• Посилання скопійовано

Нацбанк розширив перелік відкритих даних банків

Нацбанк розширює перелік даних, що публікуються банками та Національним банком та відображає стан діяльності банківської системи

Нацбанк розширив перелік відкритих даних банків

Нацбанк повідомляє, що продовжує роботу над підвищенням прозорості банківської системи для вкладників та інвесторів і для цього розширює перелік даних, що публікуються банками та Національним банком та відображають стан діяльності банківської системи.

Незабаром Нацбанк на сторінці офіційного Інтернет-представництва та банки на власних веб-сайтах почнуть оприлюднювати щомісяця дані про:

  • стан виконання банками нового нормативу LCR;
  • розмір кредитного ризику за класами боржників банку;
  • розподіл кредитів, в тому числі непрацюючих, у розрізі видів економічної діяльності позичальників;
  • розподіл вкладів фізичних осіб у розрізі суми вкладів та кількості вкладників в іноземній та національній валюті та суму можливого відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Ці дані будуть публікуватися за звітний місяць – до 30 числа кожного місяця, наступного за звітним, за січень – до 28 лютого, за грудень – до 01 лютого наступного року.

Також Національний банк і банки почнуть щороку публікувати результати оцінки стійкості банків і банківської системи України:

– інформацію про суму регулятивного та основного капіталу, значення нормативів достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та основного капіталу (Н3):

  • за даними банку за звітний рік;
  • за результатами оцінки якості активів та прийнятності забезпечення за кредитними операціями банку;
  • за кожен прогнозний рік за макроекономічними сценаріями визначеними для банків, за якими оцінка стійкості здійснюється за трьома етапами.

– суму потреби (нестачі) в капіталі або необхідний рівень достатності капіталу за результатами оцінки стійкості.

Інформація за результатами оцінки стійкості публікується наприкінці року: банками до 28 грудня, Національним банком – до 31 грудня.

Зазначені зміни посилять рівень інформованості інвесторів, вкладників, клієнтів банків про стан банківської системи. У підсумку це позитивно вплине на рівень довіри до банків та сприятиме виконанню однієї зі стратегічних цілей Національного банку – забезпечення стабільної, прозорої та ефективної банківської системи.

Інформація буде доступна на сайті Національного банку, у розділі «Статистика – показники банківської системи».

Ці кроки затверджено Постановою Правління від 27.12.2018 р. №157 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 15 лютого 2018 року №11». Вони набувають чинності 1 січня 2019 року, окрім тих, що стосуються результатів оцінки стійкості , які набудуть чинності 27 грудня 2018 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»