• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 15 січня

За якими податками змінилися рахунки; кому з «єдинників» не потрібно вести товарний облік та як їм звітувати за 2021 рік; хто, коли і кому має подати звіт про квоти за 2021 рік та коли вперше подавати декларацію з податку на прибуток? А ще – обов’язкові е-ТТН з серпня та ліквідація головних управлінь Держпраці

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 15 січня

За якими податками змінилися рахунки у 2022 році?
Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року запрацювали нові рахунки для сплати податків і зборів. Знайти їх можете тут і тут.

І ось податківці розповіли, яких саме податків стосується оновлення рахунків.

Зокрема, з 1 січня за новими реквізитами потрібно сплачувати ПДФО, ВЗ, ПДВ, податок на прибуток, акциз, екоподаток та ренту, а рахунки з ЄСВ залишилися незмінними.

Зауважимо, що з ПДФО не для всіх областей могли змінитися рахунки, але краще перевірити.

 

Кому з «єдинників» не потрібно вести товарний облік: офіційний лист ДПСУ
ДПСУ в окремому листі розповіла, що не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю фізособи-«єдинники» ІІ та ІІІ груп, які не є платниками ПДВ та не здійснюють продаж:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту,
  • лікарських засобів та виробів медичного призначення,
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння.

«Єдинники» І групи звільнені від ведення такого обліку.

Також у підкатегорії 107.01.06 «ЗІР» податківці зазначили, що фізособи-«єдинники» І, ІІ та ІІІ груп (неплатники ПДВ) не повинні підтверджувати первинними документами витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів.

 

Три важливі нагадування для ФОП-«єдинників»
По-перше, ця середа, 19 січня – граничний термін зі сплати ЄСВ за ІV квартал. Нагадуємо, що у 2022 році реквізити рахунків для сплати ЄСВ не змінилися. Але мінімальна сума ЄСВ збільшилася та становить 4070 грн за ІV кв. 2021 року і вже 4290 грн за І кв. 2022 року. Про все це тут.

По-друге, за 2021 рік «єдинники» І та ІІ груп мають звітувати за єдиною формою декларації з ЄП та ЄСВ. Як заповнювати розділи декларації, а також додаток 1 щодо ЄСВ? Чи будуть штрафи за помилки або несвоєчасне звітування? Читайте в аналітиці від редакції. Податківці звернули увагу, що за 2021 рік за ідентифікатором форми F0103405 слід подавати декларацію в е-формі «єдинникам» І та ІІ груп, «єдинникам» ІІІ групи за IV квартал – за ідентифікатором F0103307.

По-третє, до 9 лютого (включно) ФОП III групи мають подати декларацію з єдиного податку та звіт з ЄСВ за 2021 рік. Про правила її складання ми розповіли у цій статті.

 

До 1 лютого (включно) юрособи мають подати звіт про квоти за 2021 рік
Звіт про квоти подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Їх перелік наведено у ст. 14 Закону про зайнятість.

Це річний звіт і за 2021 рік його слід подати до 01.02.2022 р (включно).

Хто і кому має надавати такий звіт? Яка відповідальність за неподання? Читайте у статті від редакції.

 

Нову декларацію з податку на прибуток вперше подаємо за І квартал 2022 року
Наприкінці минулого року було опубліковано Наказ Мінфіну №601 щодо оновлення форми декларації з податку на прибуток.

І ось у листі від 05.01.2022 р. №62/7/99-00-21-02-01-07 податківці роз’яснили, що застосовувати нову форму слід буде лише зі звітності за І квартал 2022 року. А за 2021 рік ще будемо звітувати за «старою» формою, яка чинна з 17 серпня 2021 року. Коментар редакції до цього листа читайте тут.

Звертаємо увагу, що ДПСУ знову планує оновити декларацію з податку на прибуток. Головна мета оновлення – приведення форми у відповідність до Закону №1914 (законопроєкту №5600).

