• Посилання скопійовано

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за третій місяць війни

На жаль, війна триває досі. Тож й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за третій місяць війни

1) Українці тепер мають право на ще одну допомогу від ООН

93 тис. переглядів

За даними Мінсоцполітики, 500 тисяч українців отримають додаткові виплати завдяки співпраці Мінсоцполітики з Всесвітньою продовольчою програмою ООН. Відповідно до укладеного меморандуму виплата додаткової грошової допомоги вразливим домогосподарствам буде здійснюватися за три місяці в розмірі 2220 гривень на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більше, ніж для трьох осіб. 

 

2) Відновлення реєстрації ПН і відповідальності за несплату податків: закон в дії!

51 тис. переглядів

25 травня Президент В. Зеленський підписав, а 26 травня офіційно опубліковано Закон №2260–IX. Він вносить такі три основні зміни до ПКУ:

  1. відновлюються камеральні та документальні перевірки податкової звітності. Це питання ми докладно розглянули в аналітичному матеріалі;
  2. відновлюється відшкодування сум ПДВ з бюджету;
  3. відновлюються податкові обов’язки платників податків (у яких є можливість виконувати їх) в частині дотримання термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання податкової звітності та сплати податків.

За Законом порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником обовʼязків та перелік на підтвердження має визначити Мінфін. Тож незабаром будемо мати відповідні критерії та вже за ними визначати, до якої категорії платників належимо.

Реєстрація ПН відкривається з 27 травня: система працюватиме у довоєнному режимі зі застереженнями, зазначеними у Законі №2260.

Зверніть увагу! Вже доступні нові електронні формати податкової накладної (F/J 1201013) та розрахунку коригування до ПН (F/J 1201213). Про це читайте тут і тут.

Закон набрав чинності 27 травня (крім змін в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, які наберуть чинності з 2 червня 2022 року).

 

3) З 29 квітня діють зміни до Порядку №100: аналіз на прикладах від редакції

34 тис. переглядів

Кабмін затвердив постанову від 26.04.2022 р. №486 щодо змін до Порядку №100. А за цим Порядком рахується середня зарплата для оплати відпускних, компенсації, відрядження, для мобілізованих. Що змінилося? Читайте у статті від редакції.

 

4) «Зарплатний» звіт за 1 квартал 2022 року під час війни: на що звернути увагу?

29 тис. переглядів

За 1 квартал 2022 року ми все ще подаємо один звіт про нараховані та виплачені фізособам доходи, як і минулого року. Але війна змусила роботодавців застосовувати багато новацій щодо працівників. Розглянемо найбільш популярні з них у цій статті.

 

5) Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?

29 тис. переглядів

Нещодавно ВРУ прийняла новий закон, який вніс зміни до ПКУ. Як цей закон змінить ситуацію щодо порушення строків подання звітності до ДПС та порушення строків сплати податків -  читайте у цій статті.

 

6) Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2%: як складати та подавати?

27 тис. переглядів

Мінфін наказом від 26.04.2022 р. №124 затвердив форму щомісячної декларації для «єдинників» 3-ї групи зі ставкою 2%. Вона діє з 6 травня, про що ми повідомляли тут. А про те, як складати та подавати цю декларацію, читайте в аналітиці від редакції. Зауважимо також, що форма декларація платника ЄП третьої групи за ставкою 2% вже доступна в «Єдиному вікні» (F/J 0103201).

 

7) Хто з чоловіків під час воєнного стану може виїжджати з України: подробиці від Держприкордонслужби

25 тис. переглядів

З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Але така заборона не є абсолютною. У цій новині наводимо винятки. Також про це читайте тут і тут.

 

8) З 1 липня і на час воєнного стану – прогресивна шкала для ПДФО та ЄСВ: новий законопроєкт

20 тис. переглядів

Законопроєктом №7406 пропонується запровадити прогресивну шкалу для ПДФО та ЄСВ. У разі прийняття закону ці норми будуть введені в дію з 1 липня 2022 року та застосовуватимуться на період воєнного стану.

 

9) Оновлено перелік територій для виплати допомоги переселенцям

19 тис. переглядів

У травні Мінреінтеграції тричі оновлювало перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в окупації, оточенні (блокуванні). Про це читайте туттут і тут. Загалом до переліку ввійшли 7 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (6 громади), Донецької (66 громад), Запорізької (61 громада), Луганської (37 громад), Миколаївської (22 громади), Харківської (51 громада) та Херсонської (49 громад) областей.

 

10) З 27 травня посилено захист працівників: опубліковано закон

17 тис. переглядів

26 травня офіційно опубліковано, а 27 травня набрав чинності Закон №2253 щодо посилення захисту прав працівників. Ним, зокрема:

  • встановлено нові правила масового вивільнення працівників;
  • введено колективні договори для ФОП;
  • уточнено поняття недискримінації працівників;
  • оновлено норми щодо гарантій при укладенні трудового договору.

Докладно всі ці питання редакція розглянула в аналітичній статті.

 

11) Затверджено додаткові трудові правила під час війни: прийнято у І читанні закон!

14 тис. переглядів

Законопроєктом №7251 впроваджено додаткову підставу для звільнення працівника – неможливість забезпечувати умови праці внаслідок знищення підприємства під час війни. Але це не все. Зокрема, відпускні треба буде виплачувати за день до початку відпустки.

 

12) Продовження воєнного стану до 23 серпня: які наслідки для бізнесу?

11 тис. переглядів

Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН з 27 травня? Що з використанням ЕЦП під час війни? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Про це читайте у статті від редакції.

***

 

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»