• Посилання скопійовано

З липня 2020 року страхові компанії перейдуть під регулювання Нацбанку

НБУ створив робочу групу, яка має напрацювати новий законопроект про страхування

З липня 2020 року страхові компанії перейдуть під регулювання Нацбанку

Національний банк спільно з міжнародними експертами та учасниками фінринку продовжує працювати над розробленням нового рамкового законодавства для небанківських фінансових установ, які з липня 2020 року перейдуть до сфери регулювання НБУ в межах "спліт".

З цією метою у Національному банку створено робочу групу, яка об'єднає експертизу міжнародних фахівців, українських регуляторів та представників ринку і сприятиме якісному оновленню законодавства для ринку страхових послуг. Завдання робочої групи - напрацювати пропозиції до нового законопроєкту "Про страхування", які мають бути підготовлені у першому кварталі 2020 року.  Перше засідання робочої групи відбудеться 11 січня 2020 року.

Головою робочої групи стала Наталія Гудима, керівник проєктів і програм Департаменту ліцензування НБУ, яка впродовж 2009-2018 років очолювала низку страхових асоціацій. Також співголовою робочої групи став Сергій Беспалий, фахівець Офісу Правління НБУ. Крім фахівців НБУ, до складу робочої групи увійшли представники:

  • Комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;
  • Нацкомфінпослуг;
  • Проекту міжнародної технічної допомоги ЄС "Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком в Україні" (EU-FINREG);
  • Ліги страхових організацій України;
  • Української федерації убезпечення;
  • Об’єднання "Платформа Лайф-страхування";
  • Асоціації "Страховий бізнес";
  • Національної асоціації страховиків України;
  • Федерації страхових посередників України;
  • Об’єднання "Ядерний страховий пул";
  • Громадської організації "Всеукраїнське об’єднання споживачів страхових послуг "Страховий захист".

Створена робоча група дозволить консолідувати та фіналізувати всі напрацьовані пропозиції до законопроєкту, стане платформою для проведення ефективної спільної роботи з оновлення законодавства України та сприятиме налагодженню діалогу між усіма сторонами.

Підготовка нового законодавства у сфері страхових послуг багатосторонньою групою під керівництвом центрального банку є запорукою формування ефективного та комплексного регулювання ринку страхування, що створить сприятливі умови для розвитку ринку, підвищення якості надання послуг та одночасно для забезпечення стабільності усієї фінансової системи. Група працюватиме над власними пропозиціями, а також ураховуватиме усі вже оприлюднені пропозиції стейкхолдерів. Саме створення робочої групи дозволить упорядкувати та систематизувати процес розгляду цих пропозицій.

Підготовлені робочою групою пропозиції до проєкту закону "Про страхування" буде опубліковано у першому кварталі 2020 року на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»