• Посилання скопійовано

Що нас чекає у січні: 50 змін та подій

50 важливих змін та подій, які очікують українців у січні 2022 року

Що нас чекає у січні: 50 змін та подій

1. Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Законом про Держбюджет, який набере чинності 1 січня 2022 року, встановлено такі основні показники та мінімуми на поточний рік:

  • мінімальна зарплата - у місячному розмірі: з 1 січня — 6500 гривень, з 1 жовтня — 6700 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня — 39,26 гривні, з 1 жовтня — 40,46 гривні ;
  • прожитковий мінімум (для працездатних осіб): з 1 січня –  2481 грн, з 1 липня – 2600 грн, з 1 грудня – 2684 грн.

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2022 рік дивіться також у зручному довіднику.

 

2. Оплата праці, ПДФО та ЄСВ з 1 січня 2022 року: якими вони будуть?

Як будемо оподатковувати зарплату у 2022 році на підставі нових розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, читайте в аналітиці від редакції.  

 

3. Нова мінімальна зарплата у 2022 році: які наслідки для бізнесу?

Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки зарплатні виплати та податки з них, але й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток, а також штрафи за порушення трудових відносин. Про те, на скільки вони зростуть в 2022 році, читайте у статті.

 

4. Змінюються розміри ЄСВ та єдиного податку для ФОПів І-ІІІ груп у 2022 році

Зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму впливає на ставки податків для фізосіб-підприємців. Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2022 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп та ліміти доходів для перебування на спрощеній системі для І-ІІІ груп? Хто з ФОПів не буде платити ЄСВ? Читайте у статті від редакції.

 

5. Збільшення розміру прожиткового мінімуму у 2022 році: на що це вплине?

Законом про Держбюджет на 2022 рік затверджено нові розміри прожиткового мінімуму для різних категорій населення України. Хоча протягом першого півріччя вони залишатимуться на рівні грудня 2021 року. Проте на які показники це вплине? Читайте у статті.

 

6.  Індексація зарплати - нюанси у січні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за листопад  2021 р. становив 100,8%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які помножується нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У січні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами грудня, а деякі -  за процентами липня 2021 року, але в межах прожиткового мінімуму грудня 2021 року.

Традиційно для нарахування індексації ви можете скористатися нашим калькулятором тут. Але, якщо вас цікавить, чому розмір індексації у грудні саме такий, ми розповіли про це на прикладах у цій статті.

 

7. Нові рахунки для сплати податків, зборів

З 1 січня (а фактично з 4 січня, коли почне працювати Держказначейство) почнуть діяти нові рахунки для сплати податків та зборів. Їх вже оприлюднили всі регіональні ДПС. Переглянути можна тут. Інформації від Держказначейства наразі немає.

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

 

8. Податкова реформа - 2022

21 грудня в «Голосі Україні» №244 опубліковано Закон від 30.11.2021 р. №1914-XI (він же законопроєкт №5600). Ним, зокрема, удосконалено норми ПКУ у частині адміністрування податків, а також податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Також внесено зміни до Закону про РРО.

Закон набере чинності з 01.01.2022 р., але окремі норми почали діяти з 22 грудня (наступного дня після його офіційного опублікування), а деякі почнуть з 1 березня або навіть з 1 липня 2022 року. Є в ньому і норми, які починають діяти заднім числом – це зміни до Закону №1618, які починають діяти з дати набрання чинності цим законом (21.11.2021 р.). 

Детальний огляд змін до ПКУ, які вносяться цим Законом, розмістили на своєму сайті податківці (дивіться тут і тут).

