• Посилання скопійовано

До кінця 2021 року платіжна система України перейде на стандарт ISO 20022

За інформацією НБУ, стандарт ISO 20022 – це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси під час здійснення платежів

До кінця 2021 року платіжна система України перейде на стандарт ISO 20022

Національний банк активно працює над проектом із розвитку платіжної інфраструктури України на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Його метою є модернізація фінансової інфраструктури України, покращення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграція зі світовими ринками.

Проект реалізується у партнерстві із компанією SWIFT за підтримки проекту «Трансформація фінансового сектору» (USAID) та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Серед головних переваг використання міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України:

  • гармонізація українського платіжного простору зі світовим;
  • включення нових гравців платіжного ринку та платіжних інструментів, відповідно до другої платіжної директиви ЄС (PSD2);
  • запровадження нових та розширення функціонального наповнення існуючих платіжних інструментів на користь банків та їх клієнтів;
  • реалізація нових автоматизованих процесів, які покривають повний життєвий цикл платежів;
  • підвищення рівня обслуговування, ефективності та прозорості платежів;
  • розширення реквізитів платежів додатковою інформацією;
  • посилення захисту інформації.

«Стандарт ISO 20022 – це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси під час здійснення платежів, переносити більше супровідної інформації про платіж. Відповідно, це здешевить транзакції, підвищить гарантованість їх доставки, – пояснив заступник Голови Національного банку України Сергій Холод. – Credit transfer, direct debit, різні інформаційні запити, у тому числі про стан рахунку, – все це ми зможемо реалізувати у вітчизняній платіжній інфраструктурі відповідно до формату ISO 20022».

Зокрема планується, що впровадження стандарту ISO 20022 в Системі електронних платежів (СЕП) Національного банку відбудеться до кінця 2021 року. У майбутньому це дозволить спростити взаємодію між українською та міжнародними платіжними системами завдяки використанню зрозумілих та загальноприйнятих у світі стандартів. У середньостроковій перспективі у рамках переходу СЕП на стандарт ISO 20022 планується також запровадження миттєвих платежів у системі.

Крім того, у межах проекту Національний банк розробляє моделі стандарту ISO 20022 для використання у платіжній інфраструктурі України, а саме у таких напрямах:

  • кредитовий переказ – переказ з ініціативи платника;
  • дебетовий переказ – переказ з ініціативи отримувача грошових коштів/стягувача;
  • особливі випадки та розслідування – уточнення реквізитів, неможливість виконання платіжної інструкції, розслідування щодо платежу тощо.

Наразі Національний банк завершує опрацювання напряму, що стосується кредитового переказу. Розроблені матеріали з цього питання розміщені на сайті Національного банку для обговорення з учасниками ринку. Зважаючи на дорожню карту впровадження проекту, учасники ринку уже можуть розпочати планування змін у власних внутрішніх та зовнішніх системах.

 

Довідково

ISO 20022 – міжнародний стандарт і методологія створення описів бізнес-процесів, що супроводжуються обміном електронними фінансовими повідомленнями, і проектування схем і форматів цих повідомлень.

Його можна розглядати як «фінансове есперанто», універсальну мову взаємодії різних автоматизованих систем учасників фінансових і торгових ринків.

Стандарт ISO 20022 був затверджений у 2004 році, і за декілька років на основі його методології було спроектовано 280 різних типів повідомлень. Стандарт постійно й активно розвивається, представлені моделі вдосконалюються, відображаючи зростаючі потреби учасників ринку.

Наразі на його основі побудовані формалізовані моделі для таких фінансових операцій:

  • Платежі та розрахунки;
  • Операції з цінними паперами;
  • Обслуговування торгових операцій;
  • Банківські карти;
  • Операції на валютному ринку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»