• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 вересня – 2 жовтня

Бронювання працівників в е-формі; новий порядок інформування про бенефіціарів; повернення акцизів на пальне та примусове вилучення майна під час війни; проєкт Закону «Про працю», який замінить КЗпП. Про це та ще 12 подій і змін, які чекають нас у жовтні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 вересня – 2 жовтня

Що нас чекає у жовтні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У жовтні це, зокрема:

  • новий розмір мінімальної зарплати та усіх показників, з нею пов’язаних;
  • нюанси індексації зарплати;
  • планові перерахунки пенсій;
  • «митний безвіз»;
  • оновлена програма пільгового іпотечного кредитування;
  • переведення годинників на зимовий час тощо.

Загалом про 12 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за вересень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

З 29 грудня запрацює новий порядок інформування про бенефіціарів
27 вересня Зеленський підписав Закон №2571 щодо змін порядку подання держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи (раніше це був законопроєкт №6320).

Почнемо з доброї новини: відтепер щорічного підтвердження знову немає. Йдеться про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) щороку, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юрособи, протягом 14 календарних днів (ст. 17-1 вилучена зі Закону про держреєстрацію).

Але подання інформації про КБВ у разі вчинення окремих реєстраційних дій залишається, проте запроваджуються поняття: відомості про КБВ, структура власності та інформація про КБВ та про структуру власності. Також вносяться зміни щодо способів подання саме відомостей про КБВ. Детально про це ми розповіли в аналітиці від редакції.

Закон набере чинності з 29 грудня 2022 року (через три місяці з дня його опублікування в «Голосі України» від 29.09.2022 р.).

 

Ще два важливі закони, які набрали чинності минулого тижня

  1. Щодо примусового вилучення майна під час війни. 27 вересня Президент підписав, а 28 вересня офіційно опубліковано Закон №2561-IX щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану.
  2. Повернення акцизів на пальне. 28 вересня Зеленський підписав ВРУ Закон №2618 про повернення акцизів на пальне. Проте ПДВ для всього так й залишається на рівні 7%. 29 вересня Закон було опубліковано в «Голосі України». Тож з 30 вересня почали діяти нові ставки акцизу.

 

Чи можна знищити первинку після спливу строку зберігання, але до перевірки ДПС за цей період?
Податківці у ІПК від 31.12.2021 р. №4890/ІПК/99-00-21-02-02-06 зазначили, що зберігання первинних документів та облікових регістрів, що пройшли обробку і були підставою для складання звітності, а також бухгалтерської та іншої звітності, оформлення і передачу їх до архіву забезпечує головний бухгалтер підприємства, установи або особа, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку підприємства.

Платники податків повинні зберігати документи у терміни, визначені Переліком №578, але ці терміни не повинні бути меншими, ніж 1095 днів зазвичай та 2555 днів стосовно документів з питань трансфертного ціноутворення.

 

Що ще розповіла ДПС?

  1. В які строки слід повідомити ДПС про неможливість виконання податкових обов’язків? У разі відсутності можливості подати заяву та відповідні документи їх слід подати одночасно з набуттям такої можливості, але не пізніше 60 к.дн. з першого дня місяця за місяцем відновлення таких можливостей.
  2. Чи вважаються ПН за лютий-травень, зареєстровані 15 липня, своєчасними? Податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів / послуг, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року, зареєстровані в ЄРПН 15.07.2022 року, вважаються зареєстрованими несвоєчасно.
  3. Чи буде штраф за неподання звіту про контрольовані операції за 2021 рік? Наразі платник податків може бути оштрафований за неподання звіту про контрольовані операції. І тільки платники податків, які не мають можливості відзвітувати, у разі підтвердження такого статуту можуть бути звільнені від відповідальності.

 

Закон «Про працю» замість КЗпП: повторно оприлюднено проєкт
23 вересня Мінекономіки оприлюднило текст законопроєкту «Про працю». Це вже третя спроба замість чинного КЗпП впровадити новий закон.

Що саме змінилося у новій версії – Мінекономіки не розповідає. Як зазначено у пояснювальній записці, метою його є дерадянізація законодавства про працю, створення рівних правил на ринку праці й балансування інтересів працівників і роботодавців, надання стимулів для розвитку соціально відповідального бізнесу, інвестування в національну економіку, спрощення входу-виходу з трудових відносин у поєднанні з ефективними механізмами захисту від раптової втрати роботи, полегшення пошуку нової роботи та зниження рівня безробіття.

Новий законопроєкт «Про працю» складається з десяти розділів (119 статей) та повністю замінить КЗпП й закони про відпустки та оплату праці. У разі прийняття він набере чинності через шість місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Відтепер бронювати працівників потрібно в е-формі
Мінагрополітики створило е-кабінет запитів на бронювання військовозобов’язаних. Поки сервіс працює в тестовому режимі, але з його допомогою вже можна забронювати працівників.  Алгоритм подання заявок в е-формі дивіться у матеріалі.

 

Нюанси оплати праці за спрощеним режимом регулювання
Фахівці Держпраці продовжують надавати відповіді на питання щодо спрощеного режиму регулювання трудових відносин. Цього разу вони розповіли:

  •  як оплачується робота працівників при спрощеному режимі регулювання?
  • чи дотримуватися мінгарантій?
  • чи буде відповідальність за невиплату зарплати?

 

Три важливі новини щодо роботи банків

  1. ПриватБанк дозволив купівлю валюти фізособам для відкриття депозитів. Нова опція щодо купівлі валюти стала доступною для фізосіб через інтернет-банкінг, а також додаток Приват24. Щоби нова послуга з'явилася, потрібно оновити її до актуальної версії.
  2. Чергові валютні послаблення для бізнесу та фізосіб. НБУ дозволив переказ коштів нерезиденту за договором комісії, агентським договором через продаж з 24 лютого за переліком послуг або робіт від КМУ. Також СГ можуть переказувати кошти на рахунки їхніх підрозділів та філій за кордоном, але при дотриманні вимог.
  3. Вартість переказу коштів в Україну має знизитися. Йдеться про зниження загальних розмірів комісій за переказ коштів принаймні на час агресії Росії проти України як в односторонньому, так і у двосторонньому порядку.

 

Інші новини

  1. Україна подала заявку на вступ до НАТО за прискореним порядком. Україна 30 вересня подала заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу у прискореному порядку. Наша країна має намір вступити до НАТО за сценарієм Швеції та Фінляндії без узгодженого Плану дій щодо членства.
  2. ВПО зможуть подати заяву на виплати до 1 грудня. Усі внутрішні переселенці, які намагалися оформити державну допомогу до 30 квітня через застосунок Дія, але не отримали її, зможуть повторно подати заявку до 1 грудня.
  3. Перевірка даних в Єдиному реєстрі боржників за юрособами: оновлення від НАІС. Функціонал АРІ АСВП тепер буде надавати виконавчій службі або приватним виконавцям інформації про відкриття/закриття рахунків фіз- та юрособами, відомості щодо яких містяться в Єдиному реєстрі боржників.
  4. Нотаріусів, адвокатів та аудиторів пропонують карати за колабораціонізм. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №8077 щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність.
  5. Комітет ВРУ рекомендує замінити перевірки з пожежної безпеки на страхування. Комітет ВРУ з питань податкової та фінансової політики схвалив до другого читання законопроєкт про заміну перевірок з пожежної безпеки страхуванням (№3361).

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»