• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 грудня – 2 січня

У перший робочий день після новорічних свят обов`язково ознайомтесь з найважливішими новаціями, які чекають нас у січні. Це нові розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, а також пов’язані з ними показники; аналіз податкової реформи-2022; нові рахунки для податків і зборів; нюанси індексації зарплати тощо. Десять хвилин вдумливого читання, які допоможуть вам без зайвих стресів увійти у новий робочий рік…

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 грудня – 2 січня

З 1 січня – нові рахунки з податків та зборів
З 1 січня (а фактично відсьогодні, коли почало працювати Держказначейство) запрацювали нові рахунки для сплати податків та зборів. Перелік нових рахунків для всіх областей і м. Києва дивіться у нашій новині.

Зверніть увагу: кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

 

Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму: на що вони вплинуть?
Нагадуємо, що Законом про Держбюджет, який набрав чинності 1 січня 2022 року, встановлено такі основні показники та мінімуми на поточний рік:

  • мінімальна зарплата – у місячному розмірі: з 1 січня – 6500 грн, з 1 жовтня – 6700 грн; у погодинному розмірі: з 1 січня – 39,26 грн, з 1 жовтня – 40,46 грн;
  • прожитковий мінімум (для працездатних осіб): з 1 січня – 2481 грн, з 1 липня – 2600 грн, з 1 грудня – 2684 грн.

На що вплине прожитковий мінімум у 2022 році – читайте тут.

Про те, як будемо оподатковувати зарплату у 2022 році на підставі нових розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, читайте в аналітиці від редакції.

Але від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки зарплатні виплати та податки з них, але й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток. На скільки вони зростуть в 2022 році, ми писали у цій статті.

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2022 рік дивіться також у зручному довіднику.

 

Податкова реформа: що змінилося з 1 січня?
1 січня 2022 року набрали чинності більшість норм Закону від 30.11.2021 р. №1914-XI (законопроєкт №5600). Ним, зокрема, удосконалено норми ПКУ у частині адміністрування податків, а також податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Також внесено зміни до Закону про РРО.

Редакція «Дебету-Кредиту» ще у минулому році почала аналізувати норми цього Закону. В окремих аналітичних статтях ми вже розповіли про:

 

Які ще зміни та події чекають нас у січні?
Крім вищезазначених змін, з 1 січня запрацює ще чимало нововведень. Зокрема:

  • обов’язковість застосування РРО для ФОП-«єдинників»;
  • нюанси індексації зарплати у січні 2022 року;
  • нові ставки судового збору;
  • нові правила оподаткування електронних послуг від нерезидентів;
  • старт компанії декларування доходів за 2021 рік та нова декларація про доходи фізосіб;
  • нові правила розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні...

Загалом понад три десятки новацій, подій та нагадувань – у статті від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів грудня: ось тут.

Передсвятковий новорічно-різдвяний період в роботі бухгалтерів є по-справжньому гарячим. Щоб допомогти вам подолати його, ми зібрали ще й добірку актуальних матеріалів з порадами, що слід встигнути зробити наприкінці 2021- на початку 2022 року. Їх ви знайдете за посиланням.

 

Карантинні зони: вся країна в «жовтій» зоні!
За рішенням комісії ТЕБ і НС, з опівночі 30 грудня Волинська та Запорізька області вийшли з «червоної» карантинної зони. Тож тепер (станом на 02.01.2022 р.) всі області та Київ перебувають у «жовтій» зоні. Про це тут.

 

Військовий облік жінок: що нового?

