• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 18 грудня

Продовження карантину до кінця березня; опублікування Держбюджету-2022; підписання Президентом законів про податкову реформу (законопроєкт №5600) та спецрежиму оподаткування для ІТ-компаній (Дія Сіті); а ще – провал відтермінування РРО для ФОПів, графік роботи на новорічні свята та плани перевірок від ФСС на початок 2022 року

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 18 грудня

Карантин в Україні продовжено до квітня
15 грудня на черговому засіданні Уряд прийняв рішення про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 березня 2022 року. Це закріплено у постанові КМУ від 15.12.2021 р. №1336, яка набрала чинності 17 грудня.

Тим часом, за даними МОЗ, ситуація у регіонах (станом на 18.12) є такою: 8 областей відповідають «червоній» зоні, а Київ та решта областей – у «жовтій» зоні.

 

З якими показниками та мінімумами ввійдемо у 2022 рік?
Минулого тижня Закон про Держбюджет-2022 було опубліковано у «Голосі України» №237-238 від 14 грудня. Після публікування сюрпризів не відбулося. Як ми й повідомляли раніше, на наступний рік встановлено такі основні показники та мінімуми:

  • мінімальна зарплата: з 1 січня — 6500 гривень, з 1 жовтня — 6700 гривень;
  • прожитковий мінімум (для працездатних осіб): з 1 січня -- 2481 грн; з 1 липня – 2600 грн; з 1 грудня – 2684 грн.

Наша новина про це – тут, а про те, як будемо оподатковувати зарплату у 2022 році на підставі нових розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, читайте в аналітиці від редакції.

 

З 1 січня 2022 року з'являться нові рахунки з податків та зборів
Цього року Держбюджет на 2022 рік був прийнятий ВРУ 2 грудня року. Держказначейство протягом 45 днів з цієї дати (це 15 січня 2022 року) має визначитися та відповідно мають почати діяти нові рахунки для сплати податків та зборів. Чітку дату коли все це станеться, будемо знати тільки після появи повідомлення Держказначейства (наразі його немає).

Проте за інформацією тернопільських податківців, Держказначейство вже внесло зміни до переліку видів надходжень та рівнів бюджетів для відкриття рахунків з обліку надходжень до загального фонду державного бюджету на 2022 рік. У зв'язку з цим в Казначействі України (ЕАП) МФО 899998 згенеровано реквізити бюджетних рахунків для зарахування у 2022 році окремих видів надходжень до загального фонду державного бюджету.

При цьому датою початку здійснення операцій зі зарахування надходжень на нові рахунки визначено 01.01.2022 р. Але станом на 17 грудня нові рахунки навели тільки тернопільські та одеські податківці.

 

Податковій реформі-2022 бути: Президент підписав закон!
30 листопада ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №5600 щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, який містив численні зміни до ПКУ та інших законодавчих актів. Детально про те, чого чекати платникам податків від цього проєкту, ми писали тут.

Проте протягом наступних днів у ВРУ було зареєстровано понад 20 проєктів постанов ВРУ про скасування цього рішення. І ось у вівторок, 14 грудня, нардепи розглянули їх та не підтримали.

А вже у суботу, 18 грудня, Закон від 30.11.2021 р. №1914-XI (колишній законопроєкт №5600) підписав Президент. Закон набере чинності з 01.01.2022 р., але окремі норми почнуть діяти вже з наступного дня після його офіційного опублікування, а деякі через певний час. Наразі очікуємо його опублікування і після цього вже детально проаналізуємо.

 

Для ІТ-компаній запроваджується спеціальний режим оподаткування
14 грудня нардепи ухвалили в цілому ще один важливий закон – законопроєкт №5376. Ним пропонується для ІТ-компаній та їхніх працівників ввести спецрежими оподаткування з меншими ставками податків. Зокрема:

  • ПДФО – 5% (для зарплат менших 240 тис. євро на рік),
  • ЄСВ– 22% від мінімальної зарплати,
  • військовий збір – 1,5%.

Також буде можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал у розмірі 9% чи податок на прибуток 18%.

Президент В. Зеленський підписав цей Закон 18 грудня. Наразі текст його ще не оприлюднений.

 

Відтермінування РРО для ФОПів не буде
У п’ятницю, 17 грудня, на позачерговому засіданні ВРУ нардепи хотіли розглянути законопроєкт №6376, яким передбачено відтермінування на рік обов’язкового застосування РРО (ПРРО) для ФОП-«єдинників» 2 - 4 груп.

Проте його навіть не змогли включити до порядку денного. За результатами голосування рішення не було прийнято («за» лише 102 голоси). Отже, з 2022 року всі фізособи-«єдинники» ІІ-IV груп повинні будуть застосовувати РРО.

Більше про це читайте у новині.