Редакція «Дебету-Кредиту», своєю чергою, також почала аналізувати норми цього Закону. В окремих аналітичних статтях ми вже розповіли про:

  • зміни для платників єдиного податку (зокрема, надання послуг з доступу до мережі Інтернет вже не для ІІ групи. А для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) вводять типову форму обліку доходів та витрат). Більше у статті;
  • єдиний податок IV групи. У цій статті окремо розглянули, які зміни були внесені з 01.01.2022 р. Законом №1914 щодо платників єдиного податку 4-ї групи;
  • нові обов’язки при застосуванні РРО (зокрема, у розрахункових документах слід буде вказувати цифрове значення штрихкоду акцизної марки акцизного податку. А в разі ведення товарного обліку для ФОП встановлено конкретний перелік документів, які слід буде надавати при податкових перевірках). Докладніше – в аналітиці;
  • зміни щодо податку на прибуток. Змін до третього розділу ПКУ Закон №1914 вніс досить багато, але частина з них є несуттєвими уточненнями, такі зміни ми аналізувати не будемо. І перейдемо одразу до найцікавішого. Про це читайте тут;
  • ПДФО-зміни. Змінено перелік неоподатковуваних доходів, правила надання податкової знижки, порядок сплати ПДФО в окремих випадках. А також змінили оподаткування доходу від продажу рухомого та нерухомого майна, доходу підприємців та іноземного доходу. Про все це пишемо тут.
  • зміни у ПДВ. Завдяки Закону №1914 з 1 січня вводяться чіткі строки для реєстрації РК до ПН. При цьому строк використання старих ПН та РК скорочується в межах 365 к.д. з дати складання. І вводиться обов’язкова документальна перевірка щодо бюджетного відшкодування! Більше про це - в аналітиці;
  • реєстр директорів підприємств-боржників та інші права ДПС у 2022 році (введений Реєстр керівників ЮО-боржників із забороною виїзду за кордон, зменшена сума податкового боргу для стягнення без суду, внесені зміни щодо запитів податківців, змінилась дата початку невиїзних перевірок. ШВтім, і права платників податків зазнали змін). Про це читайте у статті від юриста;
  • мінімальне податкове зобов’язання за землю. У цій статті ми розглянули зміни, які стосуються розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) за сільськогосподарські земельні угіддя;
  • плату за землю. Законом №1914 було встановлено для сільгоспземель мінімальне податкове зобов’язання. Але змін було досить багато, то чи змінилося ще щось у платі за землю? Читайте тут;
  • зміни для фізосіб у сільському господарстві. Про це читайте у цій статті.

 

9. Нові правила роботи з РРО з 1 січня

  • По-перше, фізособи-«єдинники» мають застосовувати РРО. Податківці нагадали, що з 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (п. 61 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стає обов’язковим. Які підприємці-«єдинники» мають застосовувати РРО у 2022 році, чи є винятки? Як зареєструвати апаратний чи програмний РРО? Які особливості застосування РРО при продажу товару з доставкою? Що буде з порушниками? Читайте у статті від редакції.
  • По-друге, суттєво зростуть розміри штрафів за незастосування РРО. Штраф за незастосування РРО у разі його обов'язкового використання буде становити 100% вартості проданих товарів (наразі - 10%). Про це читайте у роз'ясненні податківців.
  • По-третє, звільнено від використання РРО та ПРРО ФОПів, що торгують в селах. КМУ затвердив зміни до Переліку №1336. Вони чітко визначають, що реалізація товарів на території села звільнена від обов‘язкового використання РРО.  У яких випадках таке звільнення може бути застосоване та які є винятки - читайте у коментарі від редакції.

 

10. З 1 січня змінилися всі реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО

1 січня набрав чинності Наказ Мінфіну від 13.12.2021 р.  №662. За ним всі реєстраційні заяви для застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО тепер містять графу код території замість коду КОАТУУ. Але про початок їх застосування ДПС поки мовчить.

 

11. Хто перевірятиме бізнес у 2022 році?

У нашій державі існує цілий ряд контролюючих органів, які мають право перевіряти суб’єктів господарювання. І усі вони щорічно займаються різними перевірками десятків тисяч підприємців та підприємств. Хто і до кого прийде з перевіркою у 2022 році – читайте тут.

 

12.  З 1 січня діятимуть нові ставки судового збору

Як ми вже зазначали, з 1 січня почне діяти прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2481  грн. На його підставі встановлено нові ставки судового збору. Переглянути їх можна тут.

