• Посилання скопійовано

Як захиститися від погроз колекторів: поради від НБУ

У НБУ також пояснили, як захистити себе у випадку погроз чи нав’язливих дзвінків колекторів

Як захиститися від погроз колекторів: поради від НБУ

Національний банк України на своїй сторінці у facebook надав відповідь на запитання як захиститися від погроз колекторів чи нав’язливих дзвінків через прострочений кредит сусіда.

Відповідь коротка:

Якщо колектор погрожує або телефонує щодо кредиту, який вас жодним чином не стосується, він порушує законодавство. Вам потрібно офіційно звернутися до колекторської компанії з письмовою скаргою, повідомити про ситуацію до контакт-центру Національного банку, а також звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду. Якщо колектори погрожують, потрібно обов’язково звернутися до правоохоронців.

Врегулювати роботу колекторів має законопроєкт, над яким зараз працює профільний комітет Верховної Ради та до розробки якого також долучився НБУ. Чіткі правила роботи колекторів, заборона неетичної поведінки та санкції – ось головний підхід цього законопроєкту.

Відповідь більш розгорнута:

Якщо вам надходять дзвінки чи листи стосовно кредиту, який ви не брали та за яким не виступали поручителем, то колектор порушує Закон України «Про захист персональних даних». Номер телефону людини та її домашня адреса – це конфіденційні дані. Фінансова компанія та колектор не мають права на їх обробку без згоди власника.

Такі методи роботи колекторів як погрози, цілодобові дзвінки боржнику та членам родини, використання лайливих слів у повідомленнях, розповсюдження образливих фотоколажів тощо порушують низку статей Конституції України (ст. 3, 2122 та 32), Цивільного кодексу України (ст. 3, 291, 301302 та 308), Кримінального кодексу України (ст. 182).

Якщо колектор погрожує примусово стягнути борг, то він вводить людину в оману. Адже тільки органи Державної виконавчої служби та приватні виконавці мають законодавчі підстави примусово стягувати заборгованість, дотримуючись офіційних процедур, передбачених Законом України «Про виконавче провадження».

Колектори мають право лише інформувати боржника чи поручителя за кредитом про наявність боргу.

Більше інформації – за посиланням.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»