 

Облік товарних запасів у ФОП: два нові роз’яснення

  1. Документи на придбання товару – потрібні ФОПу чи ні? За роз’ясненням Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, ФОП – платники ЄП і неплатники ПДВ, які не продають технічно складні побутові товари, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами. Проте позиція ДПС є іншою. Хто правий: Комітет чи податківці –читайте тут.
  2. ДПС створила покрокову відеоінструкцію щодо порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП. Переглянути її можна за посиланням. У ролику роз’яснюється, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Хто потрапить до плану-графіка податкових перевірок у 2022 році? Оприлюднення плану-графіка документальних планових перевірок на 2022 рік відбудеться на офіційному вебсайті ДПСУ до 25 грудня. Але вже зараз відомі критерії, за якими податківці робитимуть відбір платників податків, які потраплять до цього плану.
  2. Наступного року податківці продовжать боротьбу зі схемним ПДВ. Основні завдання, визначені керівництвом держави, та пріоритети на найближчу перспективу окреслив в. о. голови ДПС Михайло Тітарчук. Першочерговим завданням є забезпечення надходжень податків, зборів, платежів до бюджетів усіх рівнів з урахуванням збільшення надходжень на 17,3% (порівняно з показником поточного року).
  3. Про податковий борг у розмірі менше ніж 3060 грн повідомлятимуть по телефону. У грудні 2021 року ДПС запроваджує практику повідомлення платників податків про наявність у них боргів, які не перевищують 3060 грн, засобами телефонного зв’язку шляхом автодозвону.
  4. Чи може ДПС не визнати другу квитанцію щодо поданої звітності? Податківці вкотре наголосили, що вони мають право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації.

 

Визнання заборгованості юросіб безнадійною: нова УПК від Мінфіну
Наказом від 10.12.2021 №661 Мінфін затвердив Узагальнюючу податкову консультацію. Вона присвячена проблемі визначення, коли дебіторську заборгованість визнати в податковому обліку як безнадійну. Та чи є різниця при цьому, хто є боржником – юридична чи фізична особа? Це питання ми розглянули у нашому коментарі до цієї УПК.

 

Відсторонення невакцинованих працівників суперечить закону: судова практика
МОЗ, який затвердив переліки працівників, що підлягають обов’язковій вакцинації, наполягав на відстороненні від роботи працівників, які уникають вакцинації. Звісно, самі працівники були проти. В результаті роботодавці опинилися між двох вогнів. А зараз вже маємо судові рішення на користь незаконно відсторонених працівників.

Про одне з таких рішень ми писали тут, а ще більше розглянула юрист редакції в окремій статті.

Крім того, відсторонені працівники скаржаться і до Держпраці. Зокрема, просять перевірити процедуру відсторонення. І, справді, за такими зверненнями можливі позапланові перевірки. За яких умов? Читайте тут.

 

Штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю скасують
Натомість роботодавцям пропонують або облаштовувати робочі місця на рівні 4% від працевлаштованих співробітників, або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної заробітної плати на підприємстві. Про це повідомили у Європейській Бізнес Асоціації.

 

Кого перевірить ФСС на початку 2022 року?
Нагадуємо, що з березня 2019 року відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. З того часу квартальні плани-графіки перевірок розміщуються на веб-порталах ФСС в областях та місті Києві.

16 грудня регіональні відділення ФСС почали оприлюднювати плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І кв. 2022 року. Наразі вже є інформація від 15 областей та Києва. Ознайомитися з нею можна тут.

 

Як працюватимуть Держказначейство та банки у новорічні та різдвяні свята?
17 грудня Нацбанк визначив регламент роботи системи електронних платежів Національного банку ( СЕП) та порядок роботи банківської системи України в період завершення 2021 року та протягом 2022 року. Переглянути його можна тут.

Також про графік роботи у новорічно-різдвяний період розповіли у Казначействі. 31 грудня 2021 року його органи працюють без клієнтів. А починаючи з 4 січня 2022 року – у звичайному режимі.

Нагадаємо також, що наступна субота, 25 грудня, є святковим та неробочим днем – це Різдво за Григоріанським календарем. А отже напередодні, 24 грудня, робочий день при 40-годинному робочому тижні буде скорочено на 1 годину. А вихідний з 25 грудня переноситься на понеділок 27 грудня.

 

Інші новини

  1. В Україні заборонили продаж ароматизованих та міцних сигарет. Верховна Рада ухвалила зміни до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Законопроєктом №4358 забороняється продаж ароматизованих та міцних сигарет. Більше подробиць – у новині.
  2. Безоплатне розповсюдження пластикових пакетів: бізнес просить більше деталей щодо механізму заборони. Підприємці з подивом сприйняли новину про повну заборону безоплатного розповсюдження будь-яких пластикових пакетів вже з 10 грудня цього року. Адже під час обговорення законопроєкту йшлося про платне розповсюдження лише пластикових пакетів з товщиною стінки понад 50 мкм. Тож зараз бізнес не розуміє, як продавати такі пакети, за якою вартістю та як здійснювати облік і звітування (адже, очевидно, що це будуть вимагати контролюючі органи).
  3. Гетманцев порадив, як розблокувати ПН та вивести бізнес з ризикових. Для цього, з його слів, необхідно надати інформацію та копію документів із поясненнями своєї господарської діяльності у ДПС в електронній формі.
  4. Не пропустіть! Сьогодні останній день звітування до ДПС за листопад. До 20 грудня (включно) слід подати звітність з ПДВ, плати за землю, акцизу та ренти, а також сплатити роботодавцям ЄСВ та єдиний податок ФОПам 1 та 2 груп. Весь перелік дивіться у новині.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»