• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 12 лютого

З 16 лютого будуть діяти нові форми ПН та РК; оновлено перелік операцій, звільнених від застосування РРО; розширено «червону» карантину зону; скорочено терміни лікування від COVID-19, а лікарняні дозволили відкривати по телефону чи інтернету. А ще – індекс інфляції за січень та нова податкова реформа, яку готує влада

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 12 лютого

Розширення «червоної» зони та інші карантинні новини
З п’ятниці, 11 лютого, три області (Закарпатську, Луганську та Хмельницьку) переведено до «червоної» зони карантину. Тож тепер у цій зоні вже 5 областей (раніше були Івано-Франківська і Рівненська). Місто Київ та 17 областей наразі перебувають в «помаранчевій» зоні. А у «жовтій» залишилося лише дві області: Полтавська і Харківська.

Крім того:

  • скорочено терміни лікування від COVID-19. Тепер повторне тестування можна проводити через 5 днів з дня появи симптомів або позитивного результату ПЛР-тестування (раніше було 10);
  • дозволено відкривати лікарняні за допомогою телефону або інтернету. За затвердженим наказом МОЗ, пацієнти з ознаками COVID-19 або гострого респіраторного захворювання можуть відкрити лікарняний без візиту до лікаря;
  • строк використання «ковідної тисячі збільшено з 4 до 9 місяців. Крім того, пенсіонерам та особам з інвалідністю дозволять витрачати кошти на ліки та комуналку;
  • вакциновані пенсіонери отримають смартфони (принаймні, так обіцяє Президент). Запис на отримання смартфонів для вакцинованих від COVID-19 українців віком від 60 років розпочнеться у квітні 2022 року.

 

Уряд знову змінив перелік операцій, звільнених від застосування РРО
На початку січня КМУ вже змінював Перелік №1336 через нові правила роботи з РРО для фізосіб-«єдинників». (Про це ми писали тут).

І ось 9 лютого на черговому засіданні КМУ була затверджена, а 11 лютого набрала чинності Постанова №95 з черговими змінами до Переліку. За нею, без РРО тепер можна проводити:

  • роздрібну торгівлю та громадське харчування на території села, селища, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також с/г товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;
  • роздрібну торгівлю, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл та селищ;
  • роздрібну торгівлю медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села та селищ;
  • продаж товарів (за переліком, встановленим КМУ за поданням Мінінфраструктури) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв'язку в селах та селищах;
  • надання побутових послуг на території села та селищ;
  • роздрібну торгівлю насінням у кіосках на території сіл, селищ та селищ міського типу;
  • діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб'єктами підприємницької діяльності на території сіл, селищ і селищ міського типу, яким надано статус гірських;
  • послуги з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах та селищах за умови проведення розрахунків вдома у споживача.

 

Увага! З 16 лютого – нові форми ПН та РК
Мінфін наказом від 17.01.2022 р. №15 вніс зміни до форм податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також до Порядку їх складання.

Зауважимо, що кардинальних змін форми не зазнали. Але з дня набрання ними чинності бухгалтерам треба буде складати саме ці нові форми ПН/РК (щоправда, вийде це не раніше, ніж шаблон цих документів буде оновлено). Докладно про це ми писали тут.

Зміни стосуються тільки платників ПДВ, які займаються постачанням тютюнових виробів за максимальними роздрібними цінами. Але нові форми ПН та РК отримують всі платники ПДВ.

Наказ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Наразі він запланований до публікації в «Офіційному віснику України» від 15.02.2022 р. №13. У такому разі змінені форми ПН та РК почнуть діяти з 16.02.2022 р.

Звертаємо увагу! ДПС поки не роз'яснювала про початок застосування нових форм ПН та РК, а також не розміщувала нові формати для їх складання. Про це ми повідомимо додатково.

 

Коли при наданні послуг ФОПи мають вести товарний облік?
У підкатегорії 109.02 «ЗІР» податківці зробили такі висновки:

  1. ФОПи, які надають виключно послуги, у тому числі посередницькі (дропшипінг), з метою реалізації яких використовуються товарні запаси, що включаються до вартості таких послуг (у тому числі сировина, матеріали, запасні частини, напівфабрикати власного виробництва на складах комплектуючих тощо), зобов’язані вести облік товарних запасів за Формою обліку з відображенням інформації про їх надходження та вибуття;
  2. якщо при наданні послуг ФОП не використовують товарні запаси, то обов’язку вести облік товарних запасів у таких ФОП не виникає.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Перевірки з РРО-2022: нове відеороз'яснення від ДПС. Цього разу начальник управління фактичних перевірок зупинився на нюансах проведення перевірок щодо роботи з РРО та накладення штрафів за результатами цих перевірок.
  2. Порядок направлення ДПС податкових вимог буде змінено. Його приведуть у відповідність до Закону №1914-IX. Зокрема, уточнять, що податкові вимоги будуть направлятись платникам податків разом з детальним розрахунком суми податкового боргу. А самі форми доповнять цим розрахунком.
  3. Кого з керівників підприємств-боржників не випустять за кордон? ДПС оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну щодо затвердження Порядку ведення Реєстру керівників платників податків – боржників. Він буде оприлюднюватися на сайті ДПС та міститиме перелік тих осіб, кому за рішенням суду обмежено право виїзду за кордон.
  4. ДПС почала перевіряти підприємства-учасників проєкту «єПідтримка». Зокрема, податківці перевірили суб'єкта господарювання, який під виглядом книг здійснював продаж алкоголю та продуктів харчування за кошти «єПідтримки».
  5. Оформлення податківцями адмінправопорушень: внесено зміни до Інструкції з оформлення податковими органами матеріалів про адміністративні правопорушення.

