• Посилання скопійовано

Увага! З 3 червня для отримання готівки з банку слід надавати підтвердні документи

Нацбанк посилив нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій

Увага! З 3 червня для отримання готівки з банку слід надавати підтвердні документи

Національний банк України посилив нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням касових операцій банками в Україні.

Так, банк має вживати заходи для вивчення клієнтів-суб’єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фінансових операцій з ознаками фіктивності. Зокрема, з урахуванням ризик-орієнтованого підходу банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки.

Такими документами можуть бути:

  • закупівельний акт;
  • закупівельна відомість;
  • податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір;
  • договір поставки;
  • договір транспортування;
  • договір зберігання, інші звітні документи.

Посилення нагляду за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій пов’язане з виявленням Національним банком України за результатами нагляду у сфері фінансового моніторингу численних фактів проведення фінансовими установами ризикових (схемних) операцій з використанням готівкових коштів. Крім того, це відповідає вимогам законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Регулятор також унормував застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства (зокрема, Закону "Про електронні довірчі послуги").

До того ж Національний банк удосконалив окремі норми організації касової роботи банків України, зокрема щодо роботи банків з сумнівними щодо справжності та платіжності банкнотами тощо.

Відповідні новації містить постанова Правління НБУ від 18.04.2019 року № 62 "Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні", якою вносяться зміни до Інструкції №103.

Цей документ набирає чинності з 03 червня 2019 року.

 

Від редакції:

Згідно з  новим п. 111-1 Інструкції №103 банки вимагатимуть від клієнтів–суб’єктів господарювання підтвердні документи, на підставі яких здійснюються подальші розрахунки отриманою готівкою.  Кого ця нова норма стосується? 

На нашу думку(!!!),  така вимога торкнеться тих, хто отримує готівку в касах банків на потреби суб'єктів господарювання.  

 

Але це не стосується зняття коштів фізособами з їх непідприємницьких рахунків. Або якщо  ФОПи зніматимуть з підприємницьких рахунків готівку на особисті потреби (не пов'язані з господарською діяльністю). 

 

На жаль, в цій нормі не зазначено граничних сум готівки, які підпадають під документальне підтвердження. Це означає, що банки мають право перевірки будь-якої суми.  Відповідно підприємствам та ФОПам, які будуть  отримувати готівку в банках для подальшої її використання в господарській діяльності, потрібно бути готовими до надання підтвердних документів під час замовлення будь-якої суми. 

У згаданому п. 111-1 Інструкції №103 наведено приклади таких документів. Але готівка може використовуватися й на придбання ТМЦ працівниками та на відрядження, а також на виплату зарплати. Тому зрозуміло, що цей перелік не є виключним. І перш ніж звертатись до банку за готівкою, радимо підготувати документи, якими сума, що ви бажаєте отримати, підтверджується. Зокрема, щодо зарплати таким документом може бути відомість на її виплату, щодо відрядження та придбання ТМЦ за готівку - наказ та кошторис витрат тощо. 

Наголошуємо, що банки мають право вимагати такі документи, а не зобов'язані їх вимагати на кожну видачу готівки. Та краще мати документи-підтвердження зі собою, ніж в разі вимоги в авральному порядку повертатися за ними та їх готувати. 

***

Читайте також: Використання коштів з рахунку СГ: новації 2019 року

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»