 

Ставки місцевих податків та зборів на 2022 рік – вже на сайті ДПС
Розпочалася пора подання декларацій юрособами щодо місцевих податків на 2022 рік. Тож кожному з них потрібно перевірити, за якими ставками слід сплачувати ці податки у 2022 році.

Інформації щодо ставок податків, зборів, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна знайти на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Ставки місцевих податків та зборів». Інформація наведена в розрізі кожної області у файлі «Зведена інформація щодо ставок та встановлених пільг, діючих починаючи з 01.01.2022».

Проте податківці наголосили: вони не наділені повноваженням здійснювати контроль за своєчасністю та правильністю прийняття органами місцевого самоврядування рішень про встановлення місцевих податків та зборів. Тому платники податків для уточнення інформації щодо прийнятих рішень можуть звертатися до місцевої ради, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування.

Зауважимо, що на сайті ДПС також повторно розміщено проєкти наказів Мінфіну з оновленими формами декларацій з місцевих податків та зборів. Переглянути їх можна тут.

 

Що ще  нового у ДПС?

  1. ДПС оновила Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 182 моделі.
  2. Нові правила реєстрації РК до ПН та обмежений строк формування податкового кредиту. Податківці наголосили, що з 1 січня 2022 року встановлено чіткі терміни для реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування – 1095 календарних днів з дати складання ПН, а податковий кредит можна формувати тільки в межах 365 к.дн. з дати складання ПН.
  3. Як формувати за «старими» ПН податковий кредит у 2022 році? Якщо у платника ПДВ на 1 січня 2022 року наявні ПН та РК, з дати складання яких не минуло 1095 днів та суми ПДВ за якими не включені до податкового кредиту, то такі суми ПДВ можуть бути віднесені до податкового кредиту протягом 365 календарних днів з 1 січня 2022 року. Про це розповіли тернопільська ДПС.
  4. Як фізособи будуть сплачувати податок на нерухомість у 2022 році? ДПСУ розповіла, що у 2022 році податок на нерухомість для фізосіб нараховується за звітний 2021 рік. Тому ставка податку розраховується, виходячи з МЗП 6000 грн (максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 90 грн).

 

Увага! З серпня 2022 року е-ТТН стануть обов'язковими
Мінінфраструктури проінформувало, що на сьогодні Порядок ведення та надання інформації з реєстру ТТН перебуває на стадії розробки.

Початок тестової експлуатації системи е-ТТН заплановано на квітень 2022 року. А перехід на обов’язкове використання е-ТТН – на серпень 2022 року.

Мінінфраструктури також навело окремі нюанси складання ТТН, які ми зазначили у цій новині.

 

Нюанси заповнення та подання ф. №20-ОПП: нова УПК від Мінфіну
Наказом Мінфіну від 12.01.2022 р. №7 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків.

У ній, зокрема, йдеться про правила подання повідомлення за формою №20-ОПП, для взяття на облік в ДПС як за основним, так й неосновним місцем.

 

Уряд ліквідував головні управління Держпраці в усіх областях
У середу, 12 січня, на черговому засіданні Кабмін ухвалив рішення про реформу регіональної структури Державної служби з питань праці шляхом утворення міжрегіональних управлінь. Юрисдикція кожного буде поширюватись на територію декількох (зазвичай трьох) областей.

 

Свіжі аналітики від редакції

  1. Лікарняні та декретні – 2022. Як вплинуло зростання мінімальної заробітної плати на розмір лікарняних та декретних виплат? На що слід звернути увагу в 2022 році? Читайте у цій статті. А ось тут ми розповіли про правила оплати е-лікарняних у 2022 році.
  2. Чи треба оновлювати наказ про облікову політику на початку 2022 року? З початку року підприємства можуть запитувати, чи потрібно оновлювати наказ про облікову політику (ОП). Якщо потрібно, як це зробити? Читайте за посиланням.
  3. Коли подавати підтвердження інформації про бенефіціарів – у 2022 чи 2023 році? Зараз триває компанія з оновлення даних про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ). Вона закінчиться 11.07.2022 р. Але під час цієї компанії не слід забувати й про щорічне підтвердження поданої інформації. Адже для деяких юросіб воно відбуватиметься вже у 2022 році!

