• Посилання скопійовано

Як банки відкривають рахунки з 7 лютого 2019 року?

Нацбанк видав свої рекомендації для банків з питань відкриття валютних рахунків клієнтів

Як банки відкривають рахунки з 7 лютого 2019 року?

Коментар до листа НБУ від 07.02.2019 р. № 57-0007/7109

Нацбанк розповів, що розроблено проект нової Інструкції щодо відкриття рахунків клієнтів банків. Але її ще не затверджено. Тому наразі слід керуватися зазначеним роз’ясненням.

Положення Інструкції №492 до внесення відповідних змін діють у частині, що не суперечить чинному законодавству України та нормативно-правовим актам Національного банку України, прийнятим на виконання вимог Закону №2473.

 

Відкриття нового рахунку юрособі-нерезиденту

Банк відкриває поточний рахунок юридичній особі - нерезиденту, яка не має рахунку в цьому банку, на підставі таких документів:

  • заяви про відкриття поточного рахунку (використовується форма Заяви про відкриття поточного рахунку, наведена у Додатку 2 до Інструкції №492. У заяві в рядку «Додаткова інформація» обов'язково зазначається мета відкриття рахунку (для здійснення інвестицій в Україну, для здійснення підприємницької діяльності в Україні, для проведення операцій без здійснення підприємницької діяльності в Україні);

  • копії легалізованого або засвідченого шляхом проставлення апостиля витягу з торговельного, банківського або судового реєстру/реєстраційного посвідчення місцевого органу влади іноземної держави про реєстрацію юридичної особи/документа, що свідчить про реєстрацію юрособи відповідно до законодавства країни її місцезнаходження, засвідченої в установленому законодавством України порядку;

  • копії легалізованої або засвідченої шляхом проставлення апостиля довіреності на ім'я особи, яка має право відкривати рахунок/документа, що підтверджує повноваження особи, яка має право відкривати рахунок без довіреності, засвідченої в установленому законодавством України порядку. У разі видачі юридичною особою - нерезидентом такої довіреності на території України подається копія цієї довіреності, засвідченої в установленому законодавством України порядку;

  • копії документа, що підтверджує взяття юрособи - нерезидента на облік у відповідному контролюючому органі як платника єдиного внеску, у разі якщо юрособа - нерезидент використовує найману працю і відповідно до законодавства України є платником єдиного внеску.

Банки відкривають рахунки юридичним особам - нерезидентам та представництвам юридичних осіб - нерезидентів в Україні (у тому числі представництву іноземного інвестора за угодою про розподіл продукції на території України) за умови подання копії документа про взяття їх на облік у контролюючому органі. Ця вимога не застосовується під час відкриття рахунків іноземних інвесторів (фізичних і юридичних осіб, банків), номінальних утримувачів та кореспондентських рахунків, які відкриваються банкам-нерезидентам в банках України.

 

Відкриття рахунків юрособи-резидента

Під час відкриття нових рахунків клієнтам (як резидентам, так і нерезидентам) подання в банк картки із зразками підписів, засвідчених нотаріально, не вимагається. Перелік осіб, які відповідно до законодавства України мають право розпоряджатись рахунком клієнта, та документи, що підтверджують повноваження цих осіб, подаються/надсилаються до банку в паперовій/електронній формі (засобами інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем) у порядку, визначеному внутрішніми документами банку.

До банку подається/надсилається оновлений перелік розпорядників рахунком та документи, що підтверджують їх повноваження, у разі зміни або доповнення осіб, які відповідно до законодавства України мають право розпоряджатись рахунком клієнта банку.

Цей перелік може надаватись клієнтом у довільній формі, якщо банк не передбачив інше своїми внутрішніми документами, що регламентують порядок відкриття рахунків.

При цьому банки під час ідентифікації і верифікації осіб, які мають право розпоряджатися рахунком, встановлюють їх ідентифікаційні дані та перевіряють їх повноваження щодо права підписування розрахункових документів.

 

Повідомлення ДФС про відкриття рахунку

Банк зобов'язаний надіслати повідомлення до відповідного контролюючого органу про відкриття рахунку платника податків клієнта банку та проводити видаткові операції за рахунком такого клієнта в порядку, визначеному ст. 69 ПКУ.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»