• Посилання скопійовано

Нацбанк спростив касові операції банків з готівковою валютою

Нацбанк вніс зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні

Нацбанк спростив касові операції банків з готівковою валютою

Нацбанк розповідає, що він гармонізує порядок ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами із новим ліберальним валютним регулюванням, що запрацює із Законом України «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон) з 07 лютого 2019 року.

Раніше норми щодо касових операцій з банківськими металами та з готівковою іноземною валютою були розпорошені у низці відповідних нормативно-правових актах Національного банку, що втратять чинність із введенням в дію Закону.

В подальшому здійснення цих операцій нормативно регулюватиме Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, зокрема питання щодо:

– оформлення касових документів на операції з переміщення або передавання між банками, приймання/видачі банками банківських металів в операційних касах від клієнтів/клієнтам,

– визначення маси банківських металів під час здійснення касових операцій з банківськими металами,

– встановлення банками ліміту каси для суб’єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється використовувати готівкову іноземну валюту.

Таким чином, Національний банк спрощує нормативно-правову базу у сфері валютного регулювання та ведення касових операцій, робить її зрозумілою та доступною у використанні.

Крім того, цей документ актуалізує окремі норми щодо організації касової роботи банками України. Йдеться про документальне оформлення руху готівки у касі банку, використання печатки на документах за її наявності, пакування інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором тощо.

Відповідні зміни містить постанова Правління НБУ від 21.12.2018 р. №145 «Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні».

Зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні набирають чинності з 01 січня 2019 року. Водночас низка пунктів, що стосуються виконання норм Закону, набирають чинності з 07 лютого 2019 року1.

1 пп. 2, 3 та 8 п. 1, пп. 1 – 8, 10, 12 та 13 п. 6, п. 8, пп. 2 та 3 п. 10.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»