• Посилання скопійовано

Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції в січні 2019 року

У січні 2019 року споживча інфляція сповільнилася до 9,2% з 9,8% р/р у грудні 2018 року. У місячному вимірі ціни зросли на 1,0%

Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції в січні 2019 року

НБУ розповідає, що фактичний показник інфляції в січні практично відповідав траєкторії прогнозу, опублікованій в «Інфляційному звіті» (січень 2019 року).

  • Базова інфляція в січні сповільнилась до 8,3% у річному вимірі.
    У січні знизилися темпи зростання цін на послуги (до 14,2% р/р). Зокрема, уповільнилося зростання вартості послуг закладів громадського харчування, туристичних, медичних, страхових та фінансових послуг, а також послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Натомість темпи зростання цін на послуги культури та спорту, хімічне чищення, інтернет збільшувалися через подальший тиск з боку зростання виробничих витрат, у тому числі на оплату праці, та з боку споживчого попиту.
    Ціни на непродовольчі товари також продовжили уповільнюватися (до 3,4% р/р) насамперед завдяки зміцненню обмінного курсу гривні. Так нижчими темпами зростали ціни на побутову техніку, меблі, фармацевтичні товари, одяг та взуття. Водночас ціни на автомобілі не змінилися порівняно з січнем 2018 року, а ціни на телевізори і комп’ютерну техніку навіть знизилися.
    Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (9,5%) практично не змінилися порівняно з показниками грудня. Зокрема, сповільнення подорожчання м’ясних продуктів нівелювало прискорення зростання цін на сири та кисломолочні продукти, що було відображенням відповідних тенденцій на зовнішніх ринках.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування у січні прискорилося (до 4,0% р/р). З одного боку, й надалі швидкими темами дорожчали овочі борщового набору через несприятливі погодні умови для зберігання овочів та борошно – під впливом зростання цін на зовнішніх ринках. З іншого боку, завдяки гарному врожаю продовжували дешевшати фрукти. Крім того, суттєво знизилися ціни на яйця.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін очікувано збільшилися (до 18,7% р/р). У січні підвищилися тарифи на опалення, постачання гарячої та холодної води, каналізацію, телефонні послуги, збільшилися акцизи на тютюнові вироби. Прискорилося зростання вартості проїзду в залізничному транспорті через подорожчання додаткових послуг. Водночас річні темпи зростання цін на хліб та алкогольні напої залишилися незмінними.
  • Ціни на паливо знизилися (на 1,9% р/р) завдяки падінню світових цін на нафту в попередні місяці та зміцненню курсу гривні.

Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про послаблення інфляційного тиску, що відповідає прогнозу Національного банку, опублікованому в «Інфляційному звіті» (січень 2019 року). Національний банк очікує, що жорстка монетарна політика і надалі сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції та її поверненню в межі цільового діапазону 5% +/- 1 в.п. у середньостроковій перспективі.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»