• Посилання скопійовано

НБУ і НКЦПФР очікують на успішне проведення Фінансового дня у парламенті

Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) очікують на прийняття фінансових законопроектів під час Фінансового дня у Верховній Раді України, запланованого на сьогодні, 14 березня

НБУ і НКЦПФР очікують на успішне проведення Фінансового дня у парламенті

"Національний банк України сподівається на прийняття законопроектів, необхідних для продовження якісних змін у фінансовому секторі. Питання удосконалення регулювання переказу коштів, вдосконалення процедур фінансового моніторингу, захисту прав споживачів фінансових послуг має велике значення для своєчасного проведення реформ і забезпечення стабільності та подальшого розвитку фінансового сектору України, тож Національний банк розраховує на підтримку парламентарів",- зазначив директор департаменту стратегії та реформування Національного банку України та керівник Цільової команди реформ фінансового сектору Михайло Відякін.

Зі свого боку Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв нагадав, що у Верховній Раді накопичилась критична кількість законопроектів, які дозволять стимулювати розвиток ринку капіталу, підвищити захист прав інвесторів, розбудувати ефективну ринкову інфраструктуру, проте, на жаль, цим законопроектам приділяється недостатньо уваги в залі парламенту.

"Відносно законопроектів щодо ринку капіталу Комісія зробила все можливе для плідної роботи над законопроектами, сприяла всім можливим дискусійним майданчикам, надавала роз'яснення. Ми маємо позитивну експертизу міжнародних фінансових організацій, експертних груп. Тож звертаємось до депутатів з проханням приділити гідну увагу всім фінансовим законопроектам, внесеним до порядку денного Фінансового дня, адже зволікання в їх прийнятті гальмує реформу ринку", - зауважив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Так, за погодженням з Комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності до порядку денного Фінансового дня заплановані до внесення шість законопроектів щодо регулювання переказу коштів, запобігання та протидії відмиванню доходів, захисту прав споживачів фінансових послуг, регульованих ринків та деривативів, розкриття інформації на фондовому ринку, а також щодо окремих видів облігацій. Зокрема, у першому читанні будуть розглядатися:

законопроект №5361 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів", який удосконалює порядок регулювання та здійснення оверсайта платіжних систем, упорядковує діяльність небанківських фінансових установ на ринку платіжних послуг;

законопроект №4960-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів", який удосконалює систему протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом;

законопроект №5592 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу". Цей нормативно-правовий акт підвищує стандарти розкриття інформації на фондовому ринку та рівень поінформованості інвесторів про діяльність емітентів, а також закладає умови для роботи альтернативних фондових торгівельних майданчиків;

законопроект №5068 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих видів облігацій", який підвищить захист прав власників облігацій завдяки запровадженню інституту зборів власників та колективного представника власників облігацій.

У другому читанні розглядатимуться два законопроекти:

законопроект №2456-д (повторне друге читання) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг". Він розбудовує сучасну систему захисту прав споживачів фінансових послуг, а також встановлює повноваження державних органів щодо захисту цих прав;

законопроект №3498 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів)", який сприятиме ефективному розвитку ринків похідних цінних паперів та деривативів. Зокрема, законопроект стимулює розвиток ринків капіталу, запроваджує єдині підходи функціонування регульованих ринків, незалежно від виду активу, що торгуватиметься на біржі, створює правове поле для ринку деривативів.

НБУ та НКЦПФР упевнені, що зазначені законопроекти забезпечать приведення норм українського законодавства до кращих міжнародних практик, дозволять стимулювати реформу фінансового сектору, удосконалять захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»