 

ВРУ може відстрочити штрафи за незастосування РРО (але є умова)
Верховна Рада може відстрочити штрафи для фізичних осіб-підприємців за незастосування касових апаратів, але для тих, хто зареєструє їх до 1 лютого 2022 року. Відповідні зміни до законодавства пропонує Данило Гетманцев.

«Я вже запропонував відповідну поправку, гадаю, що ми її проголосуємо доволі швидко, щоб зменшити або скасувати штрафи для тих, хто зареєструє РРО (реєстратори розрахункових апаратів) до 1 лютого 2022 року», – сказав він в ефірі на Еспресо.TV.

 

Карантин в Україні: що нового?
За даними МОЗ, станом на 16 січня дві області (Сумська та Івано-Франківська) перебувають в «помаранчевій» зоні, решта областей та Київ - у «жовтій».

Тим часом у Міністерстві вже прогнозують черговий спалах COVID-19. За словами головного санлікаря І. Кузіна, сплеск буде наприкінці січня, пік припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня. У цей час буде більше «Омікрону».

Серед інших карантинних новин також:

  • Україна найближчим часом скоротить термін дії Covid-сертифікатів про вакцинацію з одного року до 270 днів;
  • Верховний Суд роз’яснив позицію щодо відсторонення невакцинованих. А саме маємо роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду. Проте і воно не дає працівникам жодних гарантій, що вони виграють у суді;
  • Кабмін запровадив держрегулювання цін на продукти. До кінця дії карантину роздрібні торговці не можуть встановлювати націнку на продукти вище 10%;
  • На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6508 щодо врегулювання питання запровадження карантину. Зокрема, ним пропонується впровадити термін карантину – не більше двох місяців, але його можна буде продовжити.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за грудень – 100,6%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в грудні 2021 р. порівняно з листопадом 2021 р. становила 0,6%, за рік у цілому – 10,0%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%; алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,2%; ціни на транспорт знизилися на 0,2%; одяг і взуття подорожчали на 3,6%.
  2. Який коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2021 рік? Держгеокадастр повідомив, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2021 рік становить для сільгоспземель 1,0, а для інших видів – 1,1.
  3. Хакери зламали низку сайтів держструктур України. В ніч із 13 на 14 січня хакери здійснили глобальну атаку на сайти держструктур. Внаслідок цього були недоступні портал «Дія», сайти МОН, ДСНС, МЗС та ще низка інших. Сайти ДПС та Міністерства фінансів працювали.
  4. 18 січня Держстат не зможе прийняти електронні звіти. Причина – проведення планових технічних робіт (про це тут). Також у Держстаті наголосили, що кожен СГ має можливість перевірити на сайті через пошук за ЄДРПОУ, які звіти слід буде подавати протягом 2022 року.

3 кроки до спокійної роботи ФОП у 2022 році. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «3 кроки до спокійної роботи ФОП у 2022: звітність, РРО та первинка», яку проведе Анастасія Волевач (Методолог онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 24 січня. Як враховувати в доходах ФОП поповнення рахунку власними коштами, внесення виручки, перекази та фінансову допомогу, які типові помилки існують при заповненні річної декларації з єдиного податку та як заповнити додаток з ЄСВ щодо ФОП у різних ситуаціях.
  • 25 січня. Чи можна не застосовувати (П)РРО, якщо видавати на оплату тільки реквізити IBAN-рахунку і що робити, якщо оплатять через інтернет-банкінг, у яких випадках можна не застосовувати РРО під час надання послуг або торгівлі, а також коли видавати фіскальний чек при надсиланні товару поштою або кур’єром.
  • 26 січня. Які документи мають бути для обліку у ФОПа на загальній системі або платника ПДВ, чи потрібно єдинникам з РРО вести товарний облік і мати первинну документацію на весь товар, а також в яких випадках ФОП можуть знадобитися первинні документи.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»