• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 – 27 листопада

Президент підписав Держбюджет-2023; Мінфін готує зміни до Порядку блокування ПН/РК; спрощену систему для ФОПів ІІІ групи пропонують зробити SMART; а правила самостійної відмови від спецгрупи ЄП змінилися. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 – 27 листопада

Президент підписав Держбюджет: які основні показники на 2023 рік?
23 листопада В. Зеленський підписав Закон про Держбюджет на 2023 рік. За ним розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме 6700 грн та 2589 грн (загальний показник).

Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки витрати на оплату праці, але й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин. Про те, наскільки вони зростуть у 2023 році, читайте у статті від редакції.

Також звертаємо увагу, що Держбюджетом передбачено зупинення дії Закону про індексацію доходів населення. Відповідно нараховувати індексацію щодо зарплати у 2023 році вже не буде потрібно.

Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 січня 2023 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Як зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Читайте тут.

 

Масове блокування ПН/РК: що готують для платників ПДВ?
Нагадаємо, що з 14 жовтня почалося масове блокування ПН/РК через впроваджені зміни до Порядку №1165. Так, станом на 18 листопада було заблоковано вже 50% поданих на реєстрацію ПН.

ДПС підкреслила, що з 14 жовтня відбувається автоматизований моніторинг та перевірка не тільки залишків ризикових, а усіх товарів на умовному складі платника. А за деталями рекомендувала звертатися на гарячі лінії податківців.

Тим часом бізнес 22 листопада провів зустріч з Мінфіном щодо проєкту змін до Порядку блокування ПН. Зокрема, було запропоновано звузити критерії ризиковості, під які підпадають часто платники податків, та відхилення Таблиць даних платника через тривалий період часу, коли вони вже раніше були прийняті.

Свій варіант вирішення проблеми запропонувала й Южаніна. Напрацьованим нею законопроєктом передбачено на час війни не застосовувати фактичне блокування ПН, а всі складені з 24 лютого ПН, які було заблоковано, мають бути зареєстровані протягом 5 днів з дня набрання чинності Закону.

І ось нарешті 25 листопада Гетманцев повідомив, що є перші зрушення щодо Постанови №1165. За презентованими Мінфіном змінами передбачено розширення ознаки безумовної реєстрації ПН та РК, а також підвищення критеріїв визначення позитивної податкової історії.

Але коли все це запрацює, поки не відомо. За всіма новинами на тему блокування ПН/РК стежте  за посиланням.

 

SMART-спрощенка для ФОП 3 групи: нова законодавча ініціатива
Я. Железняк, Д. Гетманцев та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8226 щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку. Згідно з ним банк зможе бути податковим агентом для ФОП - платників ЄП 3 групи без ПДВ, які не мають найманих працівників та здійснюють розрахунки виключно у грошовій безготівковій формі. Такі платники податків не вестимуть обліку та не складатимуть податкову звітність.

Більше подробиць читайте тут і тут.

 

Змінилися правила самостійної відмови від спецгрупи ЄП
25 листопада набрав чинності Закон №2719-IX щодо спрощення процедури приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу.

Крім того, завдяки цьому Закону у ПКУ з’явиться чіткість щодо можливості перебування на ЄП після самостійного рішення відмовитися від спецгрупи ЄП. Ці новації також будуть поширюватися й на 4 групу ЄП. Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Що нового у ДПС?

  1. Попри блекаут е-сервіси та ЦОПи працюють у штатному режимі. Минулого тижня Україна знову зазнала масованих ракетних обстрілів. Проте ДПС наголосила, що електронні сервіси, Контакт-центр та система «ЗІР» працюють у штатному режимі. ЦОПи надають сервісні послуги громадянам та бізнесу незалежно від місця їх обліку.
  2. Податківці знову попереджають: після війни будуть штрафи за порушення у роботі з РРО за воєнний час. У своєму роз’ясненні столичні податківці наголосили, що ДПС буде застосовуватись штрафи за порушення в роботі з РРО після війни за воєнний період.
  3. ДПС видасть роз'яснення про послаблення податкових обов’язків в умовах енерговідключень. Як зазначив Д. Гетманцев, це буде стосуватися підприємств торгівлі (незастосування РРО), і АЗС, і (можливих) прострочень реєстрації ПН, й інших порушень. Чекаємо...
  4. Відносини з працівниками-ФОПами: які ризики для юрособи? Податківці під час перевірки зняли витрати з податкового обліку щодо отримання посередницьких послуг агентів в загальній сумі 11,0 млн грн. Адже предметом договору є надання певних послуг за винагороду, які є тотожними трудовим функціям цих працівників.
  5. ДПС розповіла про правила сплати авансового внеску з податку на прибуток для обмінників. Інформація про обмінники, внесені до Реєстру на перше число місяця, зі зазначенням їх місцезнаходження та СГ, від імені якого обмінник має торгувати інвалютою, буде подаватися НБУ до ДПС.

