• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–27 березня

Як змінилися правила трудових відносин з 24 березня? Які податкові пільги запрацювали з 17 березня, а що нас чекає незабаром? Чи будуть проводитись перевірки бізнесу під час війни? І що зі штрафами за порушення розрахунків з покупцями?

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–27 березня

З 24 березня діють особливі правила трудових відносин на час війни
23 березня офіційно опубліковано, а наступного дня набрав чинності Закон від 15.03.2022 р. №2136–IX. Ним визначаються особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами, на період дії воєнного стану.

Які додаткові права з’явилися у роботодавців на час воєнного стану, ми розглянути в окремій аналітиці.

Також своє докладне роз’яснення щодо порядку дій роботодавців з 24 березня надало Мінекономіки. Зокрема, у міністерстві розповіли про права мобілізованих та тероборони, правила дистанційки при переїзді працівників за кордон, надання відпустки у разі неможливості вийти на роботу, а також про простій.

Єдиний податок: що змінилося з 17 березня?
За ініціативою Уряду Законом №2120 до ПКУ внесено зміни, покликані полегшити ведення бізнесу під час війни або хоча би зменшити податкове навантаження.

Які з них стосуються «єдинників» 1, 2 та 3 групи (адже вони були різними та залежали від групи, до якої належить платник ЄП)? Це ми докладно розглянули у статті від редакції.

Також роз’яснювати нові зміни взялися податківці. Зокрема, вони розповіли:

  1. Як перейти на сплату ЄП у розмірі 2% з обороту? Для цього слід подати до ДПС загальну форму заяви. Але у спеціальному її полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» слід зазначити ставку 2% єдиного податку. Далі платник податків буде включений до Реєстру ЄП.
  2. Як заповнити заяву для переходу на ІІІ групу ЄП за ставкою 2%? У формі заяви обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов'язково зазначається ставка у відсотках до доходу – 2%), 6,8. Графи заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, у цьому випадку не заповнюються.
  3. Що буде з ІІІ групою ЄП за ставкою 5% через введення ставки 2%? Для платників податків обрання спрощеної системи з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2% є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на ІІІ групі зі ставкою 5%, можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.
  4. Які ПДВ-наслідки для 3-ї групи ЄП зі ставкою 2%? Податківці навели наслідки з ПДВ у разі переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2% на час війни.
  5. Чи підлягає анулюванню реєстрація платником ПДВ у разі переходу на ЄП за ставкою 2%? Режим єдиного податку за ставкою 2 % має обмежений (тимчасовий) термін дії із подальшим автоматичним відновленням порядку обчислення ПДВ. Тому реєстрація платника ПДВ не анулюється.


Що змінилося в оподаткуванні ПДВ під час війни?

Війна триває вже місяць, і «воєнних» змін щодо ПДВ було вже немало. Деякі з них почали діяти з кінця лютого, а решта стосуються наступних звітних періодів.

У цій статті ми розповіли:

  • які зміни відбулись у лютому?
  • які особливості заповнення звітності з ПДВ в період дії воєнного стану?
  • що змінилося у березні?
  • заплановані зміни – про що вони?


Зміни для «єдинників» зі ставкою 2%, митна реформа та пільги з податку на нерухомість: прийнято закон!

24 березня нардепи ухвали в цілому законопроєкт №7190. Він, зокрема, передбачає:

  • звільнення імпорту від мита та ПДВ;
  • призупинення реєстрації платником ПДВ для нових «спрощенців» замість анулювання;
  • подовження з трьох до шести місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні це зробити після закінчення особливого періоду;
  • звільнення від податку на нерухомість;
  • вдосконалення положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції та звільнення від сплати ПДВ платників єдиного податку III групи на особливих умовах;
  • повністю звільнення від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами тощо.

Закон уже відправлений на підпис Президентові; він набере чинності з дня опублікування.


Перевірки бізнесу: чи будуть під час війни?

На період воєнного стану припиняється проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Позапланові перевірки дозволені лише в окремих сферах (зокрема, щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість). Це передбачено Постановою КМУ №303, яка набрала чинності 17 березня.

Щодо податкових перевірок, то наразі їх теж немає, окрім:

  • камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі ПН/РК, складених та зареєстрованих в ЄРПН, та/або митних декларацій,
  • фактичних перевірок. Зокрема, змінено підстави для їх проведення та відновлена відповідальність за порушення.

Докладно про повернення фактичних перевірок ми розповіли у статті від редакції.


Що зі штрафами за порушення розрахунків з покупцями?

Фактичні перевірки з касової дисципліни теж повернулися. Як часто податківці будуть їх проводити і що саме перевірятимуть (готівкові розрахунки, оплату платіжними картками, облік доходів) – це окреме питання. Всіх цікавить, за що і в якому розмірі зараз штрафуватимуть.

