• Посилання скопійовано

Що нас чекає у грудні: законодавчі зміни і не тільки

16 змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у грудні 2021 року

Що нас чекає у грудні: законодавчі зміни і не тільки

1) Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

За Законом про Держбюджет на 2021 рік з 1 грудня розмір мінзарплати збільшився та становить 6500 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2481 грн. На що вплинуть ці показники для бізнесу та роботодавців, ми зазначали тут

 

2) Індексація зарплати – нюанси у грудні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за жовтень 2021 р. становив 100,9%.

Він  вплинув на коефіцієнти індексації. Зокрема, у грудні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а деякі – за коефіцієнтами липня 2021 року, але вже на підставі нового розміру прожиткового мінімуму. Також вперше будуть індексувати зарплату ті роботодавці, які підвищували оклади у квітні 2021 року. Про це ми докладно розповіли ось тут.

 

3) 1934 грн – розмір мінімальної пенсії з 1 грудня 2021 року

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У зв’язку з цим пенсійні виплати тих осіб, які отримують пенсію в мінімальному розмірі, збільшаться на 165,00 грн (1934,00 грн – 1769,00 грн) і становитимуть 1934,00 грн. Більше про це тут

 

4) 5 грудня – останній день перерахунку відпускних для окремих працівників 

Зауважимо, що працівникам, яким у період з 12 грудня 2020 р. до набрання чинності Постановою №917 обчислення середньої заробітної плати було здійснено відповідно до Порядку №100 без врахування нарахованих у цьому періоді премій та виплат за підсумками роботи за певний період, протягом трьох місяців після набрання чинності цією постановою здійснюється перерахунок середньої заробітної плати. Про це та про те, як саме здійснити цей перерахунок, ми писали тут.

 

5) З 6 грудня діятимуть зміни до карантинних обмежень

24 листопада Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови №1236, посиливши карантинні правила, зокрема для невакцинованих громадян. Зокрема, нові вимоги встановлено для "жовтої" зони. В ній  змінюються правила проведення масових заходів та приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури, а також для роботи закладів громадського харчування. Про це та про інші зміни ми розповідали детально у своїй аналітиці.

6) 9 грудня почне діяти оновлений перелік професій, які підлягають обов'язковому вакционуванню на COVID-19

З 9 грудня до переліку щодо обов'язкової вакцинації від COVID-19 включать працівників підприємств, установ та організацій сфери управління центральних органів виконавчої влади та установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів. Про правила відсторонення працівників через відмову від вакцинації ми розповідали на підставі роз'яснень Держпраці туттут та тут.

 

7) 10 грудня – початок дії Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України

Закон №1489 регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів. Цей закон почне діяти з 10 грудня.

 

8) З 10 грудня - нові вимоги до робочого часу і тривалості відпочинку водіїв

 Мінінфраструктури своїм Наказом №337 затвердило зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів. Що тепер вважається робочим часом водія? Яка різниця між часом відпочинку та перервою? Як обліковується робочий час та час, коли водій не працював? Про це все ми розповідали тут

 

9) 17 грудня – останній день подання даних до військкомату дані про автотранспорт 

Керівники підприємств подають військовим комісаріатам щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про:

  • наявність транспортних засобів і техніки,
  • їх технічний стан,
  • а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці. 

Форма відповідної відомості затверджена як додаток 1 до Положення №1921

 

10) 24 грудня ДПС має оприлюднити свій план-графік перевірок на 2022 рік

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2022 рік буде оприлюднений на офіційному веб-порталі ДПС до 25 грудня 2021 року. про його появу проінформуємо додатково.

 

11) З 24 грудня діятиме новий порядок повернення помилково сплаченого ЄСВ 

Новим Порядком №417 передбачається чітке розмежування обов’язків, покладених на структурні підрозділи ДПС та ФСС, та визначення термінів виконання цих обов’язків. Про ці та інші зміни ми писали тут

 

12) Щоб стати «спрощенцем» з I кварталу 2022 року – подайте заяву до 16 грудня

Перейти зі загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки один раз протягом календарного року. Щоб перейти на «спрощенку» з I кварталу 2022 року потрібно подати до ДПС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 16 грудня 2021 року.

 

13) Для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2022 року слід подати заяву до 21 грудня.

 

14) Для отримання податкової знижки за результатами 2020 року – подайте декларацію про доходи до 31 грудня 2021 року

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься. Про це ми писали тут

 

15) Загальнодержавний карантин – до 31 грудня 2021 року

До 31 грудня 2021 року в Україні продовжує діяти загальнодержавний карантин. Про це та про обмеження, які діють, ми писали тут

 

16) Насамкінець про приємне – вихідні у грудні

У грудні традиційно будемо мати додатковий вихідний день – 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем). Цього року він припадає на суботу. Відповідно українців чекають три вихідних поспіль – 25, 26 і 27 грудня. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»