• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 листопада – 4 грудня

Ухвалено Держбюджет-2022 та славнозвісний законопроєкт №5600; «проста і дуже доступна» тотальна фіскалізація від Гетьманцева; нові розміри мінзарплати і прожиткового мінімуму у грудні та плани перевірок на 2022 рік; можливі зміни правил спрощеної системи та РРО, а також посилення карантинних обмежень у «жовтій» зоні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 листопада – 4 грудня

ВРУ прийняла закон №5600: що чекає платників податків у 2022 році
Законом №5600, який нарешті було прийнято 30 листопада, удосконалено положення ПКУ у частині, що стосується, зокрема, загальних питань адміністрування податків, податку на прибуток підприємств, доходів фізосіб, ПДВ, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Докладно про усі нововведення читайте тут.

Щоправда в день прийняття закону його підписання одразу було заблоковане. Нардеп від «Європейської солідарності» Артур Герасимов зареєстрував проєкт постанови №5600/П про скасування рішення ВРУ від 30.11.2021 про прийняття законопроєкту №5600. Наступного дня з'явилося ще 22 аналогічні законопроєкти. Автори більшості з них – депутати від «ЄС».

Відповідно до Регламенту ВР, поки не буде розглянуто всі ці проєкти постанов, ані спікер ВРУ, ані президент не зможуть підписати законопроєкт №5600. Тож – чекаємо далі.
Закон має набрати чинності з 01.01.2022 р., але не весь: окремі норми почнуть діяти з наступного дня після його офіційного опублікування, а деякі – через певний час.

…А ще Закон передбачає тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівників підприємств, які мають перед ДПС заборгованість понад 1 млн грн, несплачену протягом 240 к.дн. Таким чином невиїзними стануть 6192 директора.

 

Ухвалено Держбюджет на 2022 рік: основні показники
Минулого тижня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт державного бюджету на 2022 рік (№6000). Документ в другому читанні підтримали 264 депутати, в цілому – 268.

  • Доходи держбюджету на наступний рік заклали в розмірі 1,322 трлн грн. У порівнянні з першим читанням проєкту держбюджету їх збільшили на 54,73 млрд грн;
  • Видатки у держбюджеті на наступний рік закладені в розмірі 1,497 трлн грн. У порівнянні з першим читанням їх збільшили на 55,7 млрд грн;
  • Мінімальна зарплата з 1 січня становитиме 6500 грн на місяць, а 1 жовтня зросте до 6700 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб змінюватиметься тричі: з 1 січня — 2481 грн, з 1 липня — 2600 грн, а з 1 грудня 2022 року — 2684 грн.

 

Гетманцев розповів про «просту і дуже доступну» тотальну фіскалізацію 
Голова комітету ВР у своєму Telegram-каналі розмістив пост-звернення до ФОПів, які вийшли на мітинги за скасування фіскалізації з 1 січня. Він порадив їм «прийняти декілька даностей», з якими доведеться жити:

  • Система фіскалізації набуде чинності з 1 січня 2022 року. Вона проста і дуже доступна;
  • Вона не вимагає обліку залишків та приходу товару (крім ювелірки, електроніки, ліків);
  • РРО не обов'язково для встановлення у селах та деяких інших випадках, передбачених постановою КМУ №1336. (Його збираються найближчим часом актуалізувати, але «не вихолощуючи суть»).

Тим часом у ВРУ зареєстровано законопроєкт №6376, яким пропонується відтермінувати на рік (до 1 січня 2023 року) обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2-4 груп. Про це – за посиланням.

 

З 1 грудня діють нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму
Згідно із Законом про Держбюджет на 2021 рік, розмір мінімальної зарплати у 2021 році становить:

  • у місячному розмірі з 1 грудня – 6500 гривень;
  • у погодинному розмірі з 1 грудня – 39,12 гривні.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 грудня 2021 року становить 2481 гривню. Тобто, обидва ці показники у грудні зросли. Наслідки для бізнесу щодо збільшення таких показників – у матеріалі.

