• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 8 січня

За три робочі дні минулого тижня новин зібралося чимало. Податкова реформа-2022 (продовжуємо аналізувати зміни); нові бюджетні рахунки від Казначейства (крім ЄСВ); оновлення реєстраційних документів для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО; зміни до ф. №20-ОПП та обліку платників податків; а ще – календар роботи банків на весь 2022 рік та три важливі довідники

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 8 січня

Казначейство оприлюднило нові бюджетні рахунки (ЄСВ – без змін)
4 січня Держказначейство повідомило про повне завантаження нових рахунків для сплати податків та зборів з 1 січня 2022 року. З цієї дати сплачені суми за старими рахунками будуть повертатися платникам як нез'ясовані надходження. Про це ми писали тут.

Де шукати нові рахунки:

Звертаємо увагу! Ні у повідомленні ДПС, ні Держказначейства не згадується про рахунки з ЄСВ. До того ж на сайті ДПС залишається незмінним окремий Реєстр щодо нових рахунків з ЄСВ. Тож можна вважати, що рахунки з ЄСВ цього разу вирішили не змінювати. Відповідно у 2022 році продовжують діяти рахунки 2021 року.

 

Оновлено всі реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО
1 січня 2022 року набрав чинності Наказ Мінфіну від 13.12.2021 р. №662. За ним всі реєстраційні заяви для застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО тепер містять графу «код території» замість коду КОАТУУ.

Код адміністративно-територіальної одиниці складається з літер «UA» (код України за ISO 3166-1), за якими йдуть 17 цифр: UA|ОО|РР|ГГГ|ППП|ММ|УУУУУ. Докладно про заповнення ми писали тут.

У всіх примітках до нових форм зазначено, що цю графу слід заповнювати згідно з п'ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

Зазначимо, що:

  • четвертий рівень – міста, села, селища (населені пункти);
  • додатковий рівень (п'ятий) – райони в містах (в тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

Також змінилися форми РК та КОРО. Про все це читайте у новині.

 

ВРУ може відстрочити штрафи за незастосування РРО
ВРУ може відстрочити штрафи для фізичних осіб-підприємців за незастосування касових апаратів, але для тих, хто зареєструє їх до 1 лютого 2022 року. Відповідні зміни пропонує голова парламентського комітету Данило Гетманцев.

«Я вже запропонував відповідну поправку, гадаю, що ми її проголосуємо доволі швидко, щоб зменшити або скасувати штрафи для тих, хто зареєструє РРО до 1 лютого 2022 року», – зазначив він.

Але ні зареєстрованого законопроєкту, ні його тексту поки на сайті ВРУ немає.

 

Ще три зміни від Мінфіну

  1. Оновлена форма №20-ОПП та інші зміни в обліку платників податків. Наказом №662 Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (зокрема, оновлено форму №20-ОПП). Зміни пов'язані з прийняттям закону про «податок на Google», скасуванням вільної економічної зони «Крим» та затвердженням КАТОТТГ.
  2. Змінився Порядок повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету коштів. Зміни, передбачені Наказом №647, внесено з метою запровадження електронної системи взаємодії органів Держказначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, в процесі повернення з державного та місцевих бюджетів помилково або надміру зарахованих коштів. Більше про них читайте тут.
  3. Підкориговано порядок оформлення і подання скарг платниками податків. Наказом №635 Мінфін затвердив зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами. Зокрема, його доповнено новим розділом X «Особливості розгляду скарг осіб-нерезидентів».

 

Свіжі роз’яснення ДПС

  1. Коли фізособи-«єдинники» при постачанні товарів через інтернет можуть не застосовувати РРО? За роз'ясненням ДПС, ПРРО або РРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОП, крім карткового. У разі розрахунків в інший спосіб (готівкою, платіжною карткою тощо) застосування РРО та або ПРРО є обов’язковим.
  2. Як та коли фізособам-«єдинникам» відзвітувати за 2021 рік? ДПС наголосила, що у 2022 році фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп подають декларацію за формою у редакції Наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. №752. У її складі вперше заповнюється (у разі виникнення такого обов’язку) додаток 1 щодо сум ЄСВ.
  3. У разі сплати роботодавцем внеску за ФОП не менше мінімального добровільна сплата не передбачена. Податківці знову наголошують: якщо роботодавець сплатив за ФОП, який працює, ЄСВ у розмірі не меншому ніж мінімальний, то у такого підприємця права на добровільну сплату внеску немає. А якщо хтось сплатить за себе ЄСВ самостійно, такі суми вважатимуться помилково сплаченим.

 

З 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу
Нагадаємо, що Уряд постановою від 28.12.2021 р. №1392 вніс зміни до Порядку №413. Одразу зауважимо, що для всіх роботодавців правила подання повідомлення залишаються незмінними. Зате тепер Порядок містить окремі правила для подання повідомлення про прийняття на роботу за гіг-контрактами.

До того ж КМУ оновив саму форму повідомлення про прийняття на роботу. Докладно, що змінилося, чому і як тепер складати цей документ – читайте в аналітиці від редакції.

Постанова набрала чинності 5 січня (у зв’язку з її опублікуванням в «Урядовому кур'єрі» №1). Електронного формату нової форми ДПС поки що не створено.

