• Посилання скопійовано

Початок застосування банками 50-відсоткового обов’язкового продажу інвалюти

Нацбанк розповів, коли банки повинні були почати застосовувати 50-відсотковий обов’язковий продаж валюти

Початок застосування банками 50-відсоткового обов’язкового продажу інвалюти

Нагадаємо, що з 5 квітня 2017 року надходження в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу у розмірі 50% (Постанова НБУ від 04.04.2017 р. №30). Докладніше про це тут>> 

Ця новація призвела до появи питання у банків щодо початку її застосування.  

 

Щодо застосування порядку обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті

У листі від 04.04.2017 р. №40-0005/24891 Нацбанк нагадав, що до 5  квітня 2017 року діяли норми  постанови НБУ від 13.12.2016 р. №410. За п. 2 цієї постанови було установлено вимогу щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками, фізосіб - підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій НБУ  у розмірі 65 %.

Сам порядок обов’язкового продажу з появою нового відсотку не змінився. Тому фахівці НБУ у своєму роз’ясненні, ґрунтуючись на положенні п. 2 Постанови №410 щодо здійснення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на аналітичний рахунок балансового рахунку 2603, а також те, що до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце*, роз'яснили:

 

Обов'язковий продаж надходжень в інвалюті, які надійшли та були зараховані на розподільчий рахунок 4 квітня 2017 року, має здійснюватись з урахуванням вимог Постанови №30 (у розмірі 50%)

 

Отже, тим суб’єктам господарювання, яким банк перерахував 5 квітня не 50% інвалюти, а тільки 35% слід звернутися до з’ясування цієї ситуації до відповідного банку, який його обслуговує.

 

Щодо валютно-обмінних операцій

Нацбанк у коментованому листі також нагадав, що з 5 квітня 2017 року банкам, фінансовими установами дозволено здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 000 гривень у межах одного/однієї банку / фінансової установи.

Нагадаємо, що раніше готівкову інвалюту у банках можна було придбати в межах 12 000 грн.  

____________

 

* Рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 р. №1-рп/99.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»