 

Що зміниться в карантинних обмеженнях з 6 грудня
Згідно постанови КМУ №1240, з 6 грудня невакциновані громадяни не зможуть відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, кав’ярні й ресторани навіть у «жовтих» зонах епідемічної небезпеки, а строк використання жовтого сертифіката, який свідчить про отримання першої з двох доз вакцинації, скорочено до 30 днів.

Строки карантину постановою №1240 не змінені – поки що це все ті ж 31.12.2021 р. Втім, подовження карантину або його припинення (що навряд чи відбудеться) варто чекати вже у грудні.

 

Ще більше новин про карантин

  1. Україна через «Омікрон» закрила кордон для окремих громадян. Уряд прийняв рішення не пускати на територію України без проходження самоізоляції осіб, які перебували на території країн Південної Африки, де зафіксували новий штам коронавірусу. Нові правила набрали чинності з 3-го грудня.
  2. З 9 грудня невакциновані держслужбовці та соцпрацівники будуть відсторонені. Працівники, які на 9 грудня не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою вакцини, сертифіката чи довідки про одужання або довідки про протипоказання до щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати.
  3. Українцям виплатять по 1000 грн в рамках програми «єПідтримка». ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроект про виплату заохочення за повну вакцинацію. Кошти можна витратити на абонемент у спортзал чи фітнес-клуб; квиток в кінотеатр, театр, музей, концертний зал; квитки для мандрівок усередині країни чи книги.
  4. МОЗ затвердило карантинні правила для гірськолижних курортів. Велика кількість туристів відвідує гірськолижні курорти України. Таке скупчення людей означає загрозу швидкого поширення Covid-19, тож МОЗ затвердило постанову №21 про відповідні протиепідемічні заходи.

 

Депутати хочуть змінити правила спрощеної системи та РРО
Зараєстрований у ВРУ законопроєкт №6348 кардинально змінює види діяльності, які можна буде здійснювати ФОП-«єдинникам», а також змінює правила застосування ними РРО/ПРРО. Зокрема, пропонується встановлення обов’язковості застосування РРО виключно юридичними особами та платниками єдиного податку третьої групи.

У разі прийняття, законопроект набере чинності вже з 1 січня 2022 року. Тож, часу залишилося небагато, і готуватися до змін треба вже зараз.

 

Інші законодавчі ініціативи

  1. Форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю змінять. Мінсоцполітики підготувало зміни до форми звіту №10-ПОІ та Порядку її заповнення у зв'язку з перейменуванням Фонду захисту інвалідів. Зазначимо, що зміст форми №10-ПОІ не зміниться.
  2. Альтернативний законопроект щодо адміністрування акцизного податку. Крім змін у визначенні підакцизних товарів, він також запроваджує і посилення контролю за дотриманням порядку виробництва та обігу спирту та відтермінування норми про віднесення ТВЕН до тютюнових виробів.
  3. Уряд планує сплату накопичувальних пенсійних внесків вже з 2023 року. Законопроект №2683 розроблено для розвитку системи пенсійного забезпечення громадян України. За ним нові накопичувальні внески роботодавцям доведеться платити з січня 2023 року (а ЄСВ не скасовують).
  4. За недопуск Держпродспоживслужби до перевірок введуть нові штрафи. Згідно законопроєкту №6352, за створення перешкод у проведенні перевірки якості продукції, а також правил торговельного та інших видів обслуговування, пропонується запровадити відповідальність у розмірі 0,05-1,0% вартості реалізованої продукції за попередній календарний місяць або 1000 – 3000 нмдг.

 

Всі контролюючі органи затвердили плани перевірок на 2022 рік
Станом на 5 грудня плани перевірок на 2022 рік затвердили всі контролюючі органи (зокрема, Держпраці, Мінекономіки, МВС, Державна архівна служба тощо).

На Інспекційному порталі вже також є план комплексних перевірок на 2022 рік.