 

13. З 1 січня – нові довідники податкових пільг

Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №106/1 та №106/2 (станом на 01.01.2022 р.) Переглянути їх можна тут.

 

14. Електронні послуги від нерезидентів: правила оподаткування з 1 січня 2022 року

Нагадаємо, що 1 липня 2021 р. опубліковано Закон №1525, який отримав назву Закону щодо податку «на Google та Facebook». Але з 2 липня набрали чинності лише «технічні» норми, які прямо не стосуються оподаткування. Найцікавіше почнеться з 1 січня 2022 року! Що саме - читайте у статті від редакції.

 

15. З 1 січня 2022 року зміниться Положення про реєстрацію платників ПДВ

Мінфін вніс зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Його, зокрема, приведено у відповідність до Закону №1525-IX щодо реєстрації, перереєстрації, анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів.

 

16. З 1 січня набирає чинності Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги

Мінфін затвердив Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги. Ним визначаються загальні засади функціонування спеціального портального рішення для користувачів осіб-нерезидентів, які постачають електронні послуги, процедури їх електронної ідентифікації, взаємодії користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, та контролюючих органів через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які постачають електронні послуги.

 

17. 1 січня набере чинності наказ, яким затверджено спрощену декларацію з ПДВ для електронних послуг нерезидентів

Наказом від 21.10.2021 р. №555 Мінфін затвердив форму спрощеної декларації з ПДВ для електронних послуг нерезидентів, які надаються фізичним особам у сфері реклами та Порядок її заповнення. Звітувати нерезидентам за цією декларацією слід буде з 2022 року.

 

18. З 1 січня діють форми податкових повідомлень нерезиденту та розрахунків грошових зобов'язань

Мінфін затвердив форми: податкового повідомлення особі – нерезиденту, зареєстрованій як платник ПДВ, та розрахунку грошового зобов’язання, а також податкового повідомлення особі – нерезиденту, не зареєстрованій як платник ПДВ, та розрахунку грошового зобов’язання до нього.

 

19. З 1 січня – оновлена форма №20-ОПП та інші зміни в обліку платників податків

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Вони пов'язані з прийняттям закону про «податок на Google», скасуванням вільної економічної зони «Крим» та затвердженням КАТОТТГ.

 

20. Стартує компанія декларування доходів за 2021 рік

З 1 січня 2022 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну декларацію про доходи. Про це нагадують податківці.

 

21З 1 січня звітуємо за новою формою декларація про доходи (для фізосіб з додатками для ЄСВ)

Ще минулого року, 1 січня, набрав чинності наказ Мінфіну від 17.12.2020 р. №783, яким викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та  Інструкцію щодо її заповнення. Нова декларація про доходи для фізосіб та фізосіб-«загальників» містить сім додатків. Зокрема, три нові щодо нарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3) та Розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та ВЗ, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (Додаток КІК). Проте звітувати за новою формою розпочинаємо з 1 січня 2022 року.

 

22. З 1 січня набирає чинності Закон про електронні комунікації

12 січня Президент Володимир Зеленський підписав Закон від 16.12.2020 р. №1089-IX «Про електронні комунікації». Він визначає вичерпний перелік вимог до учасників ринку електронних комунікацій. У ньому передбачили й відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації. Докладніше - у новині.

 

23. З 1 січня запрацює Закон про внутрішній водний транспорт

Закон №1054-ІХ, який Рада ухвалила ще 3 грудня 2020 року, визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності внутрішнього водного транспорту. Він урегульовує відносини в галузі судноплавства на внутрішніх водних шляхах України. Зокрема, встановлюються умови роботи внутрішнього водного транспорту, використання внутрішніх водних шляхів та їхніх берегових смуг для судноплавства. Унормовується питання майна, що затонуло на внутрішніх водних шляхах, відповідальності судновласників за порушення законодавства про внутрішній водний транспорт тощо.