 

До уваги роботодавців!

  1. Заяву на медогляд працівників потрібно подати до 1 грудня. Попри війну представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2023 році. Строк для її подання  завершується цього четверга, 1 грудня.
  2. У роботодавців з’явився новий обов’язок щодо відомостей для е-трудових. Федерація профспілок України нагадує, що 06.11.2022 р. набрав чинності Закон №2682. Ним роботодавців зобов’язали наводити інформацію належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі ФОПів, до профспілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.
  3. Порядок надання роботодавцями інформації про зайнятість скасують. Оприлюднено проєкт Наказу Мінекономіки, яким буде скасовано Порядок надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Причиною цього стало набрання чинності Законом №2682.
  4. Роботодавець не має можливості оплатити лікарняний: чи будуть наслідки? У Держпраці зазначили: якщо роботодавець з незалежних від нього причин не зміг виплатити лікарняні під час війни, то відповідальності не буде.

 

Через блекаут квитанції щодо поданих заяв-розрахунків будуть надходити з запізненням
За інформацією ФСС, внаслідок стабілізаційних та екстрених відключень електроенергії друга та третя квитанції щодо стану прийняття поданих заяв-розрахунків можуть надходити пізніше, ніж зазвичай.

Зверніть увагу: свідченням того, що заява-розрахунок була відправлена успішно та буде опрацьована, є надходження першої квитанції. Якщо перша квитанція не надійшла, це може вказувати на неможливість системи отримати електронний документ, зокрема, через відсутність електропостачання. У такому випадку заяву-розрахунок необхідно направити повторно через деякий час.

 

Нові правила бронювання військовозобовʼязаних: підписано закон!
23 листопада Президент підписав Закон №2732 щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час. Але практичне його втілення не може бути без порядку та критеріїв бронювання військовозобов’язаних. Їх ще має ухвалити КМУ.

 

Дві важливі новини щодо роботи банків

  1. Під час блекауту будуть працювати чергові відділення системно важливих банків. НБУ впроваджує план заходів для забезпечення безперервності роботи банківської системи за умов тривалої відсутності електропостачання. У чергових відділеннях буде у наявності все необхідне для роботи без світла. Так, перелік чергових відділень, які обладнані системами безперервного живлення та працюють за умов довготривалого відключення електрики, вже оприлюднив ПриватБанк.
  2. ПриватБанк та Ощадбанк змінили ліміти на зняття готівки в банкоматах. З 23 листопада ПриватБанк встановив єдині ліміти отримання готівки у мережі банкоматів банку з карток ПриватБанку та інших українських банків на рівні 20 тисяч грн. Своєю чергою, у мережі банкоматів Ощаду скасовані спеціальні ліміти на зняття готівки для карток інших банків. Тепер знімати готівку у банкоматній мережі можна обсягом 50 тисяч грн з однієї картки на добу.

 

Інші новини

  1. ДМС роз’яснила питання пільгового ввезення генераторів. За даними ДМС, обмеження щодо кількості, вартості та ваги генераторів, які ввозяться громадянами без сплати митних платежів, відсутні.
  2. Мінфін затвердив порядок перевірок КІК. Цей Порядок розроблено для застосування контролюючими органами під час проведення документальних перевірок контролюючих осіб, якими є фізичні або юридичні особи - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) КІК.
  3. Уряд скасував нормативку щодо сумісництва у держсекторі. КМУ скасував Постанову №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств.
  4. Обережно! З’явився фейковий чат-бот ПФУ щодо допомоги від держави на час війни. Невідомий чат-бот «Пенсійний фонд України» зі символікою Фонду на логотипі боту інформує громадян про можливість отримання грошової допомоги у розмірі 2220 гривень на кожного з членів сім’ї, хто постраждав у зв’язку з війною. ПФУ не має стосунку до діяльності цього чат-боту!
  5. Об'єднання ФСС з ПФУ: розроблено проєкт змін до положень про територіальні органи ПФУ. Проєктом постанови ПФУ пропонується викласти у новій редакції Положення про головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі та Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об’єднані управління.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»