• Посилання скопійовано

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 14%

Правління НБУ прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Це пов’язано з необхідністю нівелювати ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках

 Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 14%

Як повідомляє прес-служба НБУ, у січні 2017 року інфляція прискорилася до 12.6% у річному вимірі, що відповідало прогнозу НБУ, опублікованому в Інфляційному звіті (січень 2017). Незначне прискорення інфляції відбулося у зв’язку зі збільшенням виробничих витрат, зокрема на виплату заробітної плати, зростанням сировинних цін на світових ринках, у тому числі на нафту та продукти харчування, послабленням гривні наприкінці 2016 та у першій половині січня 2017 року.

У лютому 2017 року, за оцінками Нацбанку, інфляція у річному вимірі продовжила очікувано прискорюватися, переважно внаслідок ефекту бази порівняння.

Підвищення цін на товари українського експорту на світових ринках разом із поступовим зростанням пропозиції валюти від експорту сприяли стабілізації ситуації на валютному ринку в другій половині лютого. Більш того, якщо в січні Національний банк переважно продавав валюту для згладжування надмірних коливань курсу гривні, то у лютому він компенсував ці січневі витрати. В результаті, чиста купівля іноземної валюти Національним банком з початку року була додатною.

Економіка України продовжує відновлюватися, у тому числі з огляду на сприятливу зовнішню кон’юнктуру та високий інвестиційний попит. Про це свідчить подальше зростання індексу виробництва базових галузей.

Своєю чергою, пожвавлення економічної активності продовжує стимулювати зростання попиту на робочу силу. Під впливом цього чинника, а також унаслідок підвищення мінімальної заробітної плати, реальна заробітна плата у січні зросла на 21.4% у річному вимірі. Як і очікувалось, це створює передумови для відновлення тиску на ціни з боку споживчого попиту.

Національний банк вважає реалістичним досягнення цілей з інфляції у 2017 та 2018 роках (8%+/-2 п.п. та 6%+/-2 п.п. відповідно).

Інфляція в річному вимірі буде залишатися високою впродовж перших трьох кварталів завдяки дії ефекту бази порівняння. Вона повернеться до однознакового рівня в IV кварталі 2017 року.

Очікуваний тиск на ціни з боку попиту стримуватиметься за рахунок проведення Національним банком виваженої грошово-кредитної політики.

Водночас, з моменту попереднього рішення з монетарної політики, зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки, що є додатковим аргументом для Національного банку наразі утриматися від пом’якшення монетарної політики.

Насамперед, ключовим ризиком є активізація бойових дій та блокаду транспортних шляхів на сході країни. Тривале продовження таких подій призведе до остаточного розриву ланцюгів виробництва та постачання готової продукції. Як наслідок, скоротить обсяг випуску металургійної продукції, коксу, добувної промисловості, електроенергії.

Це може становити ризики для прогнозу інфляції опосередковано – через негативний вплив на платіжний баланс. На стан поточного рахунку тиснутиме можливе скорочення експорту металургійної продукції та збільшення імпорту енергетичного вугілля. Відповідно, це матиме негативний вплив на динаміку міжбанківського валютного ринку. Крім того, побічним ефектом від зазначених подій виступатиме погіршення інфляційних очікувань.

 

З урахуванням зазначених ризиків та необхідності досягнення цілей з інфляції Правління Національного банку прийняло рішення про збереження облікової ставки на рівні 14%.

 

Подальша динаміка облікової ставки буде залежати від реалізації окреслених ризиків для цінової стабільності та розвитку інфляційних очікувань.

Збереження облікової ставки на рівні 14% затверджено Рішенням Правління НБУ від 02 березня 2017 року № 110-рш "Про розмір облікової ставки".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 13 квітня 2017 року відповідно до затвердженого графіка.

***

Розміри облікових ставок також можна подивитися в довіднику на порталі ДК>>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»