• Посилання скопійовано

З липня 2019 року банки будуть визначати пов’язаних контрагентів по-новому

З 1 липня 2019 року запрацюють оновлені вимоги щодо визначення банком кредитного ризику групи пов’язаних контрагентів, які несуть спільний економічний ризик

З липня 2019 року банки будуть визначати пов’язаних контрагентів по-новому

Національний банк повідомляє, що ці вимоги ґрунтуються на стандартах Базельського комітету з банківського нагляду «Наглядовий механізм оцінювання та контролю за великими кредитними ризиками».

Наявність у банків значних концентрацій кредитного ризику стосовно окремих контрагентів можуть спричинити суттєву втрату капіталу банку внаслідок виникнення фінансових проблем у таких контрагентів. Якщо контрагенти пов’язані між собою юридично чи економічно, то за наявності проблем з виконанням своїх зобов’язань в одного контрагента з великою ймовірністю можуть виникнути аналогічні проблеми і в інших.

Відповідно до нових вимог банки повинні визначати групу пов’язаних контрагентів за умови, що такі контрагенти пов’язані відносинами контролю або економічною залежністю. Це зобов’язує банки ретельно вивчати своїх контрагентів: їх структуру власності, бізнес-середовище, показники фінансової звітності тощо.

Нацбанк також вживає подальших заходів у напрямку обмеження банками кредитування пов’язаних з банком осіб.

Так, запроваджується вимога зменшувати регулятивний капітал банку на суму перевищення фактичного значення сукупного обсягу заборгованості пов’язаних із банком осіб над максимально допустимим значенням обсягу такої заборгованості. Ця вимога набуває чинності через 30 днів із дня офіційного опублікування постанови.

Зазначені вимоги визначені постановою Правління НБУ від 18.12.2018 р. №139 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні».

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»