• Посилання скопійовано

Нацбанк уточнив перелік забезпечення для розрахунку банками економічних нормативів

Нацбанк удосконалив вимоги щодо врахування забезпечення під час розрахунку нормативів кредитного ризику

Нацбанк уточнив перелік забезпечення для розрахунку банками економічних нормативів

Національний банк України удосконалив вимоги щодо врахування забезпечення під час розрахунку нормативів кредитного ризику з урахуванням кращого міжнародного досвіду та наглядової практики в Україні.

Зокрема, доповнено перелік забезпечення, яке банки можуть враховувати під час розрахунку нормативів кредитного ризику, забезпеченням у вигляді:

  • цінних паперів, емітованих НБУ, центральними органами виконавчої влади України або гарантованих Кабінетом міністрів України;
  • облігацій міжнародних фінансових організацій;
  • банківських металів (крім нормативу Н9).

Водночас, під час розрахунку нормативу максимального кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами (Н9) не буде враховуватись грошове покриття у вигляді застави майнових прав на грошові кошти, що розміщені на вкладному (депозитному) рахунку в банку-кредиторі.

Ці зміни застосовуватимуться до нових договорів, укладених банком із дня, наступного за днем офіційного опублікування постанови. За договорами, укладеними до дня офіційного опублікування постанови, забезпечення у вигляді застави майнових прав на грошові кошти, що розміщені на вкладному (депозитному) рахунку в банку-кредиторі, буде враховуватись до завершення строку погашення боргу за умови дотримання встановлених Національним банком умов.

Водночас, Національний банк визначив умови, за яких може враховуватись забезпечення під час розрахунку нормативів кредитного ризику, та строки його врахування.

Зазначені зміни затверджені постановою НБУ від 21.05.2019 р. №71 "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні", яка набере чинності з 02 липня 2019 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»