• Посилання скопійовано

НБУ заявляє, що не планує обмежувати ФОП у використанні власних коштів

Коментуючи зміни, які планується внести у п. 14 р. І Інструкції №492, НБУ заявляє, що ЗМІ (в тому числі і наша редакція) їх неправильно інтерпретували. Обмежень у використанні власних коштів ФОП не буде. Але витрачати гроші з підприємницького рахунку на власні потреби хочуть заборонити

НБУ заявляє, що не планує обмежувати ФОП у використанні власних коштів

Раніше ми повідомляли, що Нацбанк вирішив внести зміни у п. 14 р. І Інструкції про відкриття та закриття рахунків. Зокрема, в нього буде додано новий абзац: «Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність для здійснення операцій, пов’язаних із власними потребами».

Ця норма досить проста і начебто не вимагає додаткових пояснень. Але після бурхливої реакції, яку вона викликала, НБУ вирішив її прокоментувати.

В своєму повідомленні Нацбанк заявляє, що ця норма має технічний, уточнюючий характер і не містить змін для фізосіб-підприємців.

Позиція НБУ на сьогодні така:

«Діючі вимоги Інструкції вже і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність має відкрити у банку окремі рахунки – для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Тож і сьогодні фізична особа-підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності».

 

Хоча насправді п. 14 р. І Інструкції говорить зараз інше.

«За поточними рахунками, що відкриваються банками клієнтам-резидентам у національній валюті, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності».

Тобто на сьогодні цією Інструкцією заборони використовувати кошти з підприємницького рахунку на власні потреби не встановлено. Тому наша думка (інтерпретація, як каже НБУ) залишається такою ж самою – по суті, відбувається зміна (і досить суттєва) порядку використання підприємницьких рахунків.

 

Для чого необхідна ця зміна? Роз’яснення від НБУ

НБУ роз’яснює, що ПКУ зобов'язує банки надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – фізичної особи-підприємця або особи, що здійснює незалежну професійну діяльність, до органу державної податкової служби, в якому обліковується платник податків. Це передбачає необхідність надання інформації про всі рахунки платників податків (як ті, що відкриті для здійснення підприємницької діяльності, так і відкриті для власних потреб).

Позиція ДФС ґрунтується на тому, що відповідно до норм Господарського кодексу України, громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення для забезпечення виконання податкових зобов'язань такого платника.

Враховуючи викладене, в зазначеному проекті на громадське обговорення винесена уточнююча норма, яка чітко розмежовує власні кошти від тих, що були отримані від підприємницької діяльності.

 

А як підприємець може витратити зароблені кошти на власні потреби?

Так, як ми і радили раніше, коментуючи цю зміну.

НБУ говорить, що  законодавство (навіть з урахуванням запланованих змін) не забороняє фізичній особі-підприємцю після сплати всіх податків та зборів перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок, відкритий цій особі для власних потреб.

Нацбанк також наголошує, що будь-яких обмежень щодо використання коштів за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів, відкритих для власних потреб, не передбачається. Вони можуть здійснювати всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, але які не пов’язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Тобто підприємцю треба мати щонайменше два поточні рахунки в банках: підприємницький і звичайний, не пов'язаний з веденням підприємницької діяльності.

За допомогою підприємницького рахунку ФОП отримує доходи від підприємницької діяльності і витрачає кошти з нього лише на таку діяльність. Як виняток, з цього рахунку можна буде «вивести» кошти на інший, непідприємницький рахунок такої фізособи. З нього і можна буде витрачати ці кошти на усі інші непідприємницькі (як їх називає НБУ, власні) потреби.

 

І що далі?

А далі зрозуміло, що зміна, яка викликала таку цікавість у бізнесу, досі перебуває у стадії проекту. Як наголошує НБУ, остаточна версія змін до Інструкції буде ухвалена за підсумками громадського обговорення з урахуванням пропозицій і зауважень.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 12 вересня 2019 року на поштову та електронну адресу Національного банку України. Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку. Електронна адреса: 22SPRA@U1H0nbu@bank.gov.ua

Тому, якщо у вас є зауваження і пропозиції щодо цієї норми, ви сміливо можете звернутися безпосередньо до НБУ – час ще є.

***

Як тільки ця зміна набере чинності, ми звернемося до ДФС з проханням надати роз’яснення щодо податкових наслідків запропонованого НБУ використання коштів підприємців. І як тільки отримаємо відповідь, обов’язково про неї повідомимо та прокоментуємо. Тож стежте за нашими новинами!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»