• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 7 серпня

Оновлення форми єдиної звітності та новий трудовий договір, скасування штрафів за порушення строків фінзвітності та зміни у е-первинці, Мінекономіки про заброньованих працівників та оплату праці тероборонівцям. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 7 серпня

Увага! Мінфін оновив форму єдиної звітності
Мінфін наказом від 04.07.2022 р. №189:

  • виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску;
  • вніс зміни до Порядку його заповнення та подання.

Зміни, зокрема, стосуються відображення середнього заробітку працівників, яких було мобілізовано з 24 лютого та які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення.

Документ буде чинним із дня його опублікування. Станом на 07.08.2022 р. не опублікований.

З якого періоду слід звітувати вперше за новою формою? У наказі не вказано. Тому діє загальне правило за п. 46.6 ПКУ. За ним до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Тобто, якщо Наказ №189 буде опубліковано в серпні чи вересні, вперше звітувати за новою формою потрібно буде вже за підсумками ІV кварталу 2022 року.

 

Президент підписав три важливі закони
5 серпня 2022 року В. Зеленський підтримав своїм підписом:

1)    запровадження нової форми трудового договору з нефіксованим робочим часом. Законом від 18.07.2022 р. №2421-IX (раніше законопроєкт №5161) закріплено нову форму трудового договору – «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом», як особливий вид трудового договору, умовами якого заздалегідь не встановлено конкретний час виконання роботи, а обов’язок працівника виконувати таку роботу, яка виникає виключно у разі надання власником або уповноваженим ним органом передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно. Типова форма такого трудового договору ще має бути затверджена Мінекономіки;

2)    скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності. Законом від 19.07.2022 р. №2436-IX (раніше законопроєкт №7378) передбачено, що:

  • оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави здійснюється протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення фінансової звітності;
  • у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його припинення чи скасування звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог Закону про бухоблік щодо своєчасності та повноти оприлюднення фінансової звітності у повному обсязі на вебсторінці або вебсайті юридичної особи разом з відповідними аудиторськими звітами.

3)    зміни до формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності. Зокрема, за Законом від 19.07.2022 р. №2435-IX (раніше це законопроєкт №6244), залежно від характеру господарської операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити. Первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного на електронний документ ЕЦП чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг. Більше про зміни читайте тут.

 

Нагадуємо! 9 серпня – граничний термін подання податкової звітності за II квартал
Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток (за новою формою!), єдиного податку для ФОП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут.

У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 23 серпня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

До уваги роботодавців! З'явилися е-формати нового повідомлення про прийняття на роботу
На сайті ДПС розміщено оновлений реєстр форм е-документів. У ньому, зокрема, розміщено формати нового повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту:

  • F3001003 – для фізосіб,
  • J3001003 – для юросіб.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Змінився порядок направлення ДПС податкових вимог. Порядок привели у відповідність Закону №1914-IX. Зокрема, уточнено, що податкові вимоги будуть направлятись платникам податків разом з детальним розрахунком суми податкового боргу. А самі форми доповнено цим розрахунком.
  2. Оновлено Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 190 моделей.
  3. ДПС впровадила комунікаційні податкові платформи в регіонах. Для спілкування з податківцями необхідно надіслати звернення на електронну скриньку платформи у відповідному територіальному органі ДПС.
  4. Податківці надали два роз’яснення для «єдинників» на спецгрупі: які наслідки будуть у разі порушення умов перебування на спецгрупі та як звітувати у разі переходу на спецгрупу та повернення на загальну систему в одному кварталі? Про це відповідно читайте тут і тут.
  5. В яких випадках податківці з 2022 року можуть надсилати запити? З 2022 року ДПС може надсилати запит у разі встановлення факту, який може свідчити про порушення платником податків відповідного законодавства. Але в ньому має обов'язково зазначити, які саме факти виявлені.

 

ФОП не сплачує ЄСВ під час війни: які наслідки?
З 1 березня через війну підкориговані правила сплати ЄСВ. ФОПи–«єдинники» (як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе. Проте чи буде нараховуватись страховий стаж?

ПФУ відповідає: ні. Якщо підприємець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, він не набуває страхового стажу.

 

Нюанси надання відпусток на час війни
По-перше, Федерація профспілок наголосила, що з 19 липня з'явився окремий вид відпустки без збереження зарплати на час війни – через виїзд за межі України. За цією новою підставою відпустка без збереження заробітної плати надається тривалістю – не більше 90 календарних днів у період дії воєнного стану. Закон не обмежив можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, однак загальна тривалість відпусток (частин) яку працівник може вимагати надати відповідно до цієї норми не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану.

