• Посилання скопійовано

Як НБУ планує реформувати ринок платіжних послуг та переказу коштів: презентація

Нацбанк 23 липня 2019 року презентував банкірам концепцію нової моделі законодавчого регулювання ринку платежів та переказу коштів

Як НБУ планує реформувати ринок платіжних послуг та переказу коштів: презентація

Національний банк повідомив, що він 23 липня 2019 року презентував банкірам концепцію нової моделі законодавчого регулювання ринку платежів та переказу коштів.

Як наголосив під час робочої зустрічі у Національному банку заступник Голови НБУ Сергій Холод, основна мета оновлення платіжного законодавства – підвищити конкурентоздатність цього ринку, зробити його універсальним та гнучким.

«Завдяки оновленим правилам гри на ринку платежів ми сподіваємося отримати стимул для якісного та інноваційного розвитку платіжних продуктів, сервісів та послуг. Як наслідок, користувачі матимуть доступ до різноманітних та дешевших послуг та будуть упевнені у захищеності своїх прав», – зауважив він.

Директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблунівський зауважив, що платіжний ландшафт дуже швидко змінюється і у світі, і в Україні. Чинний закон про платіжні системи та переказ коштів в Україні, створений ще у 2001 році, морально застарів і не відповідає вимогам сьогодення.

«Відтоді з’явилися нові послуги, помінялися ролі гравців платіжного ринку. Тож усі ці зміни мають знайти відображення у сучасному законодавстві, яке не лише стимулюватиме розвиток українського платіжного ринку, але й дозволить йому розвиватися у гармонії з європейськими тенденціями, – пояснює Олександр Яблунівський. – Так, у новому національному законодавстві будуть імплементовані норми європейської директиви PSD2, зокрема концепція Open Banking, для посилення конкуренції, захисту прав користувачів платіжних послуг та стрімкого запровадження нових технологій».

За його словами, Національний банк планує, що нове регулювання на платіжному ринку запроваджуватиметься у декілька етапів:

  • спочатку Національний банк спільно з учасниками ринку виробить текст концептуального бачення майбутніх законодавчих змін;
  • на наступному етапі відповідні зміни будуть запропоновані суб’єктам законодавчої ініціативи, а також відбудеться їхній розгляд у парламенті;
  • у подальшому Національний банк оновить свою нормативну базу, а також спільно з учасниками ринку працюватиме над розробкою технічних стандартів;
  • на останньому етапі має повноцінно запрацювати нове регулювання. Це дасть можливість втілити концепцію Open Banking, інтегровану з новою платіжною інфраструктурою, побудованою на міжнародних стандартах (ISO 20022), що забезпечить миттєвість і безперервність платіжних послуг.

«Головні принципи, які ми закладаємо у нову концепцію регулювання, – це партнерство та синергія. Слідування цим принципам робить можливим зниження трансакційних витрат, розширення спектру послуг, зростання активності та залученості до фінансової системи з боку клієнтів», – повідомив Олександр Яблунівський.

Про майбутню систему ліцензування діяльності з надання платіжних послуг розповів заступник директора департаменту ліцензування Сергій Савчук. За його словами, серед ключових новацій – відхід від обов’язкової необхідності створення або членства у платіжній системі для надання платіжних послуг.

У межах нової архітектури платіжного ринку платіжні послуги зможуть надавати банки, платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори, а також державні органи і органи місцевого самоврядування. Банки надаватимуть платіжні послуги на підставі банківської ліцензії. Небанківські установи надаватимуть відповідні послуги на підставі ліцензії на надання платіжних послуг. Також розглядається можливість надання обмежених можливостей щодо переказу коштів окремим категоріям постачальників (наприклад, телеком та інтернет-операторам, роздрібним мережам, СІТ-компаніям тощо).

За словами заступника Голови Національного банку Сергія Холода, НБУ сподівається на конструктивну взаємодію з усіма учасниками ринку у роботі над пропозиціями щодо законодавчого регулювання ринку платежів. Регулятор також планує провести ще ряд зустріч з різними учасниками платіжного ринку та розробниками програмного забезпечення, щоб виробити спільне консолідоване бачення майбутніх змін. Крім того, до проекту будуть залучені зовнішні експерти у галузі права за технічної підтримки іноземних донорів.

Як підсумував Олександр Яблунівський, Національний банк очікує, що перша текстова редакція оновленого законодавчого регулювання ринку платежів має з’явитися у вересні-жовтні цього року. Тож у перспективі уже наступного року платіжний ринок зможе отримати нове законодавство у платіжній сфері.

***

Читайте також: НБУ планує масштабні зміни платіжної системи України

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»