• Посилання скопійовано

Коли ДФС відмовляє банкам в реєстрації рахунків клієнтів?

Якщо надісланий файл повідомлень щодо рахунку клієнта сформований з помилкою, фінансовій установі надсилається друга квитанція про неприйняття зі зазначенням причини

Коли ДФС відмовляє банкам в реєстрації рахунків клієнтів?

Офіс великих платників податків нагадує, що з 05.08.2019 року банки України відкриватимуть своїм клієнтам нові рахунки виключно за стандартом IBAN.

При цьому банки та інші фінансові установи України також з 05.08.2019 повинні направляти до контролюючих органів повідомлення про відкриття нових рахунків із зазначенням реквізиту «номер рахунку», сформованого відповідно до стандарту IBAN.

Вважаємо за необхідне звернути увагу банківських установ на зміни у Переліку кодів причин відмови у взятті на облік рахунку платника податків, які визначені наказом Мінфіну від 09.07.2019 р. №292 «Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів»).

Так підставами для відмови у взятті контролюючим органом рахунку на облік, зокрема є:

  • некоректна дата зміни рахунку за стандартом IBAN – дата зміни рахунку є ранішою, ніж дата відкриття рахунку, номер якого було змінено, або дата зміни рахунку є пізнішою, ніж дата завершення перехідного періоду;
  • надходження в повідомленні про зміну рахунку за стандартом IBAN інформації про попередній рахунок (у старому форматі), яка не відповідає відомостям контролюючого органу (рахунок відкритий іншому платнику податків або зазначеному платнику податків, але з іншою датою операції).

У разі, якщо надісланий файл повідомлень сформовано з помилкою, фінансовій установі надсилається друга квитанція про неприйняття із зазначенням причини.

Якщо файл повідомлень, що квитується, має помилки в окремих повідомленнях, то інформація з таких повідомлень не буде прийматися, а друга квитанція буде містити відповідний код помилки для кожного повідомлення, яке відбраковується. Решта повідомлень із файла, що квитується приймаються до оброблення.

Державною фіскальною службою забезпечується цілодобовий прийом файлів повідомлень. Так, у разі одержання файла повідомлень до 16:00 год фінансовій установі протягом 2 год із часу прийняття надсилається перша квитанція, яка засвідчує факт одержання файла повідомлень, а в іншому разі – протягом перших 2 год наступного робочого дня.

Звертаємо увагу, що протягом перехідного періоду, встановленого Нацбанком, а саме з 05.08.2019 по 31.10.2019 банкам та іншим фінансовим установам необхідно направити до контролюючих органів повідомлення про змінені рахунки платників податків за стандартом IBAN із зазначенням інформації щодо номера банківського рахунку, який було змінено, дати його відкриття й дати зміни рахунку за стандартом IBAN.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»