По-друге, Держпраці розповіла, чи можна надавати під час війни невикористані відпустки за попередні роки. На її думку, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Але це його право, а не обов’язок.

 

Мінекономіки – про заброньованих працівників та оплату праці тероборонівцям

  1. Чи виплачувати середній заробіток працівнику з тероборони після 19 липня? 1 серпня Мінекономіки на своєму сайті виклало оновлений коментар до Закону №2352. За ним законодавчих підстав для припинення виплати збереженого середнього заробітку працівників-добровольців тероборони не вбачається.
  2. Як бути зі заброньованими працівниками, якщо відстрочка від призову закінчується? У листі №2714-20/53722-01 Мінекономіки наголосило, що в разі закінчення строку дії відстрочки від призову, роботодавцям слід повторно оформити бронювання працівника. Звісно, якщо він дуже потрібен на підприємстві під час війни.

 

Нові перевірки з праці лише на час війни та нові питання
Законом №2352 передбачено позапланові перевірки у сфері праці. І хоча він говорить про перевірки з виключних підстав та лише у період дії воєнного стану, саме ці умови викликають багато питань. Зокрема:

  • які підстави для трудових перевірок під час війни?
  • кого перевірятимуть?
  • трудові перевірки лише тимчасові?
  • який порядок проведення перевірок? Чи є уніфіковані акти?
  • що планується перевіряти?

Про це читайте у статті від редакції.

 

Оновлення інформації про бенефіціарів під час війни: нове роз’яснення Мін’юсту
Мін’юст у новому листі від 26.07.2022 р. №60780/8.4.3/32-22 нагадав, що граничну дату оновлення даних про кінцевих бенефіціарів юросіб перенесено. Наразі це можна зробити до закінчення 3 місяців після війни. І протягом цього строку здійснення оновлення таких відомостей відбуватиметься без справляння адміністративного збору.

При цьому фахівці Мін’юсту наголосили, що у разі бажання СГ можуть й на даний момент здійснити оновлення відомостей про КБВ. Вони мають юридичне право та технічну можливість зробити це, звернувшись до відповідного суб'єкта державної реєстрації.

Тобто позицію Мін’юст не змінив, але наголосив, що подати інформацію про бенефіціарів зараз можна. І тим, хто має таку можливість, варто це зробити, не чекаючи закінчення війни.

 

Три важливі новини від Нацбанку

  1. З 1 серпня діє нове Положення про порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів. При цьому декілька попередніх постанов втратили чинність. Що нового цей порядок принесе користувачам платіжних карток та інших платіжних інструментів – читайте тут.
  2. З’явився новий порядок безготівкових розрахунків у гривні користувачами платіжних послуг. У новому порядку Нацбанк навів обов’язкові реквізити платіжної інструкції та вимоги щодо їх заповнення; порядок виконання платіжних операцій, що включає ініціювання, прийняття до виконання та відмову від прийняття, відкликання платіжної інструкції; порядок виконання надавачами платіжних послуг заходів щодо арешту коштів на рахунках користувачів.
  3. НБУ скасував окремі валютні обмеження для волонтерів та бізнесу. Зокрема, спрощено використання корпоративних платіжних карток. З 6 серпня НБУ дозволив банкам продавати інвалюту юрособам та ФОПам на рахунки для подальшого використання за кордоном.

 

Інші новини

  1. В Україні можуть повернути карантинні обмеження. За позицією МОЗ, в Україні доведеться повертати карантинні обмеження. Такий сценарій можливий у випадку зростання захворюваності на COVID-19.
  2. Як будуть діяти шкільні вчителі під час повітряної тривоги? МОН навело алгоритм дій для вчителів у разі проведення занять і ввімкнення сигналів тривоги, що розроблений на основі рекомендацій ДСНС України.
  3. Затверджено форми документів для отримання держпідтримки страхування сільгосппродукції. Мінагрополітики наказом №355 затвердило форми документів щодо надання державної підтримки страхування сільськогосподарської продукції.
  4. За дискримінацію у вакансіях – штраф 10 МЗП. КМУ затвердив порядок сплати рекламодавцями до держбюджету штрафів за порушення вимог Закону «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийом на роботу). Встановлено, що штраф буде сплачуватися в 15-денний термін з для отримання розпорядчого документа Держпраці.
  5. Усі ВПО отримали однакові права. 3 серпня набрав чинності Закон №2417-IX. Тож тепер всі внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, з якого вони перемістились, зможуть реалізовувати в повному обсязі права, передбачені Законом «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Раніше дія закону фактично реалізовувалась лише для двох категорій ВПО: з АР Крим та з Донецької і Луганської областей.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»