 

Нюанси індексації зарплати у січні 2022 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за листопад 2021 р. становив 100,8%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які помножується нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У січні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами грудня, а деякі –за процентами липня 2021 року, але в межах прожиткового мінімуму грудня 2021 року.

Традиційно для нарахування індексації ви можете скористатися нашим калькулятором тут. Але, якщо вас цікавить, чому розмір індексації у грудні саме такий, ми розповіли про це на прикладах у цій статті.

 

Вдвічі більший прожитковий мінімум та мінзарплата до 8500 грн вже цього року: нові законопроєкти
4 січня нардепи з «Опозиційної платформи – За життя» зареєстрували два законопроєкти про внесення змін до Держбюджету на 2022 рік.

Законопроєктом №6499 пропонується збільшити вдвічі прожитковий мінімум. Загальний показник, наприклад, пропонують встановити: з 1 січня — 5481 грн, з 1 липня — 5651 грн, з 1 грудня — 6805 грн (зараз це: з 1 січня - 2393 грн, з 1 липня - 2508 грн, з 1 грудня - 2589 грн).

Законопроєкт №6500 передбачає збільшення розміру мінзарплати до розміру не нижче фактичного прожиткового мінімуму та не нижче ніж 60% від середньої зарплати (з 1 січня – 7000 грн, з 1 липня – 7500 грн, з 1 грудня – 8500 грн). На сьогодні це: з 1 січня – 6500 грн, з 1 жовтня - 6700 грн.

 

За 2021 рік подаємо нові форми №1-підприємництво та №2-підприємництво
Нагадаємо, що Держстат оновив форми статзвітів «Структурне обстеження підприємства» – №1-підприємництво (річна) та №2-підприємництво (річна). Вони вводяться в дію, починаючи зі звіту за 2021 рік. Граничний термін подання - 28 лютого 2022 року.

 

Як будуть працювати банки на свята протягом 2022 року? (Не тільки у січні)
НБУ оприлюднив традиційний календар роботи банківської системи на 2022 рік.

Незалежно від святкових та неробочих днів система електронних платежів НБУ працює в режимі 23/7. Тож банки матимуть змогу здійснювати міжбанківські платежі майже цілодобово та сім днів на тиждень.

Водночас у зв’язку з перенесенням робочих днів у березні та червні 2022 року банки здійснюватимуть міжбанківські платежі через СЕП:

  • 5 – 8 березня– датою банківського дня 9 березня;
  • 12 березня– датою банківського дня 12 березня;
  • 25 – 28 червня 2022 року – датою банківського дня 29 червня;
  • 2 липня – датою банківського дня 2 липня.

 

Насамкінець – три важливі довідники, варті уваги у новому році

  1. Податкова реформа-2022. 1 січня набрали чинності більшість норм Закону №1914-XI (законопроєкт №5600). Що і для кого змінилося? Читайте в 11 статтях від редакції (і ще двох – від податківців) ось тут.
  2. Усі плани перевірок на 2022 рік – в іншому довіднику від редакції: комплексні перевірки, річні плани перевірок 18-ти контролюючих органів, плани податкових перевірок та ФСС. Зверніть увагу, що Держпраці вже почала перевірки.
  3. Індекси та мінімуми на 2022 рік: розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними – ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо. Дивіться тут.

Ще про 45 інших важливих змін та подій, які очікують українців у січні 2022 року, читайте у цій добірці.

 

Інші новини

  1. Chekbox дотепер не працює у 5% користувачів. Усім, у кого сервіс не працював більше ніж один день, тепер обіцяють рік безкоштовного сервісу (два дні назад йшлося про компенсацію усіх штрафів, ця обіцянка також в силі). Про це повідомив Д. Дубілет.
  2. 31 січня запрацює розширений перелік професій для обов'язкової вакцинації від COVID-19. Нагадаємо, що МОЗ внесло зміни до переліку професій з метою розширення для обов'язкової вакцинації. Серед них – працівники медичних закладів і «комунальники».
  3. З 31 грудня діють зміни до порядку видачі е-лікарняних. Йдеться про зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності та Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. Більше про це у новині.
  4. Правила військового обліку для жінок планують змінити. Міноборони планує ввести електронну систему взяття на військовий облік, а також можливість добровільного порядку для окремих категорій професій.

РРО у ФОП 2022 році. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО у ФОП 2022: реквізити чека, виправлення помилок, вибір та реєстрація», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 17 січня. За якими платежами необхідно видавати фіскальні чеки, а за якими ні, зміни в Постанові №1336: у селі можна не використовувати РРО, чи це так? А також дізнаєтесь, які види оплат у фіскальному чеку: передоплата, кредит, картка, бонуси, сертифікати.
  • 18 січня. Що краще обрати у 2022 році РРО чи ПРРО, які зміни відбулися у реєстраційних документах у 2022 році: 20-ОПП, 1-ПРРО, 5-ПРРО та розглянемо, як замінити ПРРО чи РРО один на інший.
  • 19 січня. Як виправляти помилки під час роботи з РРО/ПРРО та яка форма фіскального чека має бути.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»