  1. Як жінкам стати на військовий облік? У Міноборони надали детальне пояснення. Так, наразі на військовий облік мають стати жінки за 35 фаховими напрямками, кожен із яких має десятки окремих спеціальностей господарської діяльності. До кінця 2022 року у Генштабі ЗСУ буде проведено аналіз змін кількості військовозобов’язаних жінок, що перебувають на військовому обліку.
  2. Чи будуть обов'язковими військові збори для жінок? Для жінок планують ввести перехідну норму, за якою на військові збори їх будуть призивати тільки за бажанням. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
  3. Військовий облік для жінок хочуть зробити добровільним (за винятком медиків). Також у ВРУ зареєстровано два законопроєкти від «Слуг народу»: №6482 та №6482-1. Про норми, передбачені цими проєктами, читайте відповідно тут і тут.

А усі новини на тему військового обліку читайте за посиланням.

 

Уряд затвердив зміни до Порядку повідомлення про прийняття на роботу
Кабмін постановою від 28.12.2021 р. №1392 вніс зміни до Порядку повідомлення ДПС та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу. Станом на 2 січня її ще не опубліковано в офіційних джерелах.

Одразу зауважимо, що для всіх роботодавців правила подання повідомлення залишаються незмінними. Зміни стосуються тільки роботодавців-резидентів «Дія Сіті». Більше читайте у новині.

Також податківці нагадали основні положення Закону №1946 про внесення змін до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

 

Що нового у ДПС?

  1. З’явилися нові довідники податкових пільг. Податківці оприлюднили довідники податкових пільг — №106/1 та №106/2 (станом на 01.01.2022 р.). Переглянути їх можна тут.
  2. Готуються зміни до декларацій з рентної плати та екологічного податку. 30 грудня ДПСУ оприлюднила проєкти наказів Мінфіну, якими пропонується затвердити зміни до форм декларацій з рентної плати та екологічного податку. Їх, зокрема, приводять у відповідність до нового Закону №1914. Про це читайте тут і тут.
  3. Оновлено Положення про реєстрацію платників ПДВ. Його, зокрема, приведено у відповідність до Закону №1525-IX щодо реєстрації, перереєстрації, анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів.

 

З 2022 року слід подавати нові звіти з праці (і не тільки)
Нагадуємо, що наказом Держстату від 25.06.2021 р. №135 затверджено нові форми:

Вперше звітувати за новими формами потрібно буде за січень 2022 року (до 7 лютого) та за І квартал 2022 року (до 7 квітня).

Звертаємо увагу: звіти з праці – не єдині форми статзвітності, які змінюються з 2022 року.

За якими звітами змінено термін та періодичність подання? Які звіти скасовано, а до яких внесено зміни? За якими формами не будуть проводитися державні статспостереження? Читайте у цій новині.

При цьому, за даними Держстату, 85 звітів можна буде подавати в електронному вигляді. Весь перелік тут.

Календар, табель та альбом форм статзвітності на 2022 рік дивіться у цій новині.

 

Інші новини

  1. Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2022 році? Уряд затвердив переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та квот на 2022 рік. Вони запрацювали з 1 січня.
  2. Нові проблеми у роботі з е-лікарняними. Що робити у разі невідображення е-лікарняного у Кабінеті страхувальника? Чому е-лікарняний не відображається в особистому кабінеті застрахованої особи? Читайте у роз’ясненні ПФУ.
  3. ТТН в електронній формі стануть обов’язковими у 2022 році. З 12 липня 2019 року Мінінфраструктури запровадило можливість використання ТТН в електронній формі. Але процес переходу виключно на е-ТТН триває й досі. Ми запитали заступника міністра інфраструктури Мустафу-Масі Найєма про те, що планується зробити найближчим часом у сфері застосування е-ТТН. Про це читайте тут.
  4. Щодо (не)роботи Checkbox – майже офіційно. Сервіс «ліг» ще наприкінці грудня і дотепер не відновив повноцінну роботу. Але вже у новому році співзасновник сервісу Дмитро Дубілет двічі заспокоював користувачів на своїх сторінках Фейсбук і Телеграм. Не залишився осторонь й голова комітету ВР Данило Гетманцев... Що робити бухгалтерам та чи штрафуватимуть бізнес за непроведення операцій через збої у роботі ПРРО – читайте у новині.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»