• Посилання скопійовано

Зміни щодо аліментів врахують в нормативно-правових актах НБУ

Нагадаємо, що згідно зі змінами, банки зобов'язані під час відкриття або закриття рахунків фізособам перевіряти наявність інформації про внесення відомостей про них до Єдиного реєстру боржників, а в разі наявності такої інформації повідомляти органи державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття/закриття рахунків таким клієнтам

Зміни щодо аліментів врахують в нормативно-правових актах НБУ

Нацбанк листом від 28.08.2018 р. № 57-0009/46609 звертає увагу, що Законом №2475 внесені зміни до Законів "Про банки і банківську діяльність" та "Про виконавче провадження", згідно з якими:

  1. банки зобов'язані під час відкриття або закриття рахунків фізичним особам перевіряти наявність інформації про внесення відомостей про них до Єдиного реєстру боржників, а в разі наявності такої інформації повідомляти органи державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття/закриття рахунків таким клієнтам у день відкриття/закриття рахунка;
  2. порядок надання такої інформації та форма повідомлення встановлюються Нацбанком за погодженням з Міністерством юстиції України.

На виконання вимог Закону Нацбанк має підготувати  відповідні зміни до нормативно-правових актів.

До набрання чинності відповідними змінами до нормативно-правових актів НБУ повідомлення до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб - боржників надсилаються банками в довільній формі із зазначенням таких обов'язкових реквізитів:

  • найменування та код банку, у якому відкрито або закрито рахунок,
  • місцезнаходження банку,
  • прізвище, ім'я та по батькові клієнта,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті / запис в електронному безконтактному носії або в паспорті проставлено слово "відмова"),
  • дата народження клієнта,
  • дата відкриття або закриття рахунка,
  • номер рахунка клієнта та валюта рахунка.

Крім того, зазначаємо, що доступ до Єдиного реєстру боржників у мережі Інтернет є відкритим, а отримати інформацію з цього реєстру про фізичних осіб - боржників можна безкоштовно.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»