План-графік податкових перевірок на 2022 рік має бути оприлюднений до 25 грудня року, що передує року, в якому проводитимуться такі документальні планові перевірки.

 

Як зазначати вибуття товарів у формі обліку товарних запасів ФОП?
Пунктом 1 розд. II Порядку №496 встановлено, що облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

Форма обліку визначена додатком до Порядку № 496 та передбачає заповнення, зокрема, графи 8 «Вибуття товару (продаж товарів в безготівковій формі, внутрішнє переміщення, знищення або втрата, повернення товару постачальнику, використання на власні потреби)».

Порядок заповнення цієї графи і навели податківці.

 

Вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів треба буде у 2023 році
Процес щорічного підтвердження відомостей про бенефіціарів має розпочатися після завершення процедури оновлення цих відомостей незалежно від того чи була оновлена інформація у 2021 році чи у 2022 році, тобто з нового календарного року з 1 січня 2023 року, повідомляють у Мінюсті.

Наприклад, якщо юрособа зареєстрована 15 липня, то обов’язок щодо підтвердження актуальності відомостей про КБВ, які вже мають бути оновлені у Єдиному державному реєстрі, в неї виникає з 15 липня 2023 року.

 

Інші новини

  1. В середині січня чекаємо на нові рахунки для сплати податків. Рахунки за бюджетними надходженнями відкриваються протягом 45 днів із дня прийняття закону про Держбюджет. Тому у 2022 році нові реквізити рахунків для сплати податків можуть запрацювати вже в середині січня.
  2. Номер е-лікарняного збільшено до 20 знаків: що вони означають і на що впливають. Поступово номер е-лікарняного збільшується через зростання числа страхових випадків. Проте збільшення кількості цифр у номері е-лікарняних не впливає на формування заяв-розрахунків.
  3. З 4 січня діятимуть нові правила розрахунку офіційного курсу гривні. Нацбанк оновив підходи до розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні. Зокрема, з 4 січня 2022 року офіційний курс гривні до іноземних валют буде оприлюднюватися до 15.30 (зараз – до 16.00) за київським часом.
  4. ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності». У новій версії 1.29.25.0 міститься оновлені електронні формати реєстраційних документів з РРО. Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 31.12.2020 року по 22.11.2021 включно.
  5. Довідки ОК-5 та ОК-7 можна отримати в «Дії». ОК-5 та ОК-7 – одні з найпопулярніших довідок в Україні, щороку їх видають 2,8 млн. Це довідки про трудовий стаж, що потрібні для оформлення на роботу, призначення пенсії або нарахувань за лікарняним. Відтепер довідки можна отримати на порталі «Дія». Також на порталі доступні послуги щодо призначення та перерахунку пенсії, оформлення субсидій тощо.

Зміни грудня для ФОП. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію онлайн-практикумів «Зміни грудня для ФОП: РРО, реформа єдиного податку, товарний облік», яку проведе Анастасія Волевач (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На онлайн-практикумах Ви дізнаєтесь:

  • 13 грудня. За якими умовами ФОП може змінити групу чи систему оподаткування, якою має бути звітність та сплата податків у такому разі, як заповнювати документи до 16 грудня 2021 року при зміні групи або системи оподаткування, а також розглянемо законопроєкт про Реформу з єдиного податку з 01.01.2022.
  • 14 грудня. Що передбачає новий законопроєкт про відміну РРО, які норми діють на цю мить, кому потрібен РРО вже у 2022 році, що таке розрахункова операція і хто мав застосовувати РРО ще до 2022 року, а також розглянемо, коли можна працювати без РРО з 2022, у т.ч. за послугами, оплаченими онлайн.
  • 15 грудня. Кого стосуються зміни та штрафи за незнання нового Порядку ведення товарного обліку для ФОП, чи потрібно ФОПу вести товарний облік, якщо він переходить на РРО з 2022 року, а також розглянемо, як заповнювати нову таблицю товарного обліку.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»