• Посилання скопійовано

Нацбанк прокоментував рівень інфляції у жовтні 2018 року

У жовтні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 9,5%

Нацбанк прокоментував рівень інфляції у жовтні 2018 року

НБУ повідомляє, що у жовтні 2018 року споживча інфляція прискорилась до 9,5% р/р (8,9% р/р у вересні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,7%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики.

Показник ІСЦ в жовтні відповідав прогнозу, опублікованому в «Інфляційному звіті (жовтень 2018)» Нацбанку. Як і очікувалося, фундаментальний інфляційний тиск залишився значним, що пов'язано зі збільшенням витрат, у тому числі на оплату праці, та стійким внутрішнім попитом. Також очікувано посилився вплив на внутрішні ціни унаслідок підвищення світових цін на енергоресурси та зернові.

  • Базова інфляція у жовтні прискорилася незначно – до 8,8% р/р, що також відповідало прогнозу Нацбанку. Динаміку цього показника зумовило, перш за все, зростання цін на послуги під впливом подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також тиску з боку споживчого попиту. Так, прискорилося зростання вартості послуг перукарень, кабельного телебачення, окремих послуг з ремонту та утримання житла, мобільного зв’язку тощо.

    Незмінними в жовтні були темпи зростання цін на непродовольчі товари. Подорожчання окремих товарів тривалого споживання (будівельних матеріалів, побутової хімії, ювелірних виробів тощо) було нівельоване здешевленням інших товарних позицій з цієї ж категорії (зокрема, телевізорів та мобільних телефонів).

    Динаміка цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також практично не змінилася в жовтні. З одного боку, через подорожчання борошна прискорилося зростання цін на макаронні, кондитерські, здобні вироби. З іншого – уповільнилися темпи подорожчання м’ясних і молочних продуктів.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування у жовтні прискорилося (до 1,6% р/р), однак було не таким швидким, як було закладено в прогнозі Національного банку. Так, зберіглося падіння цін на фрукти завдяки гарному врожаю цих культур, передусім яблук. Крім того, меншим, ніж очікувалося, було зростання цін на овочі, у тому числі через розширення пропозиції тепличних овочів. Однак у жовтні збільшилися темпи зростання цін на овочі борщового набору, оскільки протягом першої половини місяця все ще спостерігався їх дефіцит на ринку через більш пізній збір врожаю.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін збільшилися (до 14,6% р/р) та були вищими за жовтневий прогноз. Через підвищення мінімальних цін прискорилося подорожчання алкогольних напоїв, а вартість проїзду у автодорожньому транспорті зросла унаслідок підвищення світових цін на паливо та подальшого тиску з боку витрат на оплату праці. Крім того, з 1 жовтня були підвищені тарифи на залізничні пасажирські перевезення.
  • Зростання цін на паливо прогнозовано прискорилося (до 24,5% р/р) на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні у попередні періоди.

Зважаючи на опубліковані дані, Нацбанк вважає ризики для прогнозу інфляції, оприлюднені в Інфляційному звіті за жовтень 2018 року, збалансованими та відповідно очікує, що на тлі підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів інфляція досягне 10,1% р/р на кінець 2018 року. У середньостроковій перспективі передбачається поступове зниження інфляції до цільового рівня в 5,0% р/р ± 1 в.п.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»