 

24. З 1 січня набере чинності Закон про збільшення допомоги на дітей з тяжкими хворобами, яким не встановлено інвалідність

Закон №1176-ІХ підвищує розмір щомісячної державної допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу, гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, з одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, до двох прожиткових мінімумів, встановлених для дітей відповідного віку.

 

25. Допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї

Постановою КМУ від 21.04.2021 р. №397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей» затверджений Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, що набирає чинності 1 січня 2022 року.

 

26.  З 1 січня 2022 року будуть збільшені суми витрат на відрядження для бюджетників

Уряд вніс зміни до постанови про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Граничні суми витрат на найм житлового приміщення за кордоном залишились без змін, а от суми добових витрат зросли. Також зросли для  відряджень по Україні: розмір добових витрат - з 60 грн до 300 грн, витрати на найм житла на добу - з 600 грн до 900 грн. 

 

27. З 1 січня змінюються норми деяких нацстадартів бухобліку для держсектору

Наказом Мінфіну від 27.10.2021 р. № 567 внесено уточнення та доповнення до НП(С)БОДС 123 "Запаси", НП(С)БОДС 135 "Витрати", НП(С)БОДС 136 "Біологічні активи". 

 

28. З 1 січня зміниться порядок виплати винагороди державним та приватним виконавцям

Кабмін постановою від 14.07.2021 р. №726 виклав у новій редакції Порядок виплати винагород державним виконавцям та їх розміри і розміри основної винагороди приватного виконавця. Зокрема, встановлено розмір винагороди залежно від займаної посади та визначеного максимальний розмір винагороди за місяць — він не може становити більше 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

 

29. З 1 січня діятимуть закони щодо стимулювання розвитку галузі екотранспорту

Закони №1660-ІХ та №1661-ІХ мають на меті збільшення частки екологічного транспорту в Україні шляхом підвищення доступності для споживачів та стимулювання розвитку виробництва в нашій країні електричних транспортних засобів, трамвайних вагонів та вагонів метро, транспортних засобів з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому або зрідженому метані чи біогазі. Про це тут.

 

30. Мінфін затвердив форму Повідомлення про КІК

1 січня набере чинності наказ Мінфіну від 22.09.2021 р. №512. Ним затверджено форму та Порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

 

31. З 1 січня набирає чинності Закон про публічні електронні реєстри

Він є наступним кроком введення режиму paperless. Ним передбачено 7 базових державних реєстрів, а всі інші мають підтягувати дані базових. Планується також створення Державного дата-центру. Докладніше - в аналітиці від редакції.

 

32. Статзвітність – 2022

У 2022 році у зв’язку з переглядом звітно-статистичної документації відбудуться зміни у поданні деяких форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики. За якими звітами змінено термін та періодичність подання? Які звіти скасовано, а до яких внесено зміни? За якими формами не будуть проводитися державні статспостереження? Читайте у цій новині. Звертаємо увагу, що 88 звітів можна буде подавати в електронному вигляді. Весь перелік тут. Календар, табель та альбом форм статзвітності на 2022 рік дивіться у цій новині.

 

33. Узгодження з ДПС цін за контрольованими операціями: новий порядок з 1 січня!

Постановою від 28.10.2021 р. №1114 КМУ затвердив новий порядок узгодження між великими платниками податку на прибуток та податківцями цін за контрольованими операціями. Зміни наберуть чинності з 01.01.2022 р. Подробиці читайте у статті від редакції.

 

34. З 1 січня «Нова пошта» вводить нові тарифи

Компанія «Нова пошта» з 1 січня 2022 року змінює тарифи. Вартість буде розраховуватися залежно від пунктів призначення за трьома новими тарифними зонами.

 

35. Перелік товарів, імпорт та експорт яких підлягає ліцензуванню у 2022 році

З 1 січня 2022 року діятиме постанова КМУ , якою затверджено  переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та обсяги квот на 2022 рік. Про це читайте у новині.