 

Податок на нерухомість у 2022 році: хто і скільки заплатить?
Одним з видів податку на майно є податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. В окремій аналітиці ми розповіли:

  • хто має сплачувати цей податок?
  • як нараховується податок?
  • який порядок подання декларації юрособою та які особливості складання у 2022 році?

 

Яку податкову реформу готує влада і що буде з ФОПами?
Нова податкова реформа може стати найбільш радикальною за останнє десятиліття. Якщо все вдасться, то ЄСВ та військовий збір скасують, запровадивши нову спрощену систему оподаткування доходів від підробітку та податок на виведений капітал для малих і середніх підприємств. Відповідні законопроєкти зареєстрували депутати з фракції «Голос». Над схожою ініціативою працюють і «Слуги народу». Більше про це читайте тут.

Водночас в окремому інтерв’ю Д. Гетманцев наголосив, що податки на зарплати в Україні хочуть знизити вдвічі в обмін на повну відмову від «тіньових» виплат та «зарплатних» ФОП.

Своєю чергою, у Мінфіні об'єднання ПДФО з ЄСВ вважають можливим тільки в разі пошуку компенсаторів втрат бюджету.

 

Гетманцев обіцяє ФОПам скасувати штрафи за відсутність РРО, але невідомо коли
Д. Гетманцев запевняє, що підприємцям не нараховуватимуть штрафи за відсутність фіскальних чеків у січні 2022 року через збої в роботі системи програмних РРО. Але поки не зрозуміло, в якому місяці буде прийнято закон і з якого числа він діятиме.

Зауважимо, що 7 лютого 2022 року у ВРУ зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт щодо зменшення штрафів за незастосування РРО – №6561-4. Це вже п’ятий законопроєкт з такою ініціативою; про усіх попередників читайте тут.

 

Які закони рекомендують прийняти комітети ВРУ?
По-перше, Комітет ВРУ з антикорупційної політики підтримує регулювання праці домашніх працівників (законопроєкт №5695). На їхню думку, він не містить корупційних ризиків і відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

По-друге, Комітет ВРУ зі соцполітики пропонує прийняти зміни щодо праці вагітних жінок, матерів-годувальниць та батьків. Йдеться про законопроєкт №6392. За ним жінкам (крім вагітних та тих, що мають дітей до 1,5 років) дозволять працювати в нічний час, у неробочий час та їздити у відрядження. Проте виключно за їх згодою.

 

Нові послуги в «Дії»
У «Дії» з’явиться низка нових послуг, серед яких:

  • зміна місця реєстрації та довідка про несудимість. Чоловікам більше не треба буде додатково ходити до військкоматів, щоб змінити місце реєстрації. Достатньо тільки перевірити й за потреби зазначити дані про військовий облік у «Дії». Про це читайте тут та тут;
  • довідки про трудовий і страховий стаж. Для отримання довідок за ф. №ОК-5 та ОК-7 слід зайти у «Дію» та авторизуватися, далі натиснути меню «Послуги», знайти послуги «Довідки» та вибрати потрібну довідку.

Крім того, у «Дію» можуть додати пенсійне посвідчення. Відповідний проєкт постанови оприлюднило СПО профспілок.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за січень – 101,3%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2022 р. порівняно з груднем 2021 р. становила 1,3%, з січнем 2021р. – 10,0%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 2,5%; тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 0,7%; ціни на транспорт збільшилися на 1,3%; одяг і взуття подешевшали на 5,7%.
  2. З 10 лютого операції з платіжними картками слід здійснювати по-новому. Нові правила посилили вимоги до еквайрів у частині виконання ними правил платіжних систем та вимог законодавства у сфері фінмоніторингу. Також НБУ зобов’язав постачальників платіжних послуг перед ініціюванням платежу надавати держателям карток інформацію про порядок і умови його здійснення.
  3. Мінцифри запустило спеціальний правовий режим Дія.City. Його резидентами можуть стати ІТ-компанії чи стартапи з будь-якого регіону України. Подати заявку можна за декілька хвилин на офіційному сайті Дія.City.
  4. Мінфін готує законопроєкт щодо непрямих методів контролю доходів фізосіб. У Мінфіні повідомили, що Концепція застосування «непрямих методів» контролю доходів громадян наразі знаходиться в роботі та має бути подана до Кабміну до 30 березня. А за місяць до цієї дати проєкт Концепції має бути опублікований на сайті Мінфіну для громадського обговорення. Тож чекаємо…

ТОП проблем бухгалтера. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП проблем бухгалтера: дисконтування, ЗЕД, декларація з прибутку», яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 21 лютого. Яка заборгованість підлягає дисконтуванню, як провести дисконтування, вибрати період та ринкову ставку відсотка, а також яка відповідальність за непроведення дисконтування.
  • 22 лютого. Поняття монетарних та немонетарних статей балансу, курсові різниці у бухгалтерському та податковому обліку, що потрібно знати бухгалтеру при імпорті товарів, а також ПДВ при імпорті.
  • 23 лютого. Які податкові різниці застосовують усі платники ПНП, а від яких можна відмовитися, на що впливає категорія підприємства та які ризики, якщо звітували не за своєю формою, які терміни подання фінансової звітності у 2022 році, а також як подавати оновлену форму декларації з прибутку.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»