• Посилання скопійовано

Увага! НБУ знизив облікову ставку до 17,0%

Правління НБУ схвалило рішення знизити облікову ставку з 17,5% до 17,0% річних з 19 липня 2019 року

Увага! НБУ знизив облікову ставку до 17,0%

НБУ повідоиляє, що схвалило рішення знизити облікову ставку до 17,0% річних з 19 липня 2019 року. Національний банк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить тенденцію уповільнення інфляції до цілі 5%.

У червні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,0%, наблизившись до траєкторії квітневого прогнозу після її відхилення у попередні місяці під дією тимчасових факторів.

Базова інфляція впродовж ІІ кварталу дещо уповільнилася (до 7,4%) і була близькою до прогнозу НБУ.

Жорстка монетарна політика продовжувала бути вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, в тому числі через зміцнення обмінного курсу відносно валют країн-торговельних партнерів та зниження інфляційних очікувань населення, бізнесу, банків та фінансових аналітиків. Водночас показники інфляції залишалися порівняно високими як через тиск з боку споживчого попиту та виробничих витрат, так і  значні темпи зростання адміністративно регульованих цін.

Інфляція буде надалі поступово уповільнюватися.

Як і раніше, НБУ прогнозує, що  інфляція знизиться до 6,3% на кінець цього року, на початку наступного повернеться до цільового діапазону та досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року.

Уповільнення інфляції і далі зумовлюватимуть достатньо жорсткі монетарні умови. Навіть за поступового зниження облікової ставки, її реальне значення залишатиметься високим з огляду на поліпшення інфляційних очікувань. Високі реальні процентні ставки сприятимуть інвестиційній привабливості гривневих фінансових інструментів та, відповідно, підтримці обмінного курсу гривні.  Крім того, така монетарна політика обмежуватиме тиск з боку споживчого попиту.

Також поступовій дезінфляції сприятимуть:

  • виважена фіскальна політика;
  • уповільнення зростання заробітних плат;
  • відносно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках;
  • значна пропозиція вітчизняних і іноземних продовольчих товарів.

 

Економіка України буде демонструвати стійкі темпи зростання на рівні 3-4% у 2019-2021 роках

Порівняно з квітневим  макроекономічним прогнозом Національний банк підвищив прогноз темпів економічного зростання на 2019 (з 2,5% до 3%) та 2020 (з 2,9% до 3,2%) роки у зв’язку з стійкішим внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі та очікуваним збільшенням врожаю зернових.

Основним драйвером економічного зростання в наступні роки залишатиметься внутрішній попит. Приріст приватного споживання сповільниться, однак буде значним під впливом збільшення реальних доходів домогосподарств – заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону. Також вагому підтримку економіці надаватимуть інвестиції в основний капітал, що продовжать зростати високими темпами.

Стримуючими факторами для економічного зростання будуть слабка економічна активність у світі, а також скорочення з 2020 року обсягів транзиту природнього газу до Європи внаслідок будівництва обхідних газопроводів.

 

Дефіцит поточного рахунку у 2019-2021 роках залишатиметься в прийнятних межах

У 2019 році дефіцит поточного рахунку звузиться до 2,6% ВВП завдяки високому врожаю зернових, зниженню цін на енергоносії, а також скороченню обсягів репатріації дивідендів. У 2020-2021 роках дефіцит поточного рахунку дещо розшириться унаслідок зменшення обсягів транзиту газу, погіршення умов торгівлі та збільшення споживчого та інвестиційного імпорту.

Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Це дозволить Україні отримувати інше офіційне фінансування, покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу, а також підтримувати інтерес інвесторів до українських активів. Відповідні боргові залучення дадуть змогу уряду профінансувати значні виплати за зовнішнім державним боргом. Також це дозволить приватному сектору залучати іноземні інвестиції.

У результаті, обсяг міжнародних резервів зросте до 23 млрд дол. США у 2021 році.

Головним внутрішнім ризиком для окресленого сценарію є подальше посилення загроз для макрофінансової стабільності.

Затримка у проведенні ключових реформ або кроки з нівелювання попередніх досягнень, зокрема через судові та законодавчі рішення, можуть суттєво посилити вразливість економіки України та стати на заваді продовженню співпраці з МВФ. Це може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах високого боргового навантаження в наступні роки.

Також актуальними залишаються такі ризики:

  • припинення транзиту газу з Росії територією України з початку 2020 року;
  • посилення торговельних війн та наростання геополітичних конфліктів;
  • ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

З огляду на оновлений макроекономічний прогноз та баланс ризиків для нього Правління Національного банку ухвалило рішення про зниження облікової ставки до 17,0%.

Також Національний банк ухвалив рішення відсьогодні почати оприлюднювати прогноз процентної ставки в рамках щоквартального перегляду макроекономічного прогнозу.

Публікація прогнозу процентної ставки є частиною еволюційного процесу посилення прозорості монетарної політики для центральних банків-таргетерів інфляції. Це підвищує зрозумілість і передбачуваність монетарної політики для учасників ринку, а отже, робить її більш дієвою.

Правління наголошує, що прогноз не є зобов'язанням Національного банку, а тому фактична облікова ставка може відхилятися від прогнозу в разі зміни макроекономічних умов.

Базовий сценарій Національного банку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% впродовж наступних років за умови стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

Найбільш стрімке зниження ставки очікується протягом 2020 року разом з поверненням інфляції до цільового діапазону та покращенням інфляційних очікувань.

Реалізація низки проінфляційних ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження, може зумовити більш повільне зниження процентної ставки до 8%. Водночас збільшення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП та відповідне зміцнення обмінного курсу створить можливості для більш швидкого зниження облікової ставки порівняно з базовим сценарієм.

Зниження облікової ставки до 17,0% схвалене Рішенням Правління НБУ від 18.07.2019 р. №493-рш «Про розмір облікової ставки».

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опублікований в Інфляційному звіті 25 липня 2019 року.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням цього рішення, буде оприлюднено 29 липня 2019 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 5 вересня 2019 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Презентація до прес-брифінгу з монетарної політики.

Q&A: прогноз облікової ставки.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»