• Посилання скопійовано

НКЦПФР не підтримала законопроекти про легалізацію криптовалют

Нацкомісія з цінних паперів наполягає на доопрацюванні поданих до Верховної Ради законопроектів

НКЦПФР не підтримала законопроекти про легалізацію криптовалют

За результатами опрацювання проектів законодавчих ініціатив з питань врегулювання обігу криптовалют, а саме проекту Закону України «Про обіг криптовалюти в Україні» (№7183 від 06.10.2017) та проекту Закону України «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» (№7183-1 від 10.10.2017), які подані на розгляд Верховної Ради, НКЦПФР не може підтримати їх в поточній редакції.

Комісія наполягає на їх доопрацюванні, враховуючи такі зауваження:

  • використання терміну «криптовалюта» у законодавстві є невиправданим, оскільки за своєю суттю зазначене поняття є результатом фінансового інжинірингу та не є «валютою», у зв’язку з чим вважаємо більш доцільним вживання терміну «криптоодиниця»;
  • необхідно зазначити, що правовий статус «криптовалют» у розвинених країнах відрізняється, та зазвичай, криптовалюта розглядається як фінансовий інструмент, інвестиційний актив, рідше товар. Саме таке визначення ми вбачаємо найбільш прийнятним;
  • запропоноване законопроектами жорстке регулювання вважаємо недоцільним, оскільки на теперішньому етапі (глобальної невизначеності в питанні регулювання ринку криптовалют) регулювання має відбуватись на основі принципів та полягати у запровадженні загальної правової «легалізації» фінансовим регулятором конкретної криптоодиниці, виходячи з характеру та кількості сторін операцій, які з нею здійснюються, системи її обліку, тощо.

Джерело: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»