• Посилання скопійовано

Введено санкції щодо 5-ти українських банків з російським капіталом (оновлено)

Санкції строком на один рік будуть застосовані до «Сбербанку», ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «БМ БАНК»

Введено санкції щодо 5-ти українських банків з російським капіталом (оновлено)

15 березня Нацбанк повідомив, що на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України будуть уведені санкції до таких п’яти банків:

- ПАТ "Сбербанк";

- ПАТ "ВТБ";

- ПАТ "Промінвестбанк";

- ПАТ "БМ Банк";

- ПАТ "ВіЕс Банк".

"Санкції спрямовані на захист інтересів клієнтів, які обслуговуються в зазначених банках, і роблять неможливим виведення капіталів з України. Завдяки їх запровадженню українські банки з державним російським капіталом не зможуть будь-яким чином виводити за межі країни кошти на материнські компанії з Російської Федерації", – наголосив перший заступник Голови Національного банку Яків Смолій.

Санкції у вигляді "запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов’язаних з банками осіб" передбачені пунктом 25 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції".

Із уведенням санкцій забороняється здійснювати будь-які фінансові операції цих банків на користь пов’язаних з ними осіб, зокрема, материнських структур, в тому числі вводиться заборона на:

- пряме та опосередковане здійснення будь-яких активних операцій (надання міжбанківських кредитів, депозитів, субординованих боргів, придбання цінних паперів, розміщення коштів на коррахунках тощо);

- виплату дивідендів, процентів, повернення міжбанківських кредитів/депозитів, коштів із коррахунків, субординованого боргу;

- розподіл прибутку;

- розподіл капіталу.

Водночас вищезазначені санкції не зупиняють проведення розрахунків між резидентами України та їх контрагентами, які мають рахунки в материнських банках, та не завадять українським банкам з державним російським капіталом виконувати свої зобов’язання перед клієнтами та вкладниками банків.

Наразі українські дочірні банки російських державних банків, щодо яких уведено санкції, ліквідні та мають достатньо коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками.

 

Сьогодні ж, 16 березня, Президент Петро Порошенко  увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» щодо низки юридичних осіб. Про це повідомляє прес-служба Президента.

Санкції строком на один рік будуть застосовані до публічного акціонерного товариства «Сбербанк», ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «БМ БАНК» в частині запобігання виведенню капіталів зазначеними юридичними особами за межі України на користь пов'язаних з ними осіб.

Кабінет Міністрів разом із Нацбанком мають забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій та невідкладно вжити заходів щодо заборони розміщення коштів державних підприємств, установ, організацій та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, у банках, вказаних у рішенні РНБО.

Міністерство закордонних справ України має поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про запровадження санкцій і порушити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів до відповідних юридичних осіб.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»