• Посилання скопійовано

Гонтареву звільнено. У НБУ з’явився новий голова!

Сьогодні, 15 березня, народні депутати проголосували за звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку. Десятим Головою Нацбанку в історії незалежної України став Яків Смолій

Гонтареву звільнено. У НБУ з’явився новий голова!

Сьогодні, 15 березня, народні депутати проголосували за звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку. За це рішення проголосувало 342 народних депутати - повідомляє прес-служба ВРУ.

Перед голосуванням В. Гонтарева прозвітувала про результати своєї роботи: «Від самого початку я наголошувала, що прийшла до Національного банку для проведення реформ. Тому, коли всі реформи, яких негайно потребувала українська економіка та банківський сектор, були зроблені, я вважала свою місію повністю виконаною. У квітні минулого року я подала Президентові офіційну заяву про відставку за власним бажанням і з 11 травня вже не працюю в Національному банку».

Зокрема, серед основних здобутків за час її головування вона назвала:

- відновлення макрофінансової стабільності;

- перехід на гнучкий валютний курс;

- започаткування нової монетарної політики інфляційного таргетування;

- очищення банківської системи від неплатоспроможних банків;

- повну трансформацію Національного банку – перебудовано всі процеси і перетворено його в потужну модерну інституцію.

«А отже, я вважаю, що моя місія повністю виконана, тому що реформи зроблені» - зазначила В. Гонтарєва.

Весь текст промови можна прочитати на офіційному веб-сайті НБУ>>

Нагадаємо, що  Валерія Гонтарева 10 квітня 2017 року заявила, що з 10 травня 2017 року йде у відставку з посади голови Нацбанку. Але її прохання не задовольнили і вона вирішила піти у тривалу відпустку. 

З 11 травня 2017 року виконуючим обов'язки глави НБУ був призначений її перший заступник Яків Смолій. 18 січня Президент Петро Порошенко запропонував Раді призначити Якова Смолія главою Національного банку України. Що сьогодні й було зроблено. За відповідну Постанову Верховної Ради України №7501 проголосувало 247 народних депутати.

 

Нацбанк отримав нового очільника - Якова Смолія. Він став десятим Головою Нацбанку в історії незалежної України

 

«Упевнена, що Яків Смолій, який був номінований Президентом у якості мого наступника, стане саме тим Головою Національного банку, який потрібен Україні, − професійним та незалежним від політичних течій. Під його керівництвом Національний банк продовжить шлях макроекономічної стабілізації та розбудови банківської системи і не зверне з нього навіть попри зростаючий політичний тиск» - зазначила у своїй промові Гонтарєва.

Своєю чергою, Яків Смолій під час свого виступу зазначив, що для нього це велика честь та відповідальність прийняти Національний банк України під керівництво: «Я принципово підтверджую курс реформ. Наша мета незмінна:збереження цінової та фінансової стабільності, сприяння економічному зростанню, інтеграція української фінансової системи до європейської».

Повний текст виступу Якова Смолія як кандидата на посаду Голови читайте тут>>

До слова, до команди Національного банку він приєднався ще у квітні 2014 року – з того часу обіймав посаду заступника Голови Національного банку, що здійснює загальне керівництво блоком розрахункових операцій. З жовтня 2016 року Яків Смолій – перший заступник Голови Національного банку. У банківській системі України Яків Смолій працює з часів її формування. Детальну його біографію можна прочитати тут>> 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»