Податківці розповіли, що з 17 березня введено окремий штраф за відмову торговців у сплаті покупцями за товари картками. Адмінштраф для ФОПів та посадових осіб підприємств становить від 1700 до 3400 грн.

Також ми підготували аналітику, де пишемо і про фінансові санкції, і про адміністративні штрафи, – ось тут.


Що ще нового розповіли у ДПС?

  1. Нараховуєте компенсуючі ПЗ з ПДВ під час війни: що є підтвердженням? Податківці зауважили, що під час війни розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ за сумами податкового кредиту без ПН доцільно здійснювати на підставі бухгалтерської довідки;
  2. В який строк після закінчення війни слід буде уточнити податковий кредит з ПДВ? Протягом шести місяців після припинення або скасування дії воєнного стану можна буде уточнити податковий кредит, який було визначено на підставі первинних документів під час війни;
  3. Як працювати з РРО під час війни через відсутність світла? На час війни проведення розрахункових операцій в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, можуть здійснюватися з перевищенням 168 годин на місяць;
  4. Чи застосовуються штрафи та пеня за несплату ЄСВ під час війни? Податківці наголошують, що на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення штрафи та пеня за порушення правил сплати ЄСВ не застосовуються.


Роботодавцям виплатять компенсацію за працевлаштування переміщених осіб

Постановою від 20.03.2022 р. №331 Уряд затвердив Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Він набрав чинності 22 березня 2022 р.

  • Хто вважаєтся переміщеною особою? За кого можна отримати компенсацію?
  • В якому розмірі надається компенсація?
  • Хто з роботодавців може претендувати на компенсацію?
  • Що треба зробити для отримання коштів?

Про це читайте в аналітиці від редакції.


Ще три важливі рішення Уряду

  • По-перше, схвалено скасування митних платежів, у тому числі ПДВ, акцизного податку, ввізного мита (але чекаємо ще на прийняття відповідного закону). Про це читайте тут і тут.
  • По-друге, знято всі обмеження по кредитній програмі «5-7-9». Будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%. Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн. Про це читайте тут і тут.
  • По-третє, у зоні бойових дій безкоштовно видаватимуть продукти. КМУ затвердив перелік та обсяг продовольчих товарів і пакувальних товарів для їх фасування для безоплатної видачі населенню. Крім того, в Україні запроваджують щоденний моніторинг цін на соціально значущі товари.

Місце роботи працівника зруйноване: чи можна без звільнення влаштуватися на нове?
Держпраці пояснила, що працівник, який залишив робоче місце у зв’язку із бойовими діями і не встиг звільнитися, може направити своєму роботодавцеві заяву про звільнення за допомогою засобів зв’язку (за можливості).

Якщо ж це не можливо, працівник може працевлаштуватися до іншого роботодавця за сумісництвом. Або ж повідомити страхувальника про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання).


Інші новини

  1. Стартували виплати допомоги 6500 грн через війну. 21 березня розпочалися перші виплати 6500 грн «єПідтримки», їх отримали майже 500 тисяч українців. Першими кошти отримують ті, хто подали заявки в «Дії» у перший день роботи послуги. А подати заяви можна до 31 березня включно;
  2. ІДД ДПС перевипустить автоматично ЕЦП, за якими закінчується строк дії. ІДД ДПС буде автоматично сформовано нові ЕЦП користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється;
  3. ФОПи можуть знову сплачувати податки через «Дію». Від початку російського вторгнення до України служби нацбезпеки відключили усі держреєстри, щоб захистити дані українців. Спільно з ДПС вдалося відновити роботу комплексу реєстрів, що дотичні до податкових послуг. Тепер ФОПи 1–3 групи без найманих працівників на спрощеній системі оподаткування знову можуть сплатити податки за кілька кліків у застосунку Дія;
  4. Введено відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги. Такі дії каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без такої. Це передбачено прийнятим законопроєктом №7146;
  5. Через війну ВРУ змінила правила користування сільгоспземлею. Верховна Рада внесла зміни до земельного законодавства і спростила набуття прав користування на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Любі друзі!

Зараз як ніколи важливо підтримувати один одного та підтримувати економіку нашої країни.

Саме тому редакція «Дебет-Кредит» продовжує працювати і відкриває вам безкоштовний доступ до передплатного пакета ПРОФІ до кінця квітня.

Тож замовляйте безкоштовно та користуйтесь!

А ми й надалі будемо готувати аналітичні матеріали, викладати оперативні новини та надавати відповіді на ваші запитання

ЗАМОВИТИ БЕЗКОШТОВНИЙ ДОСТУП >>


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

P.S.

Нагадуємо, що ви можете читати оперативні бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»