• Посилання скопійовано

Нацбанк у 2019 році запровадить новий тип депозитних сертифікатів

Нацбанк з 1 грудня 2019 року запровадить новий інструмент регулювання ліквідності банківської системи – дисконтний депозитний сертифікат

Нацбанк у 2019 році запровадить новий тип депозитних сертифікатів

Національний банк України повідомляє, що для стимулювання роботи міжбанківського грошово-кредитного ринку він запроваджує з 1 грудня 2019 року новий інструмент регулювання ліквідності банківської системи – дисконтний депозитний сертифікат.

Такі сертифікати будуть розміщуватися шляхом проведення тендерів за ціною нижчою від їх номінальної вартості. Відповідно, дохід за дисконтними сертифікатами  визначатиметься як різниця між сумою вкладу та вартістю депозитного сертифіката.

Запровадження нового інструменту дозволить Нацбанку здійснювати дорозміщення депозитних сертифікатів. Це, зі свого боку, сприятиме підвищенню ліквідності вторинного ринку депозитних сертифікатів за рахунок появи в обігу розміщень з однотипними характеристиками.

Нацбанк розглядає дисконтний депозитний сертифікат як додатковий інструмент регулювання банківської ліквідності і продовжить проводити тендери також і з розміщення процентних депозитних сертифікатів. Останні можуть розміщуватися як овернайт, так і на довші строки (до 14 днів та/або до 100 днів), водночас дисконтні сертифікати – лише на довші строки, відмінні від операцій овернайт.

Враховуючи необхідність проведення відповідних технічних робіт для запровадження нового інструменту, дебютне розміщення дисконтного сертифікату зможе відбутися у грудні 2019 року.

Заразом НБУ унеможливить участь в операціях з розміщення депозитних сертифікатів тих банків, які в ході попередніх розміщень не перерахували кошти відповідно до поданих ними заявок та впродовж 7 календарних днів після отримання листа від Національного банку не сплатили відповідний штраф. Згідно нової процедури доступ до операцій з розміщення депозитних сертифікатів буде поновлюватися після сплати накладеного штрафу.  Ця норма набуде чинності з 1 грудня 2019 року і матиме превентивний характер – досі Національний банк не фіксував подібних порушень з боку банків.

Відповідні зміни затверджені постановою НБУ від 13.12.2018 р. №137 «Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи».

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»