• Посилання скопійовано

З 5 квітня Нацбанк знову пом'якшує валютні обмеження

Нацбанк пом’якшив обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню та вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в інвалюті

З 5 квітня Нацбанк знову пом'якшує валютні обмеження

Нацбанк постановою від  04.04.2017 р. №30 вніс чергові  зміни до постанови НБУ від 13.12.2016 р. № 410 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".  Зміни наберуть чинності 5 квітня 2017 року.​

Як пояснює регулятор, реалізувати чергові кроки з лібералізації валютного регулювання дозволяє сприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках та рішення МВФ про погодження третього перегляду програми співпраці з Україною та виділення четвертого траншу фінансування.

 

Що саме зміниться?

По-перше, пом’якшено вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті.

Відтепер юридичні особи повинні будуть продавати не 65%, а 50% своїх валютних надходжень.

Як пояснюють у НБУ, цей крок, насамперед, спрямований на подальше сприяння експортній діяльності українських підприємств, які мають потребу в імпорті для виробництва продукції, що згодом продається за кордон. Це дозволить зменшити для таких підприємств курсові ризики і прискорити проведення зовнішньоторговельних операцій. Водночас це послаблення не призведе до скорочення пропозиції валюти на міжбанківському ринку, адже сьогодні підприємства добровільно продають набагато більше валютної надходжень, ніж зобов’язані, - понад 90%.

 

По-друге, суттєво пом’якшено обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню.

Досі населення мало можливість купувати валюту на суму не більше 12 тис. гривень в еквіваленті одній особі в день. Відтепер Нацбанк підвищив цю максимальну суму до 150 тис. гривень (тобто до суми, понад яку фінансові операції з готівкою підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу).

Такий крок, на думку Нацбанку, допоможе збільшити глибину та ліквідність офіційного готівкового валютного ринку.

***

Читайте також: Початок застосування банками 50-відсоткового обов’язкового продажу інвалюти 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»