• Посилання скопійовано

НБУ продовжив перехідний період на IBAN до 12 січня 2020 року

НБУ ухвалив рішення про продовження до 12 січня 2020 року застосування старих правил заповнення платіжок на переказ коштів

НБУ продовжив перехідний період на IBAN до 12 січня 2020 року

В Україні запроваджено міжнародний номер банківського рахунку за стандартом IBAN, що є важливим кроком у розвитку платіжної системи країни.

З  05 серпня 2019 року усі банки відкривають клієнтам нові рахунки лише за стандартом IBAN, а діючі рахунки поступово (до 31 жовтня 2019 року) змінюють відповідно до вимог цього стандарту.

Сьогодні банки приймають до виконання документи на переказ коштів клієнтів, у яких заповнено або пара реквізитів "Код банку" та "Рахунок", або рахунок за стандартом IBAN. Статистика Національного банку підтверджує позитивну динаміку використання клієнтами рахунків за стандартом IBAN.

Так, станом на 01 жовтня 2019 року кількість початкових платежів за стандартом IBAN у системі електронних платежів Національного банку становить 61% від загальної кількості здійснених платежів. Разом з тим, у зв’язку зі  зверненням Державної казначейської служби України для забезпечення виконання бюджетних програм в повному обсязі, Національний банк ухвалив рішення про продовження до 12 січня 2020 року можливості заповнення пари реквізитів у документах на переказ коштів.

Тобто включно до 12 січня 2020 року банки прийматимуть до виконання документи на переказ коштів, у яких заповнено або пара реквізитів "Код банку" та "Рахунок", або рахунок  за стандартом IBAN, а з 13 січня 2020 року – виключно рахунок за стандартом IBAN.

Таке рішення передбачено постановою Правління НБУ від 26.09.2019 р. № 118 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162", що набирає чинності з 02 жовтня 2019 року.

 

Від редакції:

Наразі не має нової інформації щодо продовження строку дії старих рахунків з податків та зборів до 12 січня 2020 року. А от для сплати ЄСВ слід зазначати нові рахунки за ІBAN, оскільки старі рахунки вже не працюють.

Як тільки з'явиться відповідна інформація, ми про це одразу повідомимо.

***

Читайте також: 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»