• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 25 грудня

З 17 грудня працюючі жінки мають стати на військовий облік; опубліковано закон про податкову реформу (законопроєкт №5600); з’явився план-графік перевірок ДПСУ на 2022 рік; внесено зміни до переліку підприємців, які мають застосувати РРО, а також оприлюднено календар, табель та альбом форм статзвітності на 2022 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 25 грудня

Працюючі жінки мають стати на військовий облік: з 17 грудня і аж до кінця 2022 року
Міноборони наказом від 11.10.2021 р. №313 затвердив Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Наразі він стосується жінок віком до 60 років і містить 35 видів спеціальностей (кожна з яких є, по суті, окремою галуззю господарської діяльності). Хоча є ймовірність, що його можуть скоротити (про це тут і тут).

Таким чином, роботодавці мають проконтролювати наявність документів про перебування на військовому обліку не лише в чоловіків, а й в жінок, якщо вони беруться на роботу на посаду (професію), яка є в цьому Переліку. Штрафи для працедавців становлять від 5100 до 8500 грн, для самих жінок – від 850 до 1700 грн. Більше ми розповіли у цій новині.

Проте зверніть увагу, що за роз'ясненням ЗСУ:

  • до кінця 2022 року не штрафуватимуть жінок, якщо вони не стануть на військовий облік;
  • адміністративна відповідальність не загрожує керівникам підприємств, де вони працюють;
  • для постановки на облік жінки мають відвідати центр комплектування за місцем своєї реєстрації, а також пройти медогляд.

Інструкцію від ЗСУ щодо цього дивіться тут; також про це читайте тут. А ще до кінця цього тижня алгоритм та додаткова інформація щодо постановки на військовий облік жінок має з’явитися на сайтах військкоматів або Міноборони.

Наказ №313 опублікований в «Офіційному віснику України» №96 від 17.12.2021 р. і цього ж дня набрав чинності.

 

Ще шість областей вийшли з «червоної» зони
За даними МОЗ, станом на 26 грудня у «жовтій» зоні вже 22 області та Київ. 23 грудня до цієї зони перейшли ще 6 областей, а у «червоній» залишилися лише Волинська і Запорізька.

Також завертаємо увагу, що МОЗ внесло зміни до переліку професій з метою розширення для обов'язкової вакцинації. Серед них – працівники медичних закладів і «комунальники».

 

Зустрічайте! План-графік перевірок ДПСУ на 2022 рік
24 грудня податкова служба оприлюднила на своєму вебсайті План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2022 рік. Як і минулорічний, план-графік на 2022 рік складається з чотирьох розділів:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та
  • Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити).
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити).
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

Загалом у 2022 році податківці планують провести 6756 планових перевірок (для порівняння: на початку 2021 року у плані-графіку перевірок було 6288 підприємств та підприємців).

 

Податкова реформа – 2022: що і коли зміниться?
21 грудня в «Голосі Україні» №244 опубліковано Закон від 30.11.2021 р. №1914-XI (він же законопроєкт №5600). Ним, зокрема, удосконалено норми ПКУ у частині адміністрування податків, а також податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Також внесено зміни до Закону про РРО.

 

Закон набере чинності з 01.01.2022 р., але окремі норми почали діяти вже з 22 грудня (наступного дня після його офіційного опублікування), а деякі почнуть діяти з 1 березня або навіть з 1 липня 2022 року.

Є в Законі і норми, які починають діяти заднім числом – це зміни до Закону №1618, які починають діяти з дати набрання чинності цим законом (21.11.2021 р.).

Детальний огляд змін до ПКУ, які вносяться цим Законом, розмістили на своєму сайті податківці (дивіться тут і тут).

Редакція «Дебету-Кредиту», своєю чергою, також почала аналізувати норми цього Закону. В окремих аналітичних статтях ми вже розповіли про:

  • зміни у 2022 році для платників єдиного податку (зокрема, надання послуг з доступу до мережі Інтернет вже не для ІІ групи. А для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) вводять типову форму обліку доходів та витрат). Більше у статті;
  • нові обов’язки при застосуванні РРО (зокрема, у розрахункових документах слід буде вказувати цифрове значення штрихкоду акцизної марки акцизного податку. А в разі ведення товарного обліку для ФОП встановлено конкретний перелік документів, які слід буде надавати при податкових перевірках). Докладніше – в аналітиці.

 

Нові правила роботи з РРО-2022
Нагадаємо, що 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (п. 61 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ) і застосування РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стане обов’язковим.

Які саме підприємці-«єдинники» мають застосовувати РРО у 2022 році, чи є винятки? Як зареєструвати апаратний чи програмний РРО? Які особливості застосування РРО при продажу товару з доставкою? Що буде з порушниками? Про це читайте в аналітиці від редакції.

Крім того, ДПС оновила навчальні модулі з роз'ясненнями щодо застосування РРО (ПРРО). Усього 17 слайдів. Податківці наголосили, що з 1 січня суттєво зростуть розміри штрафів за незастосування РРО (100% вартості проданих товарів проти 10%, які є зараз).

