• Посилання скопійовано

Про кредити бізнеса НБУ буде інформувати за новими правилами

Нацбанк вперше опублікував статистичні дані щодо кредитування підприємств за ознакою пов'язаності їх з бізнес-групами

Про кредити бізнеса НБУ буде інформувати за новими правилами

Національний банк України повідомляє, що розпочинає публікацію статистичних даних щодо кредитів великим, середнім, малим та мікро- підприємствам-юридичним особам (МСП) з урахуванням ознак їх належності до певної бізнес-групи*, що відповідає європейським стандартам поширення статистичної інформації.

Необхідність розширення статистики кредитування МСП, яка публікується з жовтня 2017 року, пов’язана з існуванням великої кількості позичальників, які формально є невеликими підприємствами, проте насправді входять до структур значно більших бізнес-груп.

З урахуванням потреби всіх користувачів в отриманні якіснішої інформації і для глибшого розуміння ринку МСП з початку 2019 року Національний банк збирав та проводив тестування відповідних даних статистичної звітності банків для забезпечення необхідної якості інформації. Якісна статистика є основою для вибудови ефективної політики зі стимулювання розвитку кредитування у цьому сегменті, що, у підсумку, забезпечить стале зростання української економіки.

Отримані дані формують більш об’єктивну картину обсягів кредитування чистого МСП. Так, у серпні 2019 року кредити МСП становили близько 56,2% від кредитного портфелю корпоративному сектору, з них середні – 24,2%, малі – 9,8%, мікро – 22,2%. Кредити, надані контрагентам, які є частиною бізнес-групи, в МСП становлять 77,2%, а кредити ФОП надаються переважно непов'язаним з бізнес-групами контрагентам (86,1%). Водночас ставки за кредитами, наданими пов’язаним з бізнес-групами контрагентам, зазвичай нижчі.

Статистична інформація щодо кредитування МСП, у тому числі за ознакою пов’язаності, тобто приналежності до бізнес-групи, розміщена на сторінках нового веб-сайту Національного банку у розділі «Статистика. Статистика фінансового сектору.» у підрозділах «Грошово-кредитна статистика» та «Статистика фінансових ринків».

Опубліковані ряди даних охоплюють період з лютого по серпень 2019 року. У подальшому розміщення цієї інформації відбуватиметься щомісяця відповідно до Календаря з грошово-кредитної та фінансової статистики, що поширюється на сайті Національного банку у розділі «Статистика. Календарі поширення даних».

До кінця 2019 року Національний банк також розпочне поширення на своєму веб-сайті інформації щодо кредитів МСП та великим підприємствам за ознакою пов’язаності у формі відкритих даних (API).

* Підприємство, що входить до груп пов'язаних контрагентів (пов’язані) – контрагент контролюється іншим підприємством (вітчизняним або іноземним), та/ або він контролює інше підприємство.

Підприємство, що не входить до груп пов'язаних контрагентів (непов’язані) – контрагент не контролюється іншим підприємством, і в той же час він не контролює інше підприємство.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»