 

36. Зросла вартість ID-картки та закордонного паспорта

З 1 січня 2022 року через підвищення цін на сировину та матеріали змінилася вартість бланків окремих біометричних документів. Як саме? Дивіться тут.

 

37. З 1 січня діють нові розміри пенсійного збору при першій реєстрації авто

МВС повідомило про нові розміри пенсійного збору, який потрібно буде сплачувати при першій реєстрації авто у 2022 році.

 

38.  З 1 січня небанківські фінансові установи звітуватимуть за новими правилами

Лізингодавці, страхові та/або перестрахові брокери – юридичні особи, ломбарди подають файл FR0 (Дані фінансової звітності) один раз за рік не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним.

 

39. З 4 січня діятимуть нові правила розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні

Нацбанк оновив підходи до розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні. Зокрема, з 4 січня 2022 року офіційний курс гривні до іноземних валют буде оприлюднюватися до 15:30 (раніше було до 16:00) за київським часом.

 

40. З 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу

Завдяки змінам від Уряду Порядок №413 тепер містить окремі правила для подання повідомлення про прийняття на роботу за гіг-контрактами. До того ж КМУ оновив форму повідомлення про прийняття на роботу. Вона почала діяти з 5 січня.

 

41. З 6 січня скасовується мораторій на ініціювання процедури банкрутства

З 06.01.2022 р. набирає чинності Закон, яким передбачається внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, які стосуються заборони на відкриття провадження щодо процедури банкрутства на період карантину та порядку проведення зборів кредиторів.

 

42. 19 січня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IV квартал 2021 року

За календарем ДПС, останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за  IV  квартал є 19 січня. 

 

43. 20 січня – граничний строк для звітування до ДПС за грудень 2021 року

20 січня спливає термін подання податкових декларацій за грудень 2021 року з деяких  податків та зборів. Яких саме - дивіться тут. 

 

44. З 24 січня пенсіонери зможуть купити за «ковідну» тисячу ліки: рішення Уряду

Українці віком від 60 років з 24 січня зможуть купити на «ковідну» тисячу ліки/

 

45. З 25 січня результати документальних перевірок платників податків фіксуватимуться по-новому

Мінфіном затверджено єдиний порядок фіксування результатів документальних перевірок платників податків. Наказ був офіційно опублікований 25 січня та цього ж дня набрав чинності.

 

46. Строк дії сертифікатів вакцинації скорочено з 27 січня

27 січня 2022 року набрала чинності постанова КМУ від 19.01.2022 р. №45. Згідно з нею сертифікат, який підтверджує проходження вакцинації, становить 9 місяців після дати отримання другої дози. Ця ж постанова прописує правила отримання сертифікату тими, хто зробив бустерну вакцинацію

 

47. З 31 січня почне діяти розширений перелік професій для обов'язкової вакцинації від COVID-19 

МОЗ внесло зміни до переліку професій з метою розширення для обов'язкової вакцинації. Серед них – працівники медичних закладів і «комунальники». Ці зміни діятимуть з 31 січня

 

48. 31 січня – останній день сплати податків за грудень та майнових податків за IV квартал

31 січня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за грудень 2021 року. Оскільки до кінця березня продовжує діяти карантин, то за несплату податків (крім ренти, ПДВ та акцизу) фінансових штрафів не буде.

 

49. З 31 січня почне діяти розширений перелік професій для обов'язкової вакцинації від COVID-19

МОЗ внесло зміни до переліку професій з метою розширення для обов'язкової вакцинації. Серед них – працівники медичних закладів і «комунальники». Ці зміни діятимуть з 31 січня.

 

50. Нагадуємо, що у січні будемо мати додаткові вихідні

У січні буде 12 вихідних з урахуванням новорічних та різдвяних свят. Зокрема, подовжені вихідні з 1 по 3 січня та з 7 по 9 січня. Більше читайте тут. Як будуть працювати банки у новорічні та різдвяні свята 2022 року - читайте тут, а Держказначейство - ось тут.

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні  у нашій групі на Facebook.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»