Також до підприємців щодо застосування РРО з 2022 року звернувся Д. Гетманцев та спростував деякі міфи, які вже встигли виникнути з цього питання.

 

Коли можна не застосовувати РРО?
В ІПК від 18.11.2021 р. №4415/ІПК/99-00-07-05-01-06 податківці нагадали, що суб’єкти господарювання, які надають послуги з оплатою за допомогою Приват24, Ощад24, LiqPay, EasyPay, PayPong, City24, Fondy, WayForPay тощо РРО не застосовують.

А от при продажу товарів такого звільнення не передбачено. Детальніше цю консультацію ДПС ми розглянули тут.

 

Сільська торгівля звільнена від РРО
Постановою від 23.12.2021 р. №1359 Уряд вніс зміни до постанови КМУ №1336, якою затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з обов’язковим використанням РК та КОРО.

Змінами передбачено, що реалізація товарів на території села звільнена від обов‘язкового використання РРО/ПРРО. У яких випадках таке звільнення може бути застосоване та які є винятки? Читайте тут.

Ці зміни почнуть діяти вже з 1 січня 2022 року.

 

Скасування РРО, ВЗ та ще більші граничні розміри доходів для ФОП: новий законопроєкт
16 грудня 2021 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №6437 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо захисту права на самозайнятість». Ним, зокрема, пропонується скасувати з 2023 року військовий збір, збільшити граничні розміри доходів для ФОП, а також виключити всі положення, пов'язані з тотальною фіскалізацією. Більше подробиць – у новині.

 

Які розміри ЄСВ та єдиного податку для ФОПів І-ІІІ груп у 2022 році?
Законом про Держбюджет на 2022 рік передбачено збільшення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно зміняться й розміри ЄСВ та єдиного податку для ФОПів.

  • Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2022 році роботодавцям та підприємцям за себе?
  • Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп та ліміти доходів для перебування на спрощеній системі для І-ІІІ груп?
  • Хто з ФОПів не буде платити ЄСВ?

Читайте в аналітиці від редакції.

 

Що ще нового розповіли в ДПС?

  1. В Україні знову збільшилася кількість податкових боржників. Згідно з оновленим у грудні переліком від ДПСУ, в Україні налічується 789 тисяч підприємств та підприємців, які мають податковий борг. З листопада їх кількість збільшилася на 15745;
  2. ДПС оновила Реєстр великих платників податків на 2022 рік. До оновленого Реєстру великих платників податків на 2022 рік включено 1340 підприємств. Це на 1 юрособу менше ніж було у первинному варіанті Реєстру;
  3. ФОП придбав товари (роботи, послуги) у фізособи: якими документами це підтвердити? Введення товарного обліку, який вимагає наявності первинних документів на товари, і обов'язок податкового агента, який виконує ФОП, що сплачує доходи фізособам- не підприємцям, призводять до необхідності мати документи, які підтверджують факт придбання і розрахунків. Які це мають бути документи? Розповіли податківці тут;
  4. Чи оподатковується ПДФО та ВЗ допомога у розмірі 1000 грн за вакцинацію? ДПС наголосила, що допомога, яка виплачується в межах програми «єПідтримка», не оподатковується ПДФО та військовим збором.

 

Статистична звітність-2022: з'явилися календар, табель та альбом форм
На сайті Держстату оприлюднено:

  • Альбом форм державних статистичних спостережень на 2022 рік;
  • Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2022 році.

Також нещодавно був затверджений Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2022 рік.

Крім того, Держстат доповнив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році. Тепер їх 85 (першочергово було 22). Про усе це читайте у цій новині.

 

Інші новини

  1. Уряд затвердив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети та критерії, за якими відбиратимуть на перевірки щодо виконання заборони їх використання. Про це читайте тут і тут.
  2. МОЗ внесло зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності та Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.
  3. До кінця 2021 року ФСС має погасити борги з лікарняних та декретних. Фонд соціального страхування отримав 1,75 млрд гривень для погашення заборгованості з лікарняних.

 

Насамкінець – про новорічно-різдвяні вихідні
Цього року 1 січня припадає на суботу. Як відомо, у разі якщо святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином, вихідний 1 січня буде перенесено на понеділок, 3 січня.

Отже, у січні нас чекає двічі по три вихідних дні поспіль: з 1 по 3 січня та з 7 по 9 січня. Загалом наступного місяця будемо мати 12 вихідних.

Більше про це (а також про те, як працюватимуть банки та Держказначейство на свята) дізнавайтеся тут.

Подарунки під ялинку вже готові!
Новорічно-різдвяні свята вже не за горами! А чи встигли Ви приготувати для себе подарунок? Якщо ні, то KadroLand вже про все подбав. Встигніть порадувати себе в новому році доступом до Кадрової Відеоплатформи №1 зі святковою знижкою 68%. Тільки сьогодні передплата на цілий рік лише за 129 грн/міс.!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»