо встановлення з 22 жовтня 2021 року розміру облікової ставки на рівні 8,5 % річних. Відповідно до базового сценарію, для повернення інфляції до цілі 5% облікова ставка утримуватиметься на рівні не нижче 8,5% щонайменше до ІІІ кварталу 2022 року, а не до ІІ кварталу, як очікувалося в липні.
  2. З’явився новий проєкт постанови про підвищення мінімальних цін на алкоголь. На сайті Мінекономіки України розміщено проєкт постанови КМУ про підвищення мінімальних цін на алкоголь. За 2021 рік це не перша спроба. Але попередній проєкт постанови чинності так і не набрав, а новий передбачає ще більше підвищення.
  3. Держава надаватиме бонус за добровільні внески до приватних ПФ. Мінсоцполітики пропонує зробити добровільною участь людини у сплаті внесків до накопичувальної системи зі 100% бонусом від держави.
  4. Які основні завдання та умови оплати будуть у Бюро економічної безпеки? Кабмін затвердив Положення про Бюро економічної безпеки України, а також Умови та розміри оплати праці і грошового забезпечення працівників БЕБ.

Кому потрібен РРО вже через 2 місяці. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО у ФОП: інтернет-торгівля, фіскальний чек, ПРРО», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 1 листопада. Кому потрібен РРО вже через 2 місяці, коли ФОПу можна надавати послуги без РРО, а також розглянемо огляд роз'яснень податкової та судової практики щодо застосування розрахункових операцій.
  • 2 листопада. Кого торкнулися зміни в реквізитах фіскального чека у 2021 році, яка відповідальність за неправильну форму чек РРО/ПРРО, а також розберемо перереєстрація РРО/ПРРО і внесення змін до ліцензії.
  • 3 листопада. Які нові види РРО та ПРРО у 2021 році, чи потрібно при використанні РРО/ПРРО вести товарний облік, а також розглянемо рекомендації при виборі програми або сканера для роботи з РРО/ПРРО.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»