• Посилання скопійовано

Введення надзвичайної ситуації не впливає на банківську систему

Рішення Уряду про запровадження надзвичайної ситуації по всій країні не змінює порядок роботи банків

Введення надзвичайної ситуації не впливає на банківську систему

Нацбанк повідомляє, що залишається на сторожі фінансової стабільності та вашого спокою. Рішення Уряду про запровадження надзвичайної ситуації по всій країні не змінює порядок роботи банків.

Як банки працюють у поточних умовах, розповідає у відео перший заступник Голови Катерина Рожкова.

Кількість клієнтів у відділеннях скоротилась у рази. Деякі банки вже дослухались до рекомендацій НБУ - дозволяють вхід тільки у захисних масках та перевіряють температуру відвідувачам.

«Опорні» відділення банків працюють. Призупинена робота лише відділень у закритих через карантин будівлях, та тих, які майже не мають клієнтів. Близько 75% всієї філіальної мережі банків продовжує працювати.

Банкомати достатньо поповнені готівкою. Проблем з роботою немає. Ліквідності достатньо.

Окремо про найактуальніші скарги та питання громадян на роботу банків під час карантину.

Більшість питань до НБУ сьогодні стосується двох основних тем.

Перша тема - банк не видає доларову готівку з поточного рахунку або депозиту.

Наша відповідь: Банки повинні правильно говорити про причини відсутності готівки. Національний банк не вводив жодних валютних обмежень. Нестача готівки відбулась через логістичний збій доставки валюти в Україну. Але НБУ вже отримав з-за кордону партію готівкового долара, який потрібен для підкріплення кас банків. Про це детальніше розповів заступник Голови Олег Чурій у попередньому відео.

Друга тема - пільговий режим обслуговування або ж «кредитні канікули».

Наша відповідь: пільговий режим – це не прощення боргів. Це відтермінування сплати боргу та відсотків для позичальників, чий фінансовий стан погіршився.

Банки продовжують нараховувати відсотки за користування кредитами. Адже паралельно банки нараховують відсотки за депозитами і сплачують їх.

Тобто, поки діє карантин, відсотки нараховуються, але сплатити ви їх можете після завершення карантину.

Про пільговий режим потрібно домовлятись з банком. І робити це потрібно дистанційно. Для цього потрібно надати підтвердження втрати роботи, суттєвого зниження доходів чи припинення роботи бізнесу.

Інші теми, які хвилюють сьогодні громадян:

Активізація банківських колекторів. НБУ просить банки переорієнтувати свій колекшн в цей період. Замість вимоги погасити борг, банки повинні цікавитись фінансовим станом клієнта.

Термін дії платіжних карток. НБУ рекомендував банкам автоматично продовжити термін дії карток, якщо він закінчився. Деякі банки це вже зробили.

Банк просить приїхати у відділення для уточнення інформації. НБУ рекомендував банкам не робити уточнення інформації про клієнта під час карантину. Це може почекати. Банки не мають припиняти операції клієнта на цій підставі.

 

***

Читайте також: УВАГА! До 24 квітня карантин та надзвичайна ситуація по всій Україні